Gălăţenii încă visează/ De ce nu se fac INSTALAŢII INDIVIDUALE la CĂLDURĂ

Gălăţenii încă visează/ De ce nu se fac INSTALAŢII INDIVIDUALE la CĂLDURĂ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În vreme ce Galaţiul nu a reuşit să rezolve pe deplin nici măcar contorizarea individuală a apei reci, în Vestul ţării deja se pune problema individualizării consumurilor la căldură * Şi asta nu prin celebrele şi controversatele repartitoare, ci printr-un nou sistem de distribuţie a căldurii, care permite nu doar o repartizare corectă a consumului, ci şi debranşarea individuală a celor care nu îşi achită datoriile


Proiect aflat deja în derulare la Timişoara

Cel mai recent exemplu este oraşul Timişoara, unde societatea Colterm, echivalentul local al Apaterm, a trecut deja la redimensionarea instalaţiilor interioare din blocuri. Mai mult, investiţia în cadrul imobilului se face pe cheltuiala distribuitorului local de agent termic, locatarii urmând să îşi achite proiectele şi instalaţiile interioare, cele aflate pe proprietatea lor. "Săptămânal, avem undeva la 17 cereri pentru contorizări individuale cu distribuţie pe orizontală. Proiectele de redimensionare a instalaţiei, de perimetrale interioare sunt făcute cu titlu gratuit de către Colterm, iar asociaţia rămâne să decidă dacă se implică. Manopera poate să o facă cu noi sau o poate face cu o firmă terţă, noi nu le impunem nimic. Am făcut un bloc de pe strada Storojinet, zona Bucovina. Investiţia a ţinut strict de Colterm, am investit cam 20.000 de lei. A fost primul bloc care a avut o cerere depusă pentru a trece la acest sistem, era primul venit, primul servit, fără alte criterii. În acel bloc nu era nimeni debranşat", a declarat Cristian Mircea, director interimar la Colterm Timişoara, citat de opiniatimisoarei.ro.

O variantă ar fi atragerea de fonduri europene

Reprezentanţii administraţiei locale din Timişoara susţin că există nenumărate avantaje ale acestui sistem, între care cele mai importante sunt scăderea consumurilor şi o investiţie de doar 4.500 de lei, adică la jumătate din costurile unei centrale termice. "Câteva calcule au fost făcute de către Colterm şi există şi un bloc pilot, unde scăderile au fost semnificative la factură. În condiţiile în care programele europene ne vor putea oferi finanţare pentru lucrările de contorizare individuală şi distribuţie pe orizontală, ar fi cea mai uşoară variantă în care am putea sprijini proprietarii pentru aceste costuri. Asta nu înseamnă că asociaţiile de proprietari nu pot să o facă, doar că trebuie să-şi acopere costurile schimbării tuturor instalaţiilor pentru contorizarea individuală. Au fost făcute şi calcule, asta înseamnă undeva la 1.000 de euro pe apartament, erau costuri estimative", a explicat viceprimarul Timişoarei, Dan Diaconu, citat de aceeaşi sursă.

Ce înseamnă distribuţia orizontală

Noul model de distribuţie a căldurii înseamnă montarea unor noi coloane pe scara blocului, cu racorduri individuale, robinete de izolare şi contoare de energie termică pentru fiecare apartament. Sunt asemănătoare cu instalaţiile de gaz individuale, asta însemnând că agentul termic nu mai trece dintr-un apartament în altul, ci vine pe casa scării şi fiecare se branşează individual. În interiorul locuinţei, instalaţiile de încălzire sunt identice cu cele utilizate de posesorii centralelor termice. Fiecare apartament este contorizat separat, astfel încât clienţii îşi gestionează singuri consumul şi valoarea facturii de încălzire.

Care sunt avantajele şi costurile

Principalul câştig este că factura de energie termică scade, în unele cazuri chiar şi la o treime faţă de valorile anterioare. Scăderea este determinată în primul rând de dispariţia pierderilor din subsol şi de pe coloanele vechi de încălzire. Apoi, proprietarii îşi gestionează singuri consumul de energie termică şi astfel se elimină risipa. Pentru fiecare apartament se facturează consumul exact şi nu mai există posibilitatea ca cineva să plătească un consum nedeclarat al altui vecin. Mai trebuie spus că valoarea facturii este influenţată substanţial şi de izolaţia exterioară a imobilului. Realizarea instalaţiei costă, potrivit unor estimări, cam jumătate din valoarea unei investiţii într-o centrală termică şi se amortizează, doar din diferenţa de preţ, în doi sau trei ani. Totodată, durata de viaţă a unei astfel de instalaţii este cu mult mai mare decât a unei centrale pe gaz şi nici nu are nevoie de verificări periodice obligatorii, autorizări speciale sau lucrări de service.

Există un astfel de proiect şi la Galaţi?

Potrivit unor surse din administraţia locală, şi la Galaţi ar exista un astfel de proiect, realizat în urmă cu câţiva ani. Din păcate, din cauze pe care nu am reuşit încă să le identificăm, acest proiect zace undeva prin sertarele administraţiei locale.

Vezi şi Ce s-a realizat cu FONDURI EUROPENE în alte orașe din țară/ Galaţiul încă VISEAZĂ, în alte părți SE LUCREAZĂ!

Citit 11851 ori Ultima modificare Joi, 05 Iunie 2014 18:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.