Vinovaţii fără vină

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţenii, în special cei racordaţi la sistemul centralizat de încălzire, au ajuns bătaia de joc a celor ce le cer votul o dată la patru ani. Îmi bazez afirmaţia pe zecile de materiale scrise în ultimii doi ani, care au vizat modul în care s-au învârtit banii în acest sistem ce a înghiţit zeci de milioane de euro, fără a le aduce nimic celor care decartează lună de lună pentru salariile celor de la Primărie, Electrocentrale şi Apaterm, nu neapărat în această ordine.

Ni se spune, obsesiv, să plătim întreţinerea. Cei mai mulţi dintre noi chiar o fac. Mulţi dintre bunicii noştri preferă să mănânce acelaşi piure de cartofi şi aceeaşi zeamă lungă o lună întreagă, numai pentru a nu fi datori. Cu toate acestea, în plină iarnă, sunt condamnaţi să moară de frig, în faţa caloriferelor reci.

De mai bine de zece ani, acest sistem falimentar îşi face mendrele cu un oraş ajuns mult peste limita suportabilităţii. Nimeni nu a fost în stare până acum să taie nodul gordian ce se încolăceşte în jurul ţevilor reci.

Ceea ce mă surprinde pe mine, ca jurnalist, este că după atâtea articole, după atâtea demonstraţii, negru pe alb, cu facturi şi decizii de Consiliu Local, nu s-a lăsat nici măcar cu un dosar penal, ce să mai vorbim despre vreo condamnare pentru cei care au administrat atât de prost acest sistem.

S-a lăsat în schimb, adesea, cu trageri de urechi ale jurnaliştilor care au avut neobrăzarea de a se apleca atent asupra acestui fenomen. Pentru că vorbim deja de un fenomen şi de o reţea infracţională bine pusă la punct, organizată ca un adevărat ceasornic elveţian. Dacă autorităţile şi-ar fi pus în gând să fie la fel de organizate şi cu fondurile pe care le au pe mână, demult nu am mai fi vorbit de frig în calorifere.

Mai avem foarte puţin până pe 15 decembrie. Mai avem foarte puţin până când vom constata că vom fi condamnaţi să ne petrecem Sărbătorile în frig. Ni se arată luminiţe, concerte, focuri de artificii, fără însă a ni se spune cum vom trece de această iarnă.

Deja pasele dintre Primărie, Apaterm şi Electrocentrale au ajuns la un cu totul alt nivel. Primăria dă vina pe Apaterm, Apaterm dă vina pe Electrocentrale, în timp ce Electrocentrale dă vina pe Romgaz. Toate bune şi frumoase. Numai că pe gălăţeanul de rând chiar nu îl interesează cine Dumnezeu este de vină! Pe gălăţean îl interesează să nu-i îngheţe copilul în casă. Îl interesează mobila pe care este nevoit să şi-o schimbe o dată pe sezon, din cauza mucegaiului instalat în apartamentul transformat în congelator. Îl interesează să poată face o baie fierbinte după ce s-a întors de la serviciu. Într-un cuvânt, îl interesează să aibă o viaţă decentă. Să nu depindă de vecinii rău-platnici. Sau de administratorul hoţ, care îl sfidează cu orice ocazie, de parcă ar fi un mic rege pe scara blocului.

Vinovaţii să îi caute cei de la DIICOT, DNA şi mai ştiu eu ce alte direcţii. Domnilor aleşi, nu vă mai bateţi joc de noi! Domnilor directori, nu uitaţi că noi vă plătim. Răbdarea are limite, iar mandatul câştigat nu este un cec în alb.

Citit 1224 ori Ultima modificare Marți, 09 Decembrie 2014 16:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.