Evaluaţi acest articol
(32 voturi)
17 comentarii

Orice călătorie cu maxi-taxi prin oraşul Galaţi este o adevărată aventură. Indiferent care este traseul pe care îl ai de parcurs sau cât de lung este, cu siguranţă vei ajunge ca la coborâre să fii plin de nervi. Şi asta pentru că mare parte din şoferii de maxi-taxi, deşi am găsit, rar, şi excepţii, au un comportament demn de filmele de groază. Şi îl pun în scenă încă de la primele ore ale dimineţii şi până seara târziu. Dacă dimineaţa vorbim despre şoferi care vor cât mai mulţi clienţi şi uită că transportă oameni şi nu saci de cartofi, seara începe lupta pentru supremaţia în staţii.

Să începem, vorba românului, cu începutul. Dimineaţa, dacă nu pleci de la capătul traseului, rar ai şansa să nimereşti un maxi-taxi în care să găseşti un loc pe scaun. În picioare sunt mulţi alţi gălăţeni, care se grăbesc să ajungă la serviciu sau la şcoală. Şi, dacă nu ai o zi bună, cu siguranţă vei nimeri unul dintre acei şoferi care se cred la curse sau care uită că au oglinzi şi pleacă din staţie fără să se asigure, riscând oricând să producă un accident.

Dacă norocul ţi-a surâs şi ai ajuns cu bine la serviciu, trebuie să te pregăteşti psihic pentru întoarcerea acasă. Şi asta pentru că, după-amiaza, invariabil, vei fi obligat să suporţi supărarea unui şofer de maxi-taxi, deranjat de un coleg care nu a respectat graficul. De cele mai multe ori, conversaţia, purtată la telefon, în ciuda faptului că şoferul nu are voie să îl folosească la volan, întinde la maximum nervii călătorilor.  ”Bă, boul ală mi-a luat iar faţa. De la gară stă în faţa mea şi ia tot”, sau ”Idiotul ală nu ştie să respecte programul. E mereu în coasta mea„, sunt doar câteva dintre replicile ţipate de şofer. Uneori, pentru ca discuţia să fie mai palpitantă, replicile sunt condimentate şi de câteva înjurături, în ciuda faptului că în maşină sunt adesea şi copii.  Discuţia se întrerupe doar pentru ca şoferul să-i răspundă unui alt coleg, care are aceeaşi problemă, aşa că replicile acide reîncep imediat după salutul dintre cei doi.

Disputele dintre şoferii de maxi-taxi sunt vechi, nelipsite şi, cu siguranţă, nesfârşite. Dar, mai nou, şoferii de maxi-taxi nu se răfuiesc doar între ei, ci şi cu şoferii de la Transurb. ”Nu ştiu cum se face, frate, că de fiecare dată când ajung în staţie te nimeresc şi pe tine. Nu ştiu cum îţi faci graficul, dar ar trebui să-l schimbi, că mă omori”, a ţipat un şofer de maxi-taxi la un angajat al Transurb. Şoferul autobuzului, trecut de prima tinereţe şi cu multă experienţă la capitolul bun-simţ, a ridicat din umeri şi i-a replicat elegant că el respectă orarul pe care îl primeşte la intrarea în tură. Neobişnuit, probabil, să i se vorbească frumos, şoferul de maxi-taxi a tras câteva înjurături şi apoi a demarat în trombă, spre disperarea celor care stăteau în picioare.

Discuţiile pe care le auzi zilnic în maxi-taxi te fac să crezi că, pentru angajare, fiecare şofer trebuie să înveţe cât mai multe replici injurioase, ca şi când ar urma să fie distribuit într-o piesă de teatru ai cărei spectatori au întotdeauna mai puţine clase ca trenul...

Citit 4297 ori Ultima modificare Duminică, 27 Septembrie 2015 17:41

17 comentarii

 • postat de Corpul de control Marți, 29 Septembrie 2015 11:46 84.243.108.*** Link la comentariu
  0
  2

  Pe strada Oltului la intersectia catre Biserica Sf Ilie sunt amenajate 2 statii de maxi taxi de o parte si de alta a strazii (vizavi)si de multe ori se blocheaza traficul auto.Misto! cum at zice Irinel

  Raportează
 • postat de kat Marți, 29 Septembrie 2015 03:40 79.116.98.*** Link la comentariu
  1
  2

  Aproape zilnic forteaza semaforul la masnita. Daca vrei sa faci dreapta spre IFR esti mancat. Banda a doua e ocupata si nimeresti in spatele unui baiat infometat care nu pleaca, desi e verde semaforul. Tot am zis ca le mai dau cate un leu, sa merite asteptarea. Ce-i drept e si statia plasata inteligent, la cativa metri de intersectie. Ar putea sa-i monitorizeze si baietii de la politia locala. Si pe astia ii vad numai cate doi stand numai cate doi-trei in masina...vara la umbra, iarna la caldura...leafa merge.

  Raportează
 • postat de galatean Luni, 28 Septembrie 2015 21:12 46.165.203.*** Link la comentariu
  0
  2

  Mickey, esti in eroare.
  Autorizatia o da primaria dar atestarea lor si verificarea periodica o face ARR-ul.
  Daca respecta traseul, primaria nu are de ce sa-i intrebe de sanatate. In schimb ARR-ul le poate retrage licenta, atat soferului care are atestat sa poata efectua transport de persoane cat si operatorului, care deasemenea, este autorizat in acest sens.
  Iar Stan nu are nicio treaba cu ARR.

  @ION CORNEANU. Legea nu prevede ca in cazul in care va separati cu apa si alte alea, sa platiti mai putin administratorul. De fapt, el cam tot aia face. Ca introduce in program o valoare la apa rece sau calda de nu stiu cati metri cubi sau zero, tot aia face.
  Asa ca sunteti in eroare.

  Raportează
 • postat de Mickey