Arză-i-ar votul să-i arză!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 E aşa o luptă pentru democraţie în ţara asta de nu o să rămână piatră peste piatră! Treabă electorală mai băloasă decât asta pe care suntem chemaţi s-o validăm prin „vocea poporului” rar se mai vede în lume! Teoretic, acest referendum se referă la Constituţie, la prerogativele depăşite sau nu de preşedintele Traian Băsescu. Dar cine să se încurce în „plicticoasele” articole ale Legii Fundamentale? Dă-i cu plagiatul, cu vila Dante, cu stenograme reale sau imaginare, cu sondajul, cu bâta, cu anonime băgate pe sub uşă sau scrisorele pe sub sertarele instituţiilor europene! În timpul acesta, leul e ciufulit la cursul de schimb de-i merg fulgii, vecina de pe scară se plânge că nu a găsit nu ştiu ce medicamente, arşiţa arde câmpul, iar paparudele nu mai fac nici măcar concursuri de tricouri ude.

Stridenţele politice acoperă tot! Şi, din păcate, indiferent ce hram poartă beligeranţii, îi suspectez de faptul că în afară de ciolanul puterii nu-i interesează Constituţia şi mama ei de democraţie nici cât negru sub unghie. Acesta este, în fapt, cel mai mare păcat al partidelor: nu sunt… partide, ci mai degrabă forme fără doctrină, fără ideologie, fără un ideal în numele căruia să se pună în slujba ţării. Sunt pur şi simplu scheme de împărţire a posturilor de directori, de contracte cu statul, de jumuleală a averii publice. Mai toţi văd democraţie când sunt la putere şi tiranie când sunt în opoziţie.

Culmea este că, deşi îi înjurăm adesea pe politicieni, nici Băsescu, nici Antonescu, nici Ponta nu sunt, dacă e s-o luăm ca la carte, politicieni. Sunt mai degrabă nişte oportunişti care se hrănesc din prosteala unui electorat adesea indolent sau chiar coruptibil cu trei lulele, trei surcele. Să pui numele acestor indivizi alături de al unora ca Brătienii, Kogălniceanu, Negri, Urechia, Maniu, Coposu sau Raţiu este de-a dreptul o impietate. „Politicienii” de azi sunt conduşi mai degrabă de o sete maladivă de putere, fie că vorbim de partidul lor sau de ţară. Băsescu l-a trădat pe Roman, Antonescu n-a ezitat să-l sape cu sârg pe Tăriceanu, Ponta le-a tras preşul de sub picioare tuturor celor care i-au stat în cale.

A rămas vreo combinaţie de partide care să nu se caţere la putere prin vreo „monstruoasă coaliţie” sau „alianţă imorală”? Unde sunt valorile acestor oameni? În afară de a urmări să-şi hrănească orgoliul de a li se spune „domnul preşedinte” sau „domnul prim-ministru”, mai rămâne ceva şi pentru simplul cetăţean? Din păcate, nu! Ideile de democraţie, pluripartitism sau politică veritabilă au fost duse în derizoriu, iar cei care au ajuns la primele funcţii în stat arar au reuşit să se ridice la înălţimea acestor demnităţi. Toţi aceşti impostori caută acum la noi sprijinul pentru a-şi călca în picioare adversarii! Dacă s-ar putea, i-aş trimite la plimbare pe toţi, arză-i-ar votul să-i arză, că ei mănâncă aguridă, iar nouă ni se strepezesc dinţii!

Citit 1102 ori Ultima modificare Joi, 26 Iulie 2012 20:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.