Monopolul, factura şi durerea în fund

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Astăzi sunt furioasă. Ştiu, e cald de o săptămână, dar nu de asta sunt furioasă. M-am săturat de furnizorii de utilităţi şi de felul în care, lună de lună, ne scot din buzunar mai mulţi bani. Citire la distanţă, autocitire, dar cu verificare periodică, diferite tipuri de contoare, nu mai ştiu ce senzori şi ultrasenzori şi toate astea pentru ce? Până la urmă, preţul serviciului, calitatea produsului şi absolut tot ceea ce înseamnă relaţia cu aceşti furnizori este exclusiv la cheremul lor. Să fim serioşi, degeaba avem Protecţia Consumatorului, degeaba avem legi, degeaba avem orice vreţi dumneavoastră şi pretind că avem organele de control şi alte organisme de supraveghere a nemuririi sufletului. Monopolul e monopol, chiar dacă nu-ţi convine, nu ai unde să te duci, chiar dacă demonstrezi că ţi-au furnizat ceva neconform, nu există alternativă. Eşti consumator captiv.

Apa potabilă. Există, acolo unde nu sunt datorii ale asociaţiei care să ducă la tăieri. Potrivit site-ului companiei furnizoare, costă 4,36 lei metrul cub, pentru populaţie. E scump, foarte scump. Dar nu există alt furnizor. Nu poate toată lumea să-şi facă puţ forat lângă bloc, aşa cum am auzit că există prin unele oraşe mici. Nu de alta, dar la ce sol avem la Galaţi, ni s-ar scufunda rapid cartiere întregi. Cât despre calitatea apei, aproape nu e săptămână să nu aud nemulţumiri. Este opalescentă, cică asta n-ar fi o problemă, deşi transparenţa şi lipsa culorii erau printre proprietăţile apei învăţate la şcoală. Miroase a dezinfectant, dar asta cică e bine, că măcar ştim că au purificat-o. Are un gust bizar, sălciu. Un lucru e clar: nu e bună. Trebuie măcar fiartă şi răcită, dacă nu filtrată. Până şi medicii veterinari mi-au atras atenţia să nu îi dau căţelului apă de la robinet, că poate avea probleme. Şi se presupune că e suficient de bună pentru noi?

Electricitatea. Există, de regulă, dar se întrerupe pe nepusă masă şi poate prăji orice aparat electric se întâmplă să ai în funcţiune. De obicei, se întrerupe seara, aşa că există riscul să ţi se prăjească chestii din astea lipsite de importanţă, precum computerul, maşina de spălat, boilerul (că, nah, nici apă caldă n-avem), aparatul de condiţionat aerul şi alte produse de lux, ca să nu mai punem la socoteală frigiderul. Şi când există electricitate, tensiunea fluctuează, provocând necazuri gen restartare de router sau de server, arderea becurilor - unele dintre ele din alea economice, scumpe, că vorba aia, protejăm mediul şi facem economie. De preţ, ce să mai spunem, e destul de mare şi ăla. Avem posibilitatea să nu luăm curent de la Electrica Muntenia Sud? N-avem, că nu putem să ne facem toţi panouri fotovoltaice sau eoliene în faţa blocului.

Gazul. Este când foarte roşu, când excesiv de albastru, presiunea e când mai mare, când mai mică (şi asta e o nebuneală pentru orice bucătar, dar şi pentru centrale), are momente când e uşor detectabil olfactiv, altele când nu. Tot aşa, nu ai alternativă la Distrigaz, cu excepţia buteliei, care presupune complicaţii şi căratul pe scări în sus. Ah, uitam, dacă îmi spune cineva cum ajungi, vara, să plăteşti un consum ca toamna târziu, posesor de centrală fiind, gata, îl declar doctor în gaze. Noi încă suntem în căutarea răspunsului. Pe toţi furnizorii ăştia, să mă scuzaţi, îi doare în fund de bunăstarea noastră.

