Coincidenţa, bat-o vina!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
11 comentarii

Nu cred în coincidenţe. De felul meu nu cred, fiindcă sunt foarte greu de convins că există o predestinare perfectă, un fel de schemă în care Marele Duh le aşează pe toate, bune şi rele, şi că, dacă iei bicicleta în ziua X ai şanse de 100 la sută să te calce tramvaiul înintersecţia Y, pe când, dacă nu iei bicicleta şi iei tramvaiul, vei fi spectator la accidentarea altui nefericit, pe principiul echilibrului cosmic. Eu cred că alegerile noastre ne definesc, mai cred în voinţa personală, în coloana vertebrală a fiecăruia şi în faptul că, dacă simţi că vrei musai să faci ceva, atunci faci exact ceva-ul ăla, chit că ştii că probabilitatea să crăpi este mare rău, aşa, cam de 85 la sută sau peste.
Un alt motiv pentru care nu cred în coincidenţe este, probabil, experienţa acumulată pe parcursul celor 15 ani de presă. Am aflat, de-a lungul acestor ani, că nu există coincidenţe: că în politică, în administraţie, în învăţământ, ba chiar în cultură, orice acţiune presupune o reacţiune, orice atitudine rebelă este rapid pedepsită, orice revoltă, înăbuşită în faşă. Lecţiile pe care le-am învăţat mi-au servit, niciodată n-am luat de bună nicio declaraţie a unui politician, verificând întâi totul foarte atent, niciodată n-am crezut în justificările cel puţin puerile ale şefilor de deconcentrate şi alte instituţii aservite prinşi cu mâţa în sac de superiorul politico-administrativ. Şi, evident, nu m-am lăsat ademenită în niciun proiect politic, dar asta e altă mâncare de peşte.
Cumva, navigând eu aşa vreme de ani buni, toţi petrecuţi în redacţia celui mai puternic ziar din judeţ, am văzut şi am auzit multe lucruri care să mă determine să cred că scepticismul propriu este foarte bine întemeiat. Şi, sincer, nu credeam să existe foarte multe situaţii care să mă surprindă. Ieri am avut însă uimirea de a descoperi că se poate, că imixtiunea politicului în administraţie poate căpăta forme din cele mai insidioase, care aproape că ar fi hilare, dacă n-ar dovedi, încă o dată, cât de departe se merge.
Ieri, la sediul redacţiei noastre, în organizarea Centrului Cultural "Dunărea de Jos", ar fi trebuit să aibă loc lansarea unei cărţi din ciclul "cArtESENŢE" aparţinând scriitorului Costel Crângan. Adică redactorului şef al ziarului "Viaţa liberă", fiindcă, deşi în situaţia dată se prezenta publicului în calitate de scriitor, toată lumea invitată la eveniment ştia, desigur, că sunt una şi aceeaşi persoană. Ei bine, cu doar două ore înainte de începerea evenimentului, organizatorii au anunţat că îl amână, pentru o dată ulterioară necunoscută, din motivul declarat că nimeni dintre coordonatorii proiectului nu putea participa. Directorul pleca la Bruxelles - de fapt, evident, nici nu era musai să participe, că oricum directorul nu se poate duce chiar la toate evenimentele - iar despre restul organizatorilor, nu ştim de fapt ce i-a împiedicat. Adică noi ştim, este evident că editorialul semnat ieri de Costel Crângan, prin care atrăgea atenţia asupra neregulilor de natură penală care se petrec la Consiliul Judeţului, precum şi alte articole publicate recent pe teme sensibile pentru preşedintele Bacalbaşa l-au supărat pe acesta. Iar de la supărare la amânarea pe termen nedefinit a unui eveniment cu public, pe care "Viaţa liberă" îl găzduia şi care îl avea în centru chiar pe redactorul şef, nu e cale decât de-un telefon, nu? Care telefon cică nu s-ar fi primit, dar, cum spuneam, eu nu cred în coincidenţe. Dumneavoastră?

Citit 1163 ori Ultima modificare Vineri, 21 Martie 2014 18:26

11 comentarii

 • postat de aitor karanka Duminică, 23 Martie 2014 23:05 5.13.151.*** Link la comentariu
  0
  2

  Dorele, tu doar faci pe idiotul sau chiar esti idiot???

  Da o cautarea pe Google si o sa afli ca omul nu scrie poezii, ci proza. Ba chiar are pe blog fragmente din cartile lui. Chiar esti stresant, pe bune, cu insistenta ta stupida de a-i da la cap lui Crangan cu orice pret. Ce naiba ti-a facut de esti asa pornit? Nu te-a lasat sa-i violezi gainile?

  Ia-ti pastilele, prietene, ca ai inceput sa calci pe urmele lui Fresnescu.

