Caut rudă avocat

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
6 comentarii

Curtea Constituţională a decis de curând că avocaţii pot pleda la orice instanţă, chiar dacă la instanţa respectivă lucrează o rudă de-a sa. Decizia vine să contrazică o lege aprobată anul trecut prin care se interzicea tocmai acest lucru.

Legea cu pricina a apărut pentru că se tot discuta despre neîncrederea românilor în justiţie. Până la apariţia acestei prevederi, avocaţii nu aveau voie să intre într-un dosar instrumentat sau judecat de o rudă. Apoi, legea le-a interzis apărătorilor să mai pledeze la instanţa la care lucra o rudă până la gradul trei. Actul normativ cu pricina nu a făcut decât să întărească o prevedere din legea avocaţilor, care, la momentul adoptării a fost declarată constituţională. Adică, nu încălca în nici un fel drepturile apărătorilor.

Acum însă, decizia Curţii Constituţionale contrazice două legi, una dintre ele având deja aprobarea acestei instanţe. Şi cu toate acestea ea va fi pusă în aplicare. O parte dintre avocaţii care au aflat despre noua prevedere nu sunt de acord cu ea. Dar, credeţi oare că nu se vor supune? Îşi vor refuza clienţii pe motiv că etica profesională nu permite aşa ceva?

Greu de crezut, mai ales că acesta poate fi un mare avantaj în atragerea clienţilor. Mai mulţi clienţi înseamnă venituri mai mari. Probabil, în scurt timp, avocaţii vor folosi hotărârea în favoarea lor. Că, logic vorbind, în momentul în care avocatul pe care vrei să îl angajezi îţi spune că e rudă cu judecătorul X de la instanţa la care tu ai proces, încrederea ta în el creşte şi îi plăteşti onorariul pe care l-a cerut.

Principiul angajării cuiva pe baza funcţiei rudelor este bine cunoscut în ţara noastră. Şi să nu spuneţi că nu e aşa. În toate instituţiile statului, şeful îşi angajează măcar o rudă. Că na, în cine să ai încredere mai mare dacă nu în propriile tale rude? Ce mai contează că toată lumea îşi pierde încrederea în justiţie şi în tot ce înseamnă oficialitate?

Până la urmă cei care ne conduc nu se încălzesc şi nici nu mănâncă încredere. Ei au nevoie de bani, de foarte mulţi bani pentru că nu se ştie cât vor fi la putere şi trebuie să îşi facă provizii. Şi uite aşa, din patru în patru ani se schimbă doar şefii şi rudele lor, iar noi, oamenii de rând rămânem cu aceleaşi probleme.

Revenind însă la avocaţi, decizia magistraţilor nu ne ţine nici de cald, nici nu ne ajută cu ceva, dar nici nu ne lasă impasibili. Dar, cu siguranţă, ne demonstrează încă o dată cum funcţionează sistemul românesc, oricare ar fi el. Tot ce ne mai rămâne de făcut este ne împăcăm cu ideea că totul va fi bine. Dacă nu aplicăm soluţia de avarie: ne încuscrim sau înrudim cu un avocat…

Citit 1297 ori Ultima modificare Vineri, 02 Decembrie 2011 18:30

6 comentarii

 • postat de v.v.v. Duminică, 04 Decembrie 2011 22:06 Link la comentariu
  0
  0

  Distrugerea economiei si saracirea majoritatii populatiei s-a facut numai din cauza impotentei sistemului judecatoresc in special al judecatorilor care dau sentinte nedrepte pentru cei care au furat avutia nationala si pentru mafiotii si tiganii care comit talharii si trafic de persoane.