Citit 1563 ori Ultima modificare Vineri, 24 Iulie 2015 19:21

4 comentarii

 • postat de Considerații generale, de a mai rezolva neajunsurile.
  Duminică, 26 Iulie 2015 09:45
  185.26.182.***
  Da, apa potabilă este de cea mai proastă calitate, efectuându-ne direct sănătatea, observată în bazinele WC-urilor, mai ales a celor albe, unde depunerile mâloase sunt de 2 sau 3 milimetrii și calcarul observat pe bateriile de inox, depuneri ce ne distrug rinichii...soluția? Căni filtrante din comerț sau apă plată. La electricitate se pot folosii redresoare și UPS-uri pentru calculatoare, dacă fluctuație de tensiune sunt mai mari decât 5%, mai mult decât 5 la sută fluctuație, stabilizatoarele de tensiune sunt suprasolicitate și se ard. La gaze, butelia este soluția, butelia cu gaz lichefiat. Cu trei sau patru butelii eu treceam anul pe aragaz, în timpul lui Ceaușescu. Economia se face prin duzele de la aragaz, ce sunt sub un milimetru la butelie, pe când la gaz metan, sunt peste un milimetru, aproape de doi milimetrii și apoi, puterea calorică a gazului lichefiat este mult mai mare, dublu sau triplu, față de gazul metan, o cafea la butelie o faci în maximum două minute, pe când la gaz metan, te apucă somnul.
  Dar cel mai mult m-a șocat, depunerile din bazinele WC-urilor, depuneri mâloase, de fund de mlaștină, greu de îndepărtat, chiar cu detergent, foarte aderente și uleioase, în cantitate surprinzător de mare, șocant !! Cu așa ceva, chiar că faci blocaj renal !!
  0
  3
  Raportează
 • postat de eu galatean
  Sâmbătă, 25 Iulie 2015 17:53
  5.254.65.***
  Ok, ok, nu ati facut decat sa descrieti cum stau lucrurile. Asta stim si noi.
  Altceva, noutati?

  Bine, nu o sa va iau iar sa va intreb, retoric, nicidecum direct, daca aveti si solutii. Nu voi ziaristii ca nu voi trebuie sa gasiti solutii dar voi, puteti face un lucru, sa-i numiti pe cei care ar trebui sa gaseasca solutii. Ati zis ceva, in trecere asa, de Protectia Consumatorului si alte organisme dar poate faceti niste cercetari si aflati ce afaceri au pe numele rudelor, inspectori din cadrul Protectiei Consumatorului Galati si eventual poate vedeti si care e atitudinea fata de oameni a sefei pusa politic acolo si nicidecum pe criterii de performanta.

  Sa-mi aratati si mie cand au luat organele abilitate, vreo masura de partea oamenilor. Din pacate, voi il injurati pe unul singur fara sa stiti, ca de fapt, exista armate intregi de oameni care au ca obligatie si sarcina de serviciu, vegherea intru respectarea legilor, sanctionarea celor ce se fac vinovati, etc.
  1
  1
  Raportează
 • postat de escu
  Sâmbătă, 25 Iulie 2015 09:18
  109.166.135.***
  Redau pretul trecut in lista de intretinere de la asociatia nr. 331 din sider. vest: 10 lei /metrul cub. Si asta de ani de zile .
  0
  5
  Raportează
 • postat de Zenul, karma si fengshuiul
  Sâmbătă, 25 Iulie 2015 02:47
  79.116.109.***
  Nu s epoate consuma apa potabila fara a plti si canalizarea plus pluviala. Deci apa costa aproape 7 lei / mc orice-am face. Dar asa ne trebuie daca ne-am votat societate comerciala, chituita pe profit, in loc de regie, serviciu public etc. cum era normal... Curtea de conturi nu-i poate trece pragul, cum ar fi normal.
  1
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.