I-a "îmbroboldit" pe mulţi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cazul Boldea uimeşte din foarte multe puncte de vedere. Poţi fi uimit, de exemplu, de naturaleţea cu care răspunde la fiecare dintre acuzaţii (în general, nu doar acum), de zici că nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase.

Te mai poate uimi, de asemenea, numărul mare de cauze controversate în care s-a vehiculat numele său. Îmi amintesc, de exemplu, că aproape de fiecare dată când urmăream jurnalistic o ghiduşie comisă de vreun personaj important din Galaţi, reporterul întreba pe holul redacţiei: "ghici cine e avocatul care îl apără pe X"? Răspunsul era mai tot timpul Boldea.

Mai poţi fi uimit de numărul mare de persoane care au ajuns la puşcărie după ce au avut într-un fel sau altul o relaţie profesională sau de altă natură cu Boldea. Nu am făcut încă un calcul, dar ar fi interesant de inventariat câţi s-au ales cu cătuşe după ce au pus botul la vrăjeala lui Boldea. Iar cazul de faţă nu e deloc atipic. Sunt câteva zeci de persoane despre care procurorii spun că ar fi implicate, pasiv sau activ, iar unele deja au primit mandate de arestare. Oameni mai mult sau mai puţin controversaţi la rândul lor, al căror mare păcat pare a fi că l-au cunoscut pe Boldea.

Habar nu am cum se va termina toată această poveste, dacă Boldea va ajunge sau nu la puşcărie, dacă "însoţitorii" lui vor alege să pledeze vinovat pentru o pedeapsă mai mică (implicit să îl bage la fund pe Boldea), dar asocierea cu acest personaj parcă prea aduce necaz. I-a "îmbroboldit" pe mulţi, glumea ieri un coleg din redacţie, văzând numărul mare de persoane care trag ponoase de pe urma alăturării cu de-acum celebrul avocat-deputat. Unii au făcut-o (dacă au făcut-o) din interes financiar, alţii habar nu aveau în ce se bagă şi mai există şi categoria celor care pur şi simplu au picat la mijloc. Procurorii şi judecătorii au acum sarcina de a face distincţia între aceste categorii.

Mai poate uimi, de asemenea, simplitatea tiparelor despre care procurorii vorbesc în cazurile anchetate. Nu vă gândiţi că sunt cine ştie ce scheme complicate, patentate de vreun maestru în iluzionism imobiliar. Nu, pur şi simplu, aşa cum reiese din ancheta procurorilor, oamenii falsificau diverse hârtii şi substituiau persoane. Adică simplă găinărie, la mintea oricărei persoane predispuse să dea tunuri. Păi aşa, dacă fac rost de o ştampilă, mimez o semnătură şi pun totul pe o hârtie specială, cu mai ştiu eu ce înscrisuri oficiale pot să devin peste noapte prinţul moştenitor al tronului britanic. Adică în loc să mă apuc să inventez metode de fraierit ca să câştig un ban, pur şi simplu falsific banul. Direct, fără bătăi de cap, fără scheme pline de imaginaţie.

Boldea pare să fi ieşit deja din viaţa publică. Din punctul meu de vedere, cariera sa politică se termină la această anchetă. Mai departe, depinde doar de procurori şi de judecători. Dacă va fi găsit vinovat să plătească cu vârf şi îndesat.

Citit 1634 ori Ultima modificare Duminică, 18 Martie 2012 20:17

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.