Drobul de sare şi căpuşele căldurii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Apaterm a murit! În mod normal, falimentul distribuitorului gălăţean de energie termică este confirmarea faptului că sistemul public are probleme imposibil de rezolvat. Pur şi simplu, lucrurile au fost setate prost şi nu mai pot funcţiona aşa. Este aberant ca bun-platnicii să suporte la nesfârşit facturile (şi frigul din case) în locul rău-platnicilor, iar o parte din impozitele locale să meargă, de-a valma (fără nicio strategie pe termen mediu şi lung), la acoperirea găurilor din bugetul firmei de distribuţie a căldurii şi apei calde. Din orice perspectivă am privi situaţia - economică, socială, morală - lucrurile nu sunt în regulă.

Însă altceva e de mirare. Deşi se ştie că e nevoie de o reformulare a conceptului de încălzire centralizată, la Galaţi nu se întâmplă nimic care să conducă la soluţii sustenabile. Se-aud doar văicăreli. Pe ici, pe colo, înjurături şi ameninţări. Planuri, strategii, idei - ioc!

Mai mult decât atât, o mulţime de voci cântă prohodul surselor alternative de încălzire. Drobul de sare. Cică sistemul de distribuţie a gazelor n-ar face faţă avalanşei de centrale termice. Serios? A măsurat cineva? În fapt, o centrală termică de apartament nu consumă mai mult decât un ochi de aragaz. A picat sistemul zilele astea, când aragazul a fost, la o adică, sursa de căldură a zeci de mii de gălăţeni? Uite că nu!

Alţii aruncă bomba că o să avem o criză de apă rece, căci ţevile nu pot aduce presiunea necesară alimentării centralelor. Zău? Păi schimbătoarele de căldură din punctele termice sunt alimentate cu apă rece. Care vine pe ţevile existente, nu se teleportează prin văzduh. În plus, centralele termice de apartament asigură căldura prin recirculare. Adică le trebuie cel mult unul-doi litri de apă pe an, pentru a compensa eventualele pierderi accidentale.
Singurul punct oarecum vulnerabil este reţeaua electrică, ce pare cam depăşită de perspectiva că 70.000 de gălăţeni se vor încălzi cu radiatorul şi vor face apă caldă cu boilerul. Însă poate cineva paria că toţi cei 70.000 de oameni captivi în sistemul public de încălzire vor apela la o astfel de soluţie? Cel puţin jumătate dintre ei nu-şi vor permite, cu siguranţă, niciuna dintre cele două variante.

Unii vor apela la soluţii de compromis, cum ar fi baia la lighean. Alţii vor pune centrale termice pe gaz. Presiunea consumului se va distribui deci către tot felul de alternative, aşa cum s-a întâmplat, bunăoară, la Tecuci, în 2006. Închiderea Termsal SA nu a dus nici la prăbuşirea reţelelor de gaze, nici a celor de apă şi nici a celor electrice. Lucrurile s-au rezolvat, iar bugetul public a fost descărcat de o cheltuială imensă şi - culmea! - inutilă, căci perspectiva pomenii îi făcea pe oameni să nu plătească.

Probabil că şi la Galaţi se va întâmpla aceaşi lucru, căci ideea activării Calorgal (ca un fel de Apaterm care o ia de la zero) este utopică, atâta vreme cât Electrocentrale, producătorul energiei termice, este la rândul său în colaps. Totul pare logic, însă, doar dacă socotim interesul public şi nu interesul „căpuşelor” politico-economice aciuate pe spinările celor două firme de stat...


Citit 2333 ori Ultima modificare Marți, 24 Februarie 2015 20:10

7 comentarii

 • postat de MironCostea
  Miercuri, 25 Februarie 2015 15:12
  82.137.13.***
  Estem bre nea Costele si plan si de toate dar sa stai si matale stramb si sa judeci drept, la mentalitate e problema.
  De acolo pleaca totul.
  Dar gandeste-te bine si ai sa-mi dai dreptate.

  Realitatea e ca suntem un oras de r.a.h.at, cu oameni la fel de rah...,
  Daca nu eram, nu ramaneam fara caldura, nu era atata mizerie pe strazi, etc.

