Maidanezi fără colaci în coadă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ne-am obişnuit, poate, să vedem maidanezi pe străzile Galaţiului. Problema e că, mai nou, preşedintele CJ Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, încearcă să le impună cetăţenilor să se obişnuiască cu prezenţa potăilor şi în locurile în care, sub nici un chip, n-ar trebui să întâlnim picior de maidanez. Ne referim aici la Grădina Botanică şi Grădina Zoologică, aceasta din urmă fiind şi într-o arie naturală protejată. Prin urmare, ceea ce s-a întâmplat în instituţiile aflate în subordinea Consiliului Judeţean Galaţi frizează absurdul, dacă nu chiar patologicul. Preşedintele CJ Galaţi, Nicolae Bacalabaşa, şi-a depăşit cu mult calitatea de „iubitor de animale” şi a dus-o undeva în zona unui soi de fundamentalism în subordinea căruia are pretenţia de a aduce oricare din interesele publice care există la nivelul judeţului.

La multe te-ai fi aşteptat, poate, din partea unui administrator al treburilor publice, dar la a transforma instituţiile publice în crescătorii de maidanezi întrece orice limită. Adică, cum? La Zoo, în loc de vulpi şi cerbi să creşti o târlă de căini? Să transformi Grădina Japoneză în habitat pentru maidanezi de lux? Să ajungă angajaţii Muzeului de Ştiinţele Naturii sau vizitatorii să se teamă de potăile care mişună printre tufănele şi rozarium? Ironia sorţii e că, tu, dacă ai un câine şi vrei să te plimbi cu el prin grădina botanică, n-ai voie, că… aşa-i regulamentul. Şi e normal să fie aşa, pentru că vorbim de spaţii cu un regim cu totul special. Dar asta nu contează pentru dl Bacalbaşa, iar maidanezii nici nu ştiu să citească... Şi peste toate, e de-a dreptul stupefiant să mai afli că un preşedinte de CJ a ajuns să-şi hărţuiască proprii angajaţi şi că – Doamne fereşte să se uite vreunul urât la vreun maidanez, că riscă să fii dat afara, ba i se mai atârnă şi vreo plângere penală de coadă din te miri ce motiv, să nu mai aibă linişte vreo câteva luni!

Dar dincolo de fanatismul lui Bacalbaşa, ne întrebăm unde au fost toate celelalte instituţii care, cu siguranţă, aveau ştiinţă şi de situaţia de la Grădina Botanică şi de cea de la Zoo, şi nu au mişcat un deget? Ce au făcut autorităţile de mediu, ce au făcut autorităţile sanitar-veterinare, ce a făcut Ecosalul, ce au făcut toate celelalte autorităţi însărcinate să vegheze deopotrivă la siguranţa publică, dar şi la modul în care sunt cheltuiţi banii publici? Nimic. „N-am vrut să se punem cu nebunul” – ne-au spus, neoficial, unii dintre cei în cauză. Trebuie, totuşi, ca lucrurilor acestea să li se pună capăt. Şi aici nu e vorba numai de maidanezii din spaţiile publice, ci şi în modul în care e administrat judeţul. Dacă la nivelul conducerii CJ Galaţi s-ar pune acelaşi zel în problemele economico-sociale ale judeţului precum în cele ce ţin de maidanezi, atunci poate că alta ar fi faţa judeţului. Galaţiul se scufundă economic, rămâne fără infrastructură, e printre cele mai depopulate judeţe de după revoluţie, dar nu s-a venit cu nici un proiect de dezvoltare, de atragere a investitorilor, de combatere a şomajului. Şi nici nu e de mirare că se întâmplă aşa, când în loc să-şi drept consilieri experţi în probleme de management, realizare de proiecte sau atragere de fonduri, preşedintele CJ Galaţi îşi ia drept sfătuitori „experţi” în câini vagabonzi. Ei bine, în ritmul acesta, cu Grădina Botanică şi Zoo în frunte, vom fi în continuare judeţ fruntaş la producţia de maidanezi. Dar, cu siguranţă, aceştia nu vor avea prea curând şansa de a umbla pe stradă cu colaci în coadă.

Citit 1780 ori Ultima modificare Duminică, 23 Martie 2014 16:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.