  Raportează
 • postat de dorel Duminică, 23 Martie 2014 16:10 5.13.136.*** Link la comentariu
  2
  1

  eu nici nu am glumit cind am rugat o sursa de a putea savura operele d-lui cocr. dumnealui figureaza ca poet in cenaclu "noduri si semne" dar n-am gasit nimic. va rog in continuare sa-mi dati o posibilitate de a aprecia poezia acestuia, pina la lansarea cartii care e prin josnice metode intirziata de un personaj malefic din sfera de cultura a galatiului, un fel de sperie-ciori de poeti talentati si care pling in pumni daca nu a venit iubita la prima intilnire pentru ca nu i-a dat tatal voie. normal ca pe tata socru il cheama bacalbasa. solicit un referendum in V.L: e de vina bacalbasa ca d-l cocr nu a putut lansa cartea, sau nu. asta e o problema vitala pentru galateni, romani si poate pentru cultura europeana si universala. rusii nu se pun.

  Raportează
 • postat de Teo Sâmbătă, 22 Martie 2014 22:20 82.137.10.*** Link la comentariu
  5
  2

  O groaza de coincidente.....Un articol care nu spune nimic, doar hai sa va spun ce s-ar fi putut intampla daca tot faceam reclama la colegul meu care s-a bagat in seama la seful de judet....
  Mama-mama......deja s-au rotit conjuncturili(!) si ce mai sucareala peste voi!
  Daca tot vreti sa scrieti pentru weekend si nu aveti ce....va rugam sa lasati spatiile goale....noi o sa intelegem de ce.....
  Nu mai eludati principiul 4 (nescris) al termodinamicii : nu da din fund daca nu .....poti!
  Bafta!

  Raportează
 • postat de dorel Sâmbătă, 22 Martie 2014 17:58 5.13.176.*** Link la comentariu
  0
  5

  postarea multipla e din cauza ca aparea mereu ca nu se potriveste codul batut. imi cer scuze.

  Raportează
 • postat de dorel Sâmbătă, 22 Martie 2014 17:56 5.13.176.*** Link la comentariu
  5
  5

  chiar m-ar interesa ce a mai scris scriitorul cringan. vreau o lista cu operele sale pe care vreau sa le citesc. ca editorialist nu-mi place dar poate ca scriitor....cine stie. poate nu-i nici o legatura cu faptul ca d-l cringan nu a avut bucuria lansarii cartii,cu bacalbasa. poate toti ne cautam o scuza intr-un esec. anca, tu acum ii faci bucuria sefului cu acest editorial pe care nu cred ca intereseaza multa lume din galati si anume ca d-l cringan nu si-a lansat o carte. poate bacalbasa nici nu-l baga in seama pe cringan. de ce sa inventam scenarii?

  Raportează
 • postat de Domnu Costel, nu-ti pune mintea cu bolsevicii! Sâmbătă, 22 Martie 2014 15:36 5.13.129.*** Link la comentariu
  3
  7

  Io zic sa nu se supere prea tare domnul Crangan fiindca astia-s razbunatori si, cum numa pesedei sunt la putere si cumetrii lor de stanga, alde pecisti, uneperisti si alti tisti-bisti, sa n-o dea afara pe sotia dumnealui de la cabinetul prefectului si-l mai alsa si fara bani in casa. Asta e, a incaput iar Romania pe mana ciumei rosii!...

  Raportează
 • postat de costel Sâmbătă, 22 Martie 2014 12:57 194.132.32.*** Link la comentariu
  3
  7

  de acord cu jenea

  Raportează
 • postat de jenea Sâmbătă, 22 Martie 2014 12:44 213.233.90.*** Link la comentariu
  3
  8

  presedintele sa-si dea demisia intr-o saptamana

  Raportează
 • postat de alfar Sâmbătă, 22 Martie 2014 10:57 5.13.151.*** Link la comentariu
  3
  12

  JOS DICTATORUL BOLSEVIC BACALBASA!

  Raportează
 • postat de BURUIANA Sâmbătă, 22 Martie 2014 08:41 5.13.198.*** Link la comentariu
  3
  15

  ESTE CLAR CA CITIND EDITORIALUL LUI CRANGAN, A TRANSPIRAT TOTAL DL, BACALBASA PRESEDINTE CJ!!
  GALATENII SA-U PRICOPSIT RAU DE TOT CU ALEGEREA ACESTUI OM LA CONDUCEREA JUDETULUI!!
  IL SUPARA ADEVARUL SI ESTE RAZBUNATOR DUPA CUM CITESC PRIN ZIARE!!

  Raportează
 • postat de Catalin Sâmbătă, 22 Martie 2014 08:16 89.136.4.*** Link la comentariu
  5
  10

  "o predestinare perfectă, un fel de schemă în care Marele Duh le aşează pe toate, bune şi rele, şi că, dacă iei bicicleta în ziua X ai şanse de 100 la sută să te calce tramvaiul înintersecţia Y, pe când, dacă nu iei bicicleta şi iei tramvaiul, vei fi spectator la accidentarea altui nefericit, pe principiul echilibrului cosmic".

  E un citat din primul paragraf. Paragraf in care numai coincidenta nu ai definit-o. Ba exact opusul ei. Ca un om de presa, de atatia ani, al celui mai puternic ziar din judet, cam praf la capitolul cuvinte. Hai, succesuri!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.