Gălăţenii încă visează/ De ce nu se fac INSTALAŢII INDIVIDUALE la CĂLDURĂ

Gălăţenii încă visează/ De ce nu se fac INSTALAŢII INDIVIDUALE la CĂLDURĂ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În vreme ce Galaţiul nu a reuşit să rezolve pe deplin nici măcar contorizarea individuală a apei reci, în Vestul ţării deja se pune problema individualizării consumurilor la căldură * Şi asta nu prin celebrele şi controversatele repartitoare, ci printr-un nou sistem de distribuţie a căldurii, care permite nu doar o repartizare corectă a consumului, ci şi debranşarea individuală a celor care nu îşi achită datoriile


Proiect aflat deja în derulare la Timişoara

Cel mai recent exemplu este oraşul Timişoara, unde societatea Colterm, echivalentul local al Apaterm, a trecut deja la redimensionarea instalaţiilor interioare din blocuri. Mai mult, investiţia în cadrul imobilului se face pe cheltuiala distribuitorului local de agent termic, locatarii urmând să îşi achite proiectele şi instalaţiile interioare, cele aflate pe proprietatea lor. "Săptămânal, avem undeva la 17 cereri pentru contorizări individuale cu distribuţie pe orizontală. Proiectele de redimensionare a instalaţiei, de perimetrale interioare sunt făcute cu titlu gratuit de către Colterm, iar asociaţia rămâne să decidă dacă se implică. Manopera poate să o facă cu noi sau o poate face cu o firmă terţă, noi nu le impunem nimic. Am făcut un bloc de pe strada Storojinet, zona Bucovina. Investiţia a ţinut strict de Colterm, am investit cam 20.000 de lei. A fost primul bloc care a avut o cerere depusă pentru a trece la acest sistem, era primul venit, primul servit, fără alte criterii. În acel bloc nu era nimeni debranşat", a declarat Cristian Mircea, director interimar la Colterm Timişoara, citat de opiniatimisoarei.ro.

O variantă ar fi atragerea de fonduri europene

Reprezentanţii administraţiei locale din Timişoara susţin că există nenumărate avantaje ale acestui sistem, între care cele mai importante sunt scăderea consumurilor şi o investiţie de doar 4.500 de lei, adică la jumătate din costurile unei centrale termice. "Câteva calcule au fost făcute de către Colterm şi există şi un bloc pilot, unde scăderile au fost semnificative la factură. În condiţiile în care programele europene ne vor putea oferi finanţare pentru lucrările de contorizare individuală şi distribuţie pe orizontală, ar fi cea mai uşoară variantă în care am putea sprijini proprietarii pentru aceste costuri. Asta nu înseamnă că asociaţiile de proprietari nu pot să o facă, doar că trebuie să-şi acopere costurile schimbării tuturor instalaţiilor pentru contorizarea individuală. Au fost făcute şi calcule, asta înseamnă undeva la 1.000 de euro pe apartament, erau costuri estimative", a explicat viceprimarul Timişoarei, Dan Diaconu, citat de aceeaşi sursă.

Ce înseamnă distribuţia orizontală

Noul model de distribuţie a căldurii înseamnă montarea unor noi coloane pe scara blocului, cu racorduri individuale, robinete de izolare şi contoare de energie termică pentru fiecare apartament. Sunt asemănătoare cu instalaţiile de gaz individuale, asta însemnând că agentul termic nu mai trece dintr-un apartament în altul, ci vine pe casa scării şi fiecare se branşează individual. În interiorul locuinţei, instalaţiile de încălzire sunt identice cu cele utilizate de posesorii centralelor termice. Fiecare apartament este contorizat separat, astfel încât clienţii îşi gestionează singuri consumul şi valoarea facturii de încălzire.

