Păsărească şi puşcărie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Nu vine lumea să ceară bani, dom’le!” Asta auzi cel mai des când întrebi, pe la instituţiile statului, de ce rata de absorbţie a fondurilor europene este atât de proastă în România. „Degeaba cer, dom’le. Aşa-s de complicate hârtiile, că nu le înţeleg”, se aude replica din celălalt capăt al problemei. Adică dinspre mediul de afaceri. Pare un concert al neputinţei. Fatalitate. Nu putem şi pace! Resemnarea ne bate la uşă, încât ne simţim întocmai ca baciul mioritic proaspăt răpus de gândul că ortacii îi vor face de petrecanie.

Pare ceva implacabil. Însă dacă luăm un pic la puricat lucrurile, descoperim că treaba e ceva mai simplă decât se-arată la o primă vedere. Bunăoară, realizăm că informarea potenţialilor beneficiari de finanţări europene lasă foarte mult de dorit. Dar ce spun eu că lasă de dorit? E praf! Poate cineva să-mi explice cum ajunge un fermier să ştie că poate accesa o finanţare nerambursabilă? Păi, ecranele televizoarelor şi paginile ziarelor sunt pline de funduri goale, iar în rarele ocazii când se spune ceva despre fondurile europene comunicarea este într-un limbaj pretenţios, hiper-specializat. Păsărească în toată regula, căci trebuie să ai trei facultăţi ca să pricepi toate bazaconiile acelea înşirate, mai mult în engleză decât în română, sub nasul tău de om cinstit, care ar vrea să facă o treabă gospodărească.

Hotărât lucru, cea mai gravă problemă a autorităţilor române este, acum, comunicarea. Ghidurile solicitantului nu sunt întocmite, din păcate, pentru puterea de înţelegere a investitorilor de rând. Instrucţiunile par scrise pentru savanţi, iar asta o spune, apăsat, chiar publicul ţintă al acestor finanţări. Mai mult, oamenii zic că e aşa de întortocheată toată vorbăria, că doar reprezentanţii unor firme specializate în proiecte pot pricepe ce şi cum. Poate că asta o fi şi miza, nu? Căci prea mulţi cumetri, cumnaţi şi soacre de bugetari cu „foncţii” au astfel de firme de consultanţă, care adună comisioane grase făcând fix ceea ce ar trebui să facă autorităţile statului.

Că este aşa cum zic oamenii, o arată faptul că în jurul „traducerii” din româneşte în româneşte a reglementărilor europene privind accesarea fondurilor nerambursabile s-au dezvoltat mai multe afaceri prospere. Iar asta nu s-ar fi întâmplat dacă solicitanţii ar fi avut la îndemână, gratuit, exemple clare de lucru, proiecte demonstrative, secţiuni de întrebări şi răspunsuri uzuale. Însă aşa ceva nu există. Sau, mă rog, există, dar vine în oferta unor firme de consultanţă, pe bani! De ce trebuie să facă asta o firmă privată, în loc să o facă o instituţie publică? Iată o întrebare la care tot aştept răspunsul de ceva vreme. Însă răspunsul întârzie să vină, ceea ce mă conduce către speranţa (ultimă) că procurorii vor dezlega – cândva – misterul avalanşei de pile şi proptele care domină instituţiile fundamentale ale statului român. Însă înţeleg că acum câteva ore tocmai au început nişte descinderi. Deocamdată doar pe la Ploieşti şi Bucureşti, e adevărat, dar tot e un semn că – iată! – treaba se mişcă.

Să nu disperăm, deci! Poate că Justiţia va face lumină în acest sistem. Poate că vinovaţii vor da socoteală. Poate că autorităţile noastre deja lucrează la nişte ghiduri complete de finanţare, care să-i pună de solicitanţii de rând la egalitate cu „iniţiaţii cu spate”. Ce ziceţi? Că „vise, taică, vise”?


Citit 2724 ori Ultima modificare Marți, 17 Februarie 2015 14:52

3 comentarii

 • postat de crystal
  Miercuri, 18 Februarie 2015 13:55
  95.77.107.***
  "vinovatii dau socoteala.."
  Nu dau ei socoteala prea mult incat deja e totul asa de previzibil incat fiecare caz de coruptie incepe cu 4 ore de audienta si termina cu un arest mic la domiciliu. Asa e in Kandaharul romaniei unde justitia e corupta iar DNAul munceste de pomana sau asigura telenovele non-stop.

  Stiati ca ?
  Cazurile de coruptie/deturnari/furt din banii publici in America sunt tratate cu seriozitate ca si o crima ? Acolo se da ani grei dar ce e si mai interesant e ca acuzatiile/condamnarile se aduna si pot ajunge la sute de ani de inchisoare doar pentru o persoana?
  1
  3
  Raportează
 • postat de O cititoarw
  Miercuri, 18 Februarie 2015 10:37
  5.13.227.***
  Felicitari! Clar, la obiect, presarat de ironie fina.
  0
  5
  Raportează
 • postat de Cu fonduri europene nu se pot face șmecherii mioritice, adică furat din bani europeni, cum face mafia cu banii românilor. Vine OLAF și ajung la pușcărie, ca neamurile lui Ponta azi.
  Miercuri, 18 Februarie 2015 06:01
  178.138.63.***
  Păi sigur că nu se lucrează de ai noștri prin fonduri UE, pentru că nu se poate fura. Un exemplu de hoție cu fonduri UE furate este la Comarnic cu lucrări de canalizare neterminate, lucrări ajunse numai în proporție de 65%, restul de până la 100% fiind furate, de au ajuns neamurile lui Ponta la DNA cercetare. OLAF=Oficiul de Luptă Antifraudă a Comisiei Europene nu iartă, ai noștri având obiceiul să liciteze la preț redus, aiurea și apoi suplimentând cheltuielile ajungând triplu față de prețul inițial...cu OLAF nu ține....așa au făcut la Comarnic, au mâncat banii și oamenii din Comarnic, au rămas cu drumurile sparte, fără canalizare, fără aducțiune de apă potabilă, banii fiind furați de neamurile lui Ponta prin a lor firme ce au contractat fonduri europene.
  0
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.