În grupurile de profesori de pe rețelele de socializare a început deja forfota care are în prim-plan noile măsuri ce vor fi luate la început de an școlar de către ministrul Daniel David. Se pare că oamenii din subordinea domniei-sale au început deja să trimită în teritoriu solicitări de simulare a ocupării catedrelor vacante doar cu titulari, deși rezultatele la examenul de titularizare se vor afișa abia pe 22 iulie...
Simulăm, aşadar, o situție posibilă, cu doar o lună înainte de începrea anului școlar. Iar după simulare, ar putea veni ceea ce ministrul Daniel David numește cu mândrie „reforma învățământului” românesc.
După ce am avut un președinte profesor, care a pledat pentru „România educată” și ne-a explicat zece ani cum și-a făcut el case din meditații, avem acum un ministru psiholog, care pare că se urcă cu bocancii în sufletul profesorilor, și-așa lăsați în voia sorţii de toate guvernele de până acum.
Printre toate celelalte măsuri pe care ministrul le doreşte se numără și comasarea claselor și a școlilor. De la Revoluție încoace, fiecare ministru a redus numărul de elevi dintr-o clasă, însă Daniel David face lucrurile exact pe dos.
Ca părinte de copil care va începe în toamnă clasa a VIII-a, mă gândesc cum va fi să revenim la clase cu efective de 30 de copii, supraaglomerate și gălăgioase, în care actul didactic va fi pus la grea încercare, după ce profesorul va trebui întâi să facă liniște, să capteze atenția a 30 de elevi și abia apoi să se ocupe de predare. Toate acestea nu vor face decât să sporească analfabetismul în rândul tinerilor și să încurajeze și mai mult meditațiile.
O altă tragedie pe cale să se producă în școlile din România este intenţia ministrului ca un profesor titular în sistem să poată fi mutat anual de la o școală la alta, pentru că are contract nedeterminat în Învățământ, nu cu o școală anume. Așa se face că ideea de continuitate la clasă va dispărea, iar elevul, „beneficiarul” acestor schimbări, va trebui să se adapteze, an de an, la alți profesori. Înțeleg că acesta este modelul din țările dezvoltate, iar Daniel David vrea să-l implementeze și la noi, dar lucrurile nu se fac brusc, într-o vacanță de vară, în care la mijlocul lui iulie abia te apuci de simulare, iar până pe 8 septembrie, când începe școala, să schimbi regulile radical.
Dar vom respira adânc, și noi, și elevii, și va trebui să ne adaptăm din mers, căci altă soluție nu avem și nici nu putem schimba lucrurile. Nu ne rămâne decât să punem bani la saltea pentru meditații și să ne rugăm ca astea să fie singurele măsuri radicale care i-au trecut prin cap lui Daniel David.