Care sunt avantajele şi costurile

Principalul câştig este că factura de energie termică scade, în unele cazuri chiar şi la o treime faţă de valorile anterioare. Scăderea este determinată în primul rând de dispariţia pierderilor din subsol şi de pe coloanele vechi de încălzire. Apoi, proprietarii îşi gestionează singuri consumul de energie termică şi astfel se elimină risipa. Pentru fiecare apartament se facturează consumul exact şi nu mai există posibilitatea ca cineva să plătească un consum nedeclarat al altui vecin. Mai trebuie spus că valoarea facturii este influenţată substanţial şi de izolaţia exterioară a imobilului. Realizarea instalaţiei costă, potrivit unor estimări, cam jumătate din valoarea unei investiţii într-o centrală termică şi se amortizează, doar din diferenţa de preţ, în doi sau trei ani. Totodată, durata de viaţă a unei astfel de instalaţii este cu mult mai mare decât a unei centrale pe gaz şi nici nu are nevoie de verificări periodice obligatorii, autorizări speciale sau lucrări de service.

Există un astfel de proiect şi la Galaţi?

Potrivit unor surse din administraţia locală, şi la Galaţi ar exista un astfel de proiect, realizat în urmă cu câţiva ani. Din păcate, din cauze pe care nu am reuşit încă să le identificăm, acest proiect zace undeva prin sertarele administraţiei locale.

Vezi şi Ce s-a realizat cu FONDURI EUROPENE în alte orașe din țară/ Galaţiul încă VISEAZĂ, în alte părți SE LUCREAZĂ!

Citit 11614 ori Ultima modificare Joi, 05 Iunie 2014 18:41

10 comentarii

  • postat de Marius S
    Sâmbătă, 07 Iunie 2014 11:56
    46.222.69.***
    Eu pot da exemplu Spaniei pe care il cunosc:sunt doua tipuri de incalzire,primul si cel mai scump cu centrale individuale si al doilea mult mai ieftin cu centrale de bloc pe motorina , vine cisterna si umple rezervorul can este chemata iar pretul se imparte intre toti locatarii.La prima varianta trebuie sa ai grija la cat pui termostatul si cate ore pe zi pentru ca te omoara cu factura la gaze(e si cazul meu). la a doua varianta stai cu geamul deschis pentru ca e prea cald plus ca iesi cu factura foarte ieftin.Cine are urechi de auzit sa auda.
    0
    2
    Raportează
  • postat de manipulare neocomunista
    Vineri, 06 Iunie 2014 22:42
    5.13.164.***
    institutul de manipulare al pamantului si-a deschis portile pentru prima promotie la Galati
    1
    0
    Raportează
  • postat de gopo
    Vineri, 06 Iunie 2014 18:20
    79.113.162.***
    De unde mama naibii ati scos voi pret de 9.000 lei o centrala de apartament ca sa spuneti ca 4.500 lei reprezinta jumatate din costul celei de mai sus.O centrala de apartament fara prea mari pretentii si de calitate onorabila nu te costa mai mult de 3800-4000 de lei ptr apartament cu 3 camere si max 5000 lei daca nu ai gazul deja contorizat.Iar voi vreti 4500 de lei ptr noua instalatie care te tine in continuare sclav???
    0
    3
    Raportează
  • postat de Zen
    Vineri, 06 Iunie 2014 15:38
    217.73.162.***
    Vio, nu stiu ce te f**te grija cine se incalzeste si cine nu. cine are bani se incalzesti, cine nu are bani, nu. E un drept fundamental sa faci ce dracu vrei cu banii tai, sa ii dai pe mancare sau pe caldura, din variantele astea au unii oameni de ales. Si numai cretini ca tine au impresia ca vai ce caldura "le donezi tu". Hai sa moara capra vecinului, si voi pe langa ea!
    p.s. nu pare ca ai fost in strainatate, nici dupa mentalitatea de cioban, nici dupa informatia falsa ca in afara nu exista contorizare individuala.
    3
    4
    Raportează
  • postat de CETATENUL
    Vineri, 06 Iunie 2014 14:36
    5.13.228.***
    FINDCA , PE GALATENI NU-I INTERESEAZA NIMIC,NIMIC!
    CENTRALA DE APARTAMENT SI CONTRACTUL INDIVIDUAL ESTE CE-A MAI BUNA SOLUTIE ,REZOLVA TOATE PROBLEMELE!!
    GALATENII ,STAU CA ......SI NU AU NICI O REACTIE!! INGHIT GALUSTELE POLITICIENILOR........................
    1
    7
    Raportează
  • postat de Cum o dai și cum o crapă, tot centrala termică de apartament este soluția...este mai simplu și mai practic.
    Vineri, 06 Iunie 2014 13:04
    92.86.46.***
    Eu tot nu înțeleg de ce să plătim pierderile pe rețeaua de sute de kilometrii de ''țavă'' când mult mai ușor este să ne montăm centrale termice în mod organizat și centralizat cu bani europeni și sub coordonarea primăriei? Cine a văzut într-o țară normală să produci energie termică la kilometrii, dincolo de Kătușa, apoi să distribui prin sute de kilometrii de ''țavă'' apă caldă și apă caldă pentru încălzire în care pierderile se văd cu ochiul liber prin zăpada topită, aburii ce ies din canale de până și câinii stau la căldura risipită.
    0
    10
    Raportează
  • postat de Mache
    Vineri, 06 Iunie 2014 09:33
    89.137.137.***
    Ramane problema costului energiei termice livrate centralizat si care este mult mai mare decat cel al energiei produse in centrala de apartament sau de bloc/scara datorita randamentelor si pierderilor pe retea. La o centrala de apartament costul este de cca 170 lei/Gcal luand in considerare investitia initiala (centrala, calorifere din aluminiu, teava de cupru, revizii la 2 ani, etc.plus apa calda, cu amortizare in 12 ani) pe cand costul la APATERM este de cam 240 lei/Gcal cu subventii, care vor dispare in curand. Credeti ca politicienii, indiferent de partid, vor sa piarda milioanele sifonate din "cheltuielile de intretinere retele de termoficare" pe care nimeni nu poate sa le controleze cu precizie, fiind bani "ingropati" in pamant. In Galati sunt cca. 400 km de retele primare si secundare de termoficare cu pierderi de peste 300 Gcal/km . Cine credeti ca plateste toate aceste pierderi - tot noi , direct prin pretul gigacaloriei si indirect prin subventiile acordate de guvern si primarie care provin tot di taxele platite de noi.
    0
    14
    Raportează
  • postat de Cioburi de sticla si margelute .........pentru galateni
    Vineri, 06 Iunie 2014 08:30
    84.117.45.***
    Domnule reporter

