Scumpitul la tărâţe!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

La… tărâţele capului! Românul are o vorbă despre astfel de cazuri, cum devine acum chestia cu votatul la grămadă: “Ăla se ieftineşte la făină şi se scumpeşte la tărâţe !” Acum, ne ieftinim la “făina” alegerilor: MAI pofteşte să ne tragă anul viitor o singură rundă de alegeri - şi locale, şi parlamentare în acelaşi timp! Sub pretextul economiei, al reducerii cheltuielilor electorale (de ce nu şi cu salariile enorme ale multor demnitari?) se simplifică al naibii de mult şi democraţia! Se netezeşte astfel chiar şi calea unei eventuale dictaturi, care poate profita de astfel de simplificări. Iar stăpânirile extreme apar tocmai la vreme de criză. Or, pregătind cadrul pentru ca autoritatea să poată deveni extremă, nu trebuie să ne gândim neapărat la actualii guvernanţi, autoritari şi ei, ci la alţii posibli, ai viitorului, dezaxaţi, furioşi, proşti sau ticăloşi.

De ce nu dă bine la democraţie borşul de legume politice propus acum de MAI? S-a văzut deja că alegerile uninominale au mărit cantitatea de neaveniţi din Parlament! Acum, alegerile locale şi cele pentru consilierii locali şi judeţeni vor deveni tot un fel de uninominale, din moment ce va exista şi ”locomotiva” politică, candidatul uninominal la Parlament, care-i va trage cu un fir invizibil şi pe consilierii locali sau judeţeni ai partidului său, acolo unde, mai peste tot, alegătorii nu ştiu prea multe nici măcar despre consilieri votaţi a doua şi a treia oară… Se simplifică treaba alegătorului, care va primi aleşii mură-n gură…

Convinşi că oamenii aleşi de ei de 20 de ani încoace nu le-au făcut nimic bun, ci doar rău, mulţi români vor ridica acum din umeri: “Ce-mi pasă mie dacă se votează totul o dată? Şi aşa nu mă mai duc de mult la vot! N-au decât să facă alegeri pe o sută de ani într-un singur tur, tot aia e pentru mine!” Păi da, sigur, cu un astfel de început poate nici nu va mai fi nevoie de alegeri viitoare - halal economie la buget!  Şi cum să nu fie de acord omul simplu de atâta politichie cioampă cu o aşa-zisă economisire? Uite, se economisesc, cu un singur tur, vreo 21 de milioane de euro! Pentru noi, ăştia care trăim dintr-un salariu normal, suma pare exorbitantă.

Păi câte pâini, cât salam cu sau fără soia, câte beri s-ar putea cumpăra cu banii ăştia? În realitate, chiar dacă este, desigur, un exemplu de economie, 21 de milioane de euro economisite nu sunt un capăt de ţară dacă tu chiar vrei să nu votezi pe bandă rulantă alţi neaveniţi. Sunt cam tot atâţia euro câţi români trăiesc în ţară - cei recenzaţi plus cei negăsiţi acasă, tot vreo 20-21 de milioane. O socoteală simplă arată că se economiseşte astfel cam un euro pe cap de locuitor, pentru o perioadă de un mandat! Dar ce cap, dacă ăst cap poate fi de acord cu furatul căciulii?! Desigur, majoritatea populaţiei va aproba o măsură populistă, aşa cum a fost de acord şi cu un parlament unicameral.

Dacă odinioară Cuza desfiinţase tocmai parlamentul  unicameral şi îl înfiinţase pe cel bicameral de astăzi tocmai pentru că într-o singură cameră se blocau legile, cum să nu fie de acord  cu o… ieftinire omul cel sărac, pe care Ceauşescu îl învăţa să mai pună o haină pe el ca să economisească energia, care economiseşte acum mâncând prost din sărăcie şi îmbolnăvindu-se tocmai ca să întreţină statul, prin taxe şi impozite?!  Păi, atunci, mai bine să avem o singură Cameră, cu un singur parlamentar! Iar ăla să fie în acelaşi timp şi ministru, şi premier, şi preşedinte al României! Ar fi o singură cheltuială, nu?! Şi uşor de ţinut minte…

Citit 1030 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.