  Tot sarim atat pe politicieni, pe buna dreptate uneori dar zi matale nea Costele, de cate ori in viata ai iesit sa plantezi un copac, sa iei atitudine cand vezi ca sunt unii care arunca chistoace sau mizerii pe jos, etc?
  S-a stricat de tot orasul asta. E realitatea pura.
  3
  5
  Raportează
 • postat de ella
  Miercuri, 25 Februarie 2015 14:23
  89.136.186.***
  Daca pe ceasca il tot criticam si dupa 25 de ani cu actualii ce vom face?Hai bsa/i (...) si pe ei caci merita cu adevarat.Astia au distrus si locurile de munca,au furat pina nu au mai putut,au facut cu adevarat genocid,deci ce mai asteptam?Dar nu stiu ce se intimpla cu acest popor.In loc sa se trezeasca din adormire si sa iasa in strada sa/i dea jos pe golanii ce au acaparat puterea,au inceput sa se manince intre ei,cei saraci.Daca unul care a facut sacrificii si a montat o centrala de apartament pentru a nu mai fi jecmanit de acesti baroni,a inceput sa fie pizmuit de vecinul care sta in frig,dar plateste la apaterm,ca asa are el idee.Daca ai pus centrala ,trebuie sa/mi platesti si mie din factura ca de ai bani.Si asa prostii cu centrala sint obligati sa plateasca tevile ce trec prin apartament chit ca ele sint reci,sa plateasca pirderele din subsol si asa mai departe.Nu am vazut pe nimeni care sa ia atitudine la aceste lucruri ce au loc.Ei,neimtitii profita de aceasta delasare a rominului si isi umplu conturie din strainatate.Sint foarte curioasa citi bani or recupera de la cei ce sint invinuiti ca au devalizat aceasta tara.Nici o lescaie,caci toti banii sint in bancile straine si le convine sa stea in arest la domiciliu, dar cu conturile grase.
  1
  8
  Raportează
 • postat de Generatia tanara
  Miercuri, 25 Februarie 2015 11:09
  89.122.80.***
  Pai daca stam sa ne gandim bine, avand in vedere ca tot s-au inchis fabrici si uzine la Galati, eu cred ca reteaua duce. Si reteaua de curent si cea de gaze. Pana acum nu am auzit un raspuns oficial de la Electrica sau GDF ca nu duce reteaua lor, pai privatii sunt prosti sa nu mai incaseze in plus? Asta e asa o gluma nu?
  Ca o idee (de la Braila) n-ar fi rau ca cei fara datorii la intretinere, la impozit, sa beneficieze de 2000 de lei din partea primariei pentru centrale fie ele pe gaz, curent, convectoare etc. Ce atata "la comun" ca pe vremea lui Ceasca, ai bani platesti stai in caldura, nu ai bani stai in frig. E foarte simplu. In felul acesta cei care nu au datorii, oameni corecti, primesc ceva pentru faptul ca au fost corecti, iar cei cu datorii isi platesc tot singuri din buzunarul lor.
  O sa ramana 1000 de oameni fara servici? Pai firmele astea care monteaza centrale termice (dau gauri, sudeaza tevi, aprobari etc.) cu cine o sa faca fata avalansei de cereri? Tot cu meseriasii care au mai ramas prin CET si Apaterm nu? AAAAAA ramane TESA fara loc de munca? Pai nu ne-am dorit capitalism in '89? Hai sa vada si politrucii angajati pe pile cum e sa iti cauti un loc de munca in 2015 ;)
  0
  15
  Raportează
 • postat de Vali
  Miercuri, 25 Februarie 2015 09:18
  86.124.203.***
  panouri radiante, convectoare, boilere, centrale de apartament .... asta e solutia! Sa il vad eu atunci pe cocalarul cu BMV la scara ca isi permite sa nu mai plateasca factura la gaz sau la curent ca aia nu-s prostii satului ca cei de la Apaterm, aia vin si iti taie tot in maxim 2 luni!
  0
  13
  Raportează
 • postat de TVG
  Miercuri, 25 Februarie 2015 07:58
  79.116.105.***
  Daca se face tunel sub Dunare, puteti face baie la plaja Cocutza :))
  1
  12
  Raportează
 • postat de Intrebare
  Miercuri, 25 Februarie 2015 05:53
  84.117.42.***
  La ce s-a mai facut revolutia din 1989 din moment ce e mai frig in case ca pe vremea lui Ceausescu, fabricile s-au inchis toate si salariatii au fost aruncati in strada, populatia Ro a fost decimata cu 25 % in doar 25 de ani de cakapitalism ? De ce au murit atatia oameni in 1989 ca oamenii sa o duca de 2 ori mai greu ca pe vremea comunistilor si Ro sa ajunga cea mai saraca tara de pe glob, cu o datorie ext de peste 100 000 000 000 euro si bogatiile naturale date cam pe degeaba la straini ?
  3
  13
  Raportează
 • postat de Bine frate, fără căldură....DAR APĂ CALDĂ DE CE NU LIVRAȚI???!!!??
  Miercuri, 25 Februarie 2015 05:45
  178.138.63.***
  Bine frate....fără căldură că nu sunt bani, oamenii su intrat în incapacitate de plată, insolvență faliment și nu-i de vină Ceaușescu...DAR DE CE NU SE DĂ APĂ CALDĂ???/!!!??? Păi ții frate un oraș nespălat? Păi dă frate drumul la Baia Comunală să facem baie ca-n război, că vă împuțim și pe voi în Primărie....nu sunteți sănătoși la cap !!!
  1
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.