    Sunt silit pe de o parte sa ma amuz, vazand cu cata disciplina scolareasca aducem in pagina mijloace si metode aplicate oriunde aiurea dar de preferinta in Ardeal ori Banat si in acelas timp sa constat ca cea ce galatenii si specialistii orasului (specialistii nu politrucii) au propus de multi ani nu a facut si nu face obiectul atentiei dvs.

    Doar eu de cel putin 20 de ori am semnalat prin postari corecte si argumentate ca inca din 2009, conducerea APATERM , a solicitat finantarea unui proiect de contorizare individuala, inelara pe fiecare palier de bloc .

    N-ar fi intrat in apartamente decat 2 tevi - un tur perfect contorizabil si un retur - asta ar fi fost tot.

    Ce a primit acea conducere de la primar si consiliul local ? Pai, ce a primit si Basescu la Constanta.


    SE VEDE CLAR CA ADMINISTRATORII ACESTUI TARG , SUNT MAI INTERESATI DE PLATIT AIUREA GAZ LA C.E.T. , DECAT DE RGLEMENTAT DISTRIBUTIA SI CONSUMUL REAL

    Comentand fotografia : - Instalatia Galateana era de trei ori mai mica mai cocheta si mai eficienta decat cea prezentata ca a opta minune a lumii de la Timisoara. DOAR PENTRU CA ESTE DE LA TIMISOARA.
    1
    18
    Raportează
  • postat de vio
    Vineri, 06 Iunie 2014 08:20
    86.127.209.***
    In strainatate la bloc nu exista contorizare individuala.
    Acolo cei care au o proprietate la comun inteleg faptul ca trebuie sa dea bani si pentru a o incalzi chiar daca respectiva locuinta este goala.
    noi rem sa locuim la bloc si sa ne incalzim de la peretii vecinului.
    Daca ai un apartament de 16 m lungime si trebuie sa asiguri panta pana la coloana principala de pe casa scarii cum procedezi.
    10
    6
    Raportează
  • postat de Goe
    Vineri, 06 Iunie 2014 06:10
    5.13.170.***
    Timisoara,Cluj sunt orase cu care Galatiul nu se poate compara.Administratia acestor orase cat si cetatenii au alta orientare decat cei din Galati.
    2
    42
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.