Dârdâind de frig, cu mortul pe aparate

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Anul trecut, tot cam pe timpul lăsatului secului pentru postul Paştelui, analizam cu înfiorare problema căldurii la Galaţi. La acea vreme, că tot se apropia primăvara, concluzionam cumva fatalist (cel puţin aşa mă etichetau unii, care nu credeau nici în ruptul capului că măgarul e deja mort) că soarta sitemului public de încălzire este pecetluită. Că şi-a trăit traiul şi şi-a mâncat mălaiul. Că injecţiile de bani făcute de Primărie la Apaterm au fix efectul aspirinei asupra mortului de trei zile.

În acelaşi timp, îi invitam pe aleşi să se gândească bine (şi din vreme) la soluţii. Poate o subvenţie pentru centrale de apartament. Sau poate instalarea de centrale de scară. Ori branşarea şi/sau blindarea individuală. Ceva. Orice. Căci era clar că sistemul se prăbuşeşte şi că va produce un tsunami social devastator.

Nu m-a crezut nimeni... Mă rog, nu m-au crezut cei de la cârma urbei, care s-au încăpăţânat să arunce în continuare bani cu lopata în conturile-aspirator ale regiei de termoficare. Şi, uite-aşa, tot făcând frecţii la piciorul de lemn al unui decedat, a trecut primăvara, a trecut şi vara, apoi toamna. Şi a venit iarna, cu viforniţă, nămeţi şi cu scandal monstru în privinţa căldurii şi apei calde. Nu de alta, dar, în lipsa unor soluţii gândite, sistemul a continuat să facă ceea ce ştia el mai bine: a acumulat facturi neplătite peste facturi neplătite. Zeci de milioane de euro!

Catastrofa pe care o anticipam în februarie 2014 s-a adeverit în decembrie 2014, când sistemul public de încălzire şi-a dat duhul. Degeaba s-a mers cu ochii rugători la Guvern, căci salvatorul ajutor de stat n-a mai venit. Degeaba au scos aleşii locali câţiva saci de bani din vistieria publică pentru a încerca să acopere găurile făcute de rău-platnici. Era prea târziu...

Faptul că boala s-a mai lungit şi că am ajuns la oprirea sistemului de-abia în februarie 2015 este o simplă operaţiune birocratică. De frica unor revolte de proporţii, cei din fruntea urbei au preferat să ţină mortul pe aparate (adică pe banii noştri, ai contribuabililor), în speranţa că se va face o minune dumnezeiască şi că va învia. Uite că n-a înviat!

Aşadar, mortul e mort. I s-a făcut autopsia, a fost înbălsămat, privegheat şi dus la cimitir. Adică în Justiţie, unde procedura falimentului Apaterm e în curs, iar eventualele amânări sunt doar de decor, căci nu pot opri îngropăciunea.

Întrebarea fundamentală este ce facem de-aici încolo noi, ăştia, supravieţuitorii? Ne tânguim în continuare, ca babele, dârdâim de frig în case şi spargem mai departe banii oraşului pe pomeni şi parastase? Sperăm la minuni care - iată! - refuză să vină? Sau luăm taurul de coarne, închidem şandramaua şi refacem totul din temelie? Cu o nouă gândire, cu noi metode, cu mecanisme de control mai bune, cu seriozitate. Asta nu înainte de a pune organele de urmărire penală să caute răspunsuri la întrebările de căpătâi: Ce? Cine? Când? Cum? Ar fi chiar revoltător ca această afacere păguboasă numită Apaterm să rămână o enigmă a istoriei Galaţiului!


