Un’ te duci, tu, sportule?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Moartea handbalistului Marian Cozma, o dramă naţională fără precedent, şi-a consumat şi sâmbătă un episod important: meciul feminin dintre Oţelul şi Debrecen, un duel reprezentativ între o echipă din ţara natală a fostului mare sportiv şi una din statul în care el şi-a pierdut viaţa.

Ambele formaţii, plus publicul, au respirat - cât se poate respira într-o sală „Siderurgistul” arhiplină - pentru Marian şi mă bucur că Galaţiul a făcut parte din circuitul oraşelor care i-au spus adio nevinovatului ajuns mişeleşte în ţărână.

Evenimentul de sâmbătă a prilejuit şi comemorarea a nouă ani de la trecerea în neutilizare a Sălii Sporturilor „Dunărea”. La fel de mişeleşte s-a dus! I-au aprins o lumânare în gând toţi microbiştii care au avut norocul de a se înghesui în construcţia albastră din valea Ţiglinei, iar cei rămaşi pe la uşi şi la porţile complexului - foarte mulţi, vă asigur! - i-au plâns de dor.

Nouă ani fără Sala Sporturilor este o eternitate, o dureroasă veşnicie, dar şi mai tristă mi se pare priveliştea de lângă McDonald’s. De departe zici că avem sală, ba chiar îi admiri basoreliefurile, însă atunci când te apropii te izbeşte mirosul veşnic de putregai de la care s-au dus şi bucuria sportului, şi lumina spectacolului.

Trăim pe pielea noastră anecdota cu răposata bătrânică ţinută în geam pentru încasarea pensiei. Biata sală din coasta Spitalului Judeţean - se vede bine morga de acolo! - a sfârşit exact precum celebrul „domn Lăzărescu” sau ca şi mai crudele exemple reale de la Slatina şi Satu Mare. A fost purtată bălăngănindu-se de la Primărie la Direcţia de Sport, înapoi la Primărie şi tot aşa.

A fost cel mai cinic meci de ping-pong din viaţa sportului gălăţean, ditamai Polivalenta murind cu zile.

Galaţiul n-are un stadion municipal (mă tem ca arena „Dunărea” să n-o păţească precum surata ei, care a lăsat-o orfană în 2000!), n-are nici bazin olimpic, nici pistă de atletism şi nici sală polivalentă. N-are nimic, nu asigură nicio condiţie, dar trăieşte surprinzător, în unele cazuri artificial, în domenii care-i fac imagine: fotbal, volei, handbal, baschet!

Da, exact aşa s-a propagat ieri ştirea conform căreia handbalistele de la Oţelul s-au calificat în sferturile de finală ale Cupei Cupelor: „Galaţiul merge mai departe!” Jignitor de incorect: Echipa a câştigat, nu oraşul!

Citit 1318 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.