  Raportează
 • postat de mandea007 Duminică, 04 Decembrie 2011 14:02 Link la comentariu
  0
  0

  Mai nea Matei, io zic una matale alta, poate-ai fi avocat, sa fii sanatos daca nu ti-a placut cartea. Ca tara are nevoie de ospatari si tinichigii, asa a spus Presedintele, iar eu nu-mi permit sa-l contrazic . Asa ca ai, inca, de unde alege... Iote ca io nu am nevoie de justitia de pe pamint. Sunt atit de destept, sau de prost, depinde de cel ce citeste aceste rinduri, ca sa declar pe propria-mi raspundere ca nu am nevoie de justitia VOASTRA! Nu vreau sa intru in amanunte si speculatii, as bate cimpii, numai cu gratie nu, 'jde mii de pagini. Pe scurt si ca incheiere, daca toti ar gindi ca mine si s-ar comporta ca mine, judecatorii, procurorii si politistii ar fi cei mai umili dintre paminteni. Handicapatii nu ar mai avea loc de ei prin piete, intersectii si dracu' mai stie pe unde, de umila lor prezenta. Iar coana Europa ar fi fericita! Tare fericita! Asadar fiti hoti, banditi, prosti, lacomi, onerosi si hulpavi, in buna traditie a poporului roman, ca sa traiasca si susnumitii bine, ca si ei sunt, cica , oameni! Iar daca Romania nu e unde ar trebui sa fie, si nici n-ar trebui sa fie dupa umila mea parere, lor li se datoreaza in primul rind! Dar si VOUA!
  Al dracu hieroglife Viata Libera, sunteti de groaza cu hieroglifele voastre! Barza, branza, manz, varza, viezure, nu puteti baga p-acilea? V-ati dat cu mutantii! Ce-i aia ,,anscackh si started'' ? Aveti grija ca mai citesc si copiii! Si n-as vrea, si n-ati vrea, ca intr-o buna zi la ,,buna ziua copile'' sa va raspunda cu ,hai sictir"!

  Raportează
 • postat de matei grigore Sâmbătă, 03 Decembrie 2011 15:37 Link la comentariu
  0
  0

  Mai mandea007, bate-n lemn ca nu se stie! Ce, ai trecut pe lumea cealalta si nu mai ai nevoie de justitia de pe pamant? Nu am verificat daca exista aceasta decizie a C. C. (Comitetului Central) al PDL dar din alte experiente pot sa am incredere in ziarista si stiu bine ce poate si ce vrea PDL. Desigur, si in alte contexte poate functiona regula (avocatul/avocata amant/amanta a judecatorului/judecatoarei etc dar acest lucru nu-l stia nici macar partea din proces)

  Raportează
 • postat de mandea007 Sâmbătă, 03 Decembrie 2011 14:07 Link la comentariu
  0
  0

  Vorba soacra-mi ,,faceti bors!" cu avocatii si justitia voastra cu tot.. N-am apelat in viata mea la,,instanta", la avocati, n-am calcat in viata mea intr-un tribunal, ,,justitia", ce o fi aia?, mi-e un lucru complet strain. Voi , ceilalti, ce cautati pe acolo?, nu aveti treaba pe acasa?
  Al dracu hieroglife, Viata Libera))) Sper ca le-am nimerit....

  Raportează
 • postat de lex in plex Sâmbătă, 03 Decembrie 2011 11:28 Link la comentariu
  0
  0

  daca matale cauti ruda avocat...zi si mie, sa caut si io - ce numar are acea decizie constitutionala?!?
  sa verificam si noi ce scrie ziaristul...ca de multe ori este in eroare...mai ales domnia ta.

  Raportează
 • postat de Marcu Sâmbătă, 03 Decembrie 2011 09:21 Link la comentariu
  0
  0

  A se vedea urmatorul link: http://www.luju.ro/magistrati/parchete/lanturile-justitiei-ii-rudele-din-sistem-ale-procurorilor-de-la-directia-nationala-anticoruptie?pdf
  Atunci cand Viata Libera a publicat acea serie de articole despre relatiile de cumetrie din institutiile bugetare, de ce nu a amintit nimic despre mafia pilelor si rubedeniilor din justitie (un cancer generalizat). un sistem ermetic ultraconservator, al carui scop unic este sa isi prezerve avantajele nesimtite, sa nu raspunda pt incompetenta lor. presa este plina de astfel de exemple din aceasta caracatita. Despre apartamentele pe care domnii magistrati sau alti bugetari nesimtiti, care voiau sa si le cumpere la pretul unei biciclete ce se mai aude?
  Mai nou, stie cineva cam cate milioane de euro plateste statul roman, obligat de CEDO, in fiecare an pt incompetenta sau reaua vointa a acestor impartitoti ai asazisei dreptati?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.