Citit 2282 ori Ultima modificare Luni, 23 Februarie 2015 18:49

4 comentarii

 • postat de O insolvență și un faliment, nu poate da apă caldă și căldură....la mintea prostului. Trebuia găsită o alternativă !!!
  Marți, 24 Februarie 2015 18:12
  178.138.63.***
  Măi fraților, voi vreți căldură și apă caldă de la o INSOLVENȚĂ=Electrocentrale și un FALIMENT=Apaterm? Și problema este la Guvernul Ponta ce are comanda la vana de gaz ce se află tocmai la Mediaș și sub gestiunea Electocentralei ce se află la Ministerul Energiei, adică tot la Guvernul Ponta. Cine nu a vrut investiția italiană de construcție a Termocentralei ce era alimentată cu cărbune ieftin din Ucraina, cărbune la preț de jumătate față de al nostru? Măcar aveam o alternativă....dar acum prea târziu.
  0
  5
  Raportează
 • postat de Cristian Dimofte
  Marți, 24 Februarie 2015 08:58
  5.13.198.***
  Marius Stan = Apaterm!
  1
  6
  Raportează
 • postat de C.Fulger !
  Marți, 24 Februarie 2015 03:08
  5.13.252.***
  RE....vin ! "Viata libera "Galati,anul Xi Nr3091,Joi ,27 ianuarie 2000 .....Din colectia proprie:"Iarna si noi " articol in prima pagina,nu retin daca "clasicul' inca in viata:"Iarna nu-i ca vara " avea tangente cu Galatiul,oricum era valabil ca si azi desi :"Trecut-au anii" !Ce mai gasesc ? La pagina 6 : "Scrisoare deschisa catre......",semnata de LT.COL (R) Constantin Frosin . Tot dansul explica pe larg intr-un alt articol-n-am timp sa-mi verific toata arhiva ziarului inca!-TRASEUL FURACIUNILOR PE RELATIA : ELECTROCENTRALE ,furnizorul "rebutului" ,dar bun pt noi ,dar si pt ei pt reintrodecerea in circuitul tehnologic ,si noi "ABONATII FORTATI " de sistemul lor MAFIHOTZ! Lantul slabiciunilor si al FURACIUNILOR LOR fiind lung si in defavoarea noastra ,INTREB: CE FACEM ??? Apropo de "pix" sau "taste",cine are curaj,deontologie profesionala,etc. SA NE EXPLICE CINE SI CUM AU SI NE-AU FURAT ??? HAI SA TE VAD "Viata libera " cat esti de "LIBERA" ?!
  1
  13
  Raportează
 • postat de C.Fulger !
  Marți, 24 Februarie 2015 01:17
  5.13.252.***
  JOS HOTII !!! Sau mai pe romaneste sa plateasca(EI,NU NOI) ! De unde aceasta revolta? De la furturile din 1990 pana-n prezent , ,de la asociatiile de locatari la Electrocentrale sau ANVERS ! Pe scurt : Electrocentrale producea energie electrica ,sursele de producere a acesteia sunt/erau diverse :gaz metan,gaz de gaze din CSG(FOSTUL) pacura,etc ! Dupa "ABUREALA" din 1989 au inceput FURTISAGURILE !!! N-au inceput cu westul ca acolo era alta atitudine,au inceput cu ESTUL,desi nu eram chiar salbatici! Eram ORASUL ROSU (SI INCA SUNTEM( ! ) ,care avea populatia majoritara REFRACTARA la schimbari de genul:"NOI MUNCIM,NU GANDIM" ! Au curs "pomenile" ,ca de aici veneau voturile unde trebuie ,a tinut cat a tinut "nunta" dar a venit scadenta! Po(U)liticienii si-au tras cu VARF SI INDESAT "colibe"pe la locurile de bastina,DAR CAM NICIUNUL DIN GALATI ! A urmat romaneste :ei se fac ca ne platesc , noi ne facem ca muncim! Ei se fac ca ne (de)servesc,noi platim cand avem chef,un fel de soarecele cu picica,de am ajuns dupa 25 de ani de DEMOCRATIE SI HOTIE NATIONALA si in special ORIGINALA sa nu deosebim HOTUL CU PROSTUL ! Nu cred ca mai am spatiu pt a continua cu unele studii pertinente facute de specialisti,nu ca mine cetitor,DAR POLITICUL NE-A BAGAT IN HAZNA !!! INTREBAREA E :cine scoate castana asta fierbinte dn foc? CINE IA TAURUL DE COA (IE)RNE ? Prin studiu facut de specialisti,prin imprumuturi si alte forme putem rezolva problema,ASTA (!), IN CAZUL IN CARE NU SUNT ALTE INTERESE SA AJUNGEM "VALEA JEGULUI I I !I Citesc si ma INFRIGUREZ,Electrocentrale la fier vechi ,apartamentele la pret de SECOND HAND,s.a.m.d. Noi ,noi GALATENII, CONTAM IN ACEASTA ECUATIE,AVEM UN CUVANT DE SPUS ??? P.S.Decand dau "ghioceii" pana la prima bruma aveti timp suficient pt analize,stiu ca aveti destula documentatie in posesie,mai trebuie sa aveti ceva-n "PIX" si voie de la "stapanire" ! Mai avem nevoie de patrioti,NU PATRIHOTI ,si in urmatorul CINCINAL,aproximativ peste 25 de ani vom avea :AEROPORT, TGV ,AUTOSTRADA (suspendata peste Dunare nu din peisaj(!) SI POLITICIENI CINSTITI SI PATRIOTI !!! ACESTA ESTE COSARUL MEU SCRIS INTR-o NOAPTE DE "CALDURI" LA SOSIREA DIN TARILE CALDE IN IGLUL MEU DRAG !!! Cu deosebita SCARBA catre cei pe care-i platesc INCA ,UN CETATEAN TURMENTAT( TUMEFIAT !!!
  1
  14
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.