Mai rău ca-n Valea Jiului

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Am ajuns, oficial, mai rău ca Valea Jiului. Excelăm la capitolul şomaj, cu peste 19.000 de persoane fără loc de muncă şi cu o ofertă zilnică de nu mai mult de 100-200 de slujbe. Prost plătite şi acelea. Şi dacă industria noastră, atâta câtă mai avem, suflă măcar - uite, Combinatul a mai deschis o linie de producţie, Şantierul Naval o duce chiar binişor, deşi, evident, e loc de mai bine - la capitolul infrastructură şi servicii pentru populaţie, stăm dezastruos.

Ieri am fost asaltaţi de telefoane şi mesaje din partea cititorilor noştri, clienţi bun-platnici ai Apaterm, care ne cereau sfatul în legătură cu calea pe care ar trebui să o apuce: cui să se adreseze, pe cine să dea în judecată, la ce uşi să bată pentru a putea beneficia de un serviciu pentru care plătesc. În majoritate, oameni bătrâni, bolnavi, părinţi cu copii de şcoală. I-am ascultat şi le-am răspuns, în măsura în care am putut, la întrebări. Am scris despre subiect şi continuăm să o facem, fiind însă şi noi captivi în aceeaşi situaţie fără ieşire: locatari sau proprietari de apartamente branşate la sistemul centralizat de furnizare a căldurii.

Cred că nu mă înşel dacă spun că, la ora actuală, suntem singurul oraş din România lăsat fără căldură la mijlocul lunii februarie, fără nicio posibilitate de a rezolva situaţia. Nici măcar încălzitoare electrice nu prea poţi branşa în toată casa - presupunând că le ai - fiindcă sar siguranţele, reţelele electrice nefiind, în majoritate, dimensionate pentru un consum aşa mare. De facturile la electricitate, ce să mai vorbim...

Când spun că e mai rău ca-n Valea Jiului, o spun cu toată responsabilitatea: acolo, pe 1 ianuarie, au rămas oameni din trei oraşe în frig, fiindcă, din cauza gerului, s-a defectat ceva la sistemul de încălzire. La noi, 60.000 de apartamente au rămas în frig fiindcă, de ani, verzi, autorităţile nu fac nimic pentru a eficientiza sistemul.

Să fim serioşi, s-a văzut foarte clar acum cât de mari sunt pierderile pe care, lună de lună, le plătim din buzunarul nostru. În 17 februarie, s-a distribuit 66 la sută din debit şi 83 la sută din temperatura obişnuită, dar la consumatorul final n-a ajuns nimic! Şi să nu-mi spună acum Apaterm că a ajuns - la mine în casă caloriferele erau reci bocnă, după ce fuseseră, cu o zi înainte, călduţe, deşi date la maximum. E clar că, de fapt, la atât se ridică pierderile, asta dacă nu am fost din nou minţiţi în legătură cu cifrele de mai sus.

Primăria ridică din umeri, Electrocentrale ridică din umeri, Apaterm stă cu falimentul suspendat, iar de vină, ca de obicei, sunt cetăţenii. Bine, nu toţi, doar cei rău-platnici. Ceilalţi plătesc, în continuare, indolenţa unora, nesimţirea altora, lipsa de interes a edililor.

Se pare că nici cu legea nu prea o să reuşim mare lucru. Şi, de fapt, nici nu cred că a da în judecată pe cineva acum ne-ar rezolva problema, întrucât frigul nu aşteaptă procesul... Iar gălăţenii continuă se se îmbolnăvească sau pur şi simplu să nu se mai facă bine, după valul de viroze cu complicaţii care ne zăpăceşte de mai bine de trei săptămâni. Mi-e frică să mă gândesc la cei singuri în case, fără niciun ajutor şi nici alternative de încălzire. Vor muri oameni. Şi nu-i pasă nimănui.


Citit 2534 ori Ultima modificare Joi, 19 Februarie 2015 19:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.