Un oraş umilit şi lăsat în frig

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În fiecare apartament conectat la reţeaua de termoficare legală sunt oameni care trec în aceste momente printr-o cumplită dramă. Unii sunt bătrâni şi bolnavi, dar, înainte de a-şi cumpăra medicamentele vitale, şi-au dat trei sferturi din pensie la întreţinere. Cu toate acestea stau în frig. Alţii au copii. Mai mari sau mai mici. Muncesc din greu, doar ca să-şi plătească utilităţile. Numai ei ştiu la câte restricţii se supun, ca să nu rămână cu datorii la întreţinere. Şi cu toate acestea stau în frig. Sunt alţii care visează să-şi cumpere propria centrală, chiar au vizitat magazinele de specialitate, au ales-o, au mângâiat-o din priviri, se gândesc la ea ca la un membru iubit al familiei. Au bani şi o pot chiar mâine achiziţiona. Dar nu ar avea ce face cu ea, pentru că fac parte dintre "fericiţii" sorţii care sunt racordaţi la reţeaua modernizată şi nu au voie să se debranşeze. Şi stau în frig.

Pe lângă suferinţa fizică umilitoare, toţi tremură şi de indignare şi pentru că le vine greu să suporte atâta nedreptate. Cu cine să te duci să te baţi? Cu beţivul de la etajul X, care trăieşte din alocaţia copiilor? Nu i-ai găsi decât pe bieţii puşti acasă, iar ei n-au nicio vină. Ta-su e cu siguranţă înecat într-o bodegă. Cu cocalarul de la etajul Y? Ăla cu merţanul parcat în faţa blocului, care aruncă în fiecare zi sacoşe de cutii goale de bere pe geam şi ascultă muzică la maxim? Se lăfăie în bani, Dumnezeu ştie de unde-i are, parcă i-ar scoate la imprimantă. Dar nu s-a gândit să lipească o bancnotă şi de fruntea administratoarei de  la asociaţie. Deci să te baţi cu el? Dar tu eşti om serios! N-ai văzut ce muşchi are?

Te hotărăşti să te duci s-o iei la zor pe tanti cea frumos vopsită la păr de la administraţie. De ce nu i-a dat în judecată de atâta timp, de când au tot adunat datorii? Auzi, dar cine te crezi? Te ia roşcata la nişte ture, de nu te vezi! Cine i-a controlat pe administratorii de bloc în mai bine de douăzeci de ani de când li s-au lipit fundurile de scaunele alea? I-ai plătit ca să-şi bată joc de tine. Să ţipe la tine, să te fure, ţinând chitanţiere duble, te-a aburit de fiecare dată când te-ai dus să ceri socoteală şi te-a dat (cu frumosul) pe uşă afară. Lăsaţi de capul lor de vecinii care nu şi-au bătut capul cu asta, dar şi de autorităţi (abia anul trecut s-a mai auzit de ceva controale, după ce au început să fugă unele administratoare cu banii prin Dubai!), au ajuns nişte mici Dumnezei, care tună şi fulgeră. Pe banii tăi.

Nu se poate să nu existe dreptate pe lumea asta! Te duci la tribunal! Să dai Apaterm-ul în judecată. Ţi se explică frumos că nu poţi, pentru că nu ai încheiat contract individual cu societatea, ci cu asociaţia. De ce nu ai? Pentru că aşa, la comun, ei te au pe tine la mână, fie că plăteşti, fie că nu (se vede acum că asta nici nu mai contează!), dar tu nu poţi să-i tragi sub nicio formă la răspundere. În plus, chiar dacă ai putea da Apaterm-ul în judecată, e prea târziu. Societatea e în faliment. Politicienii şi clientela lor cocoţată pe diverse scaune călduţe de joburi la stat (degeaba) au supt tot, şi banii tăi, şi subvenţiile de la buget. Sistemul de încălzire centralizat a fost conceput ca o gaură neagră, care să direcţioneze bani spre cine trebuie! Legislaţia a fost concepută să protejeze hoţia, nu pe beneficiarii de utilităţi, care-şi plătesc la leuţ facturile. Ei au fost şi mai sunt încă vaca de muls. Dar până când, oameni buni!?


Citit 3895 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Februarie 2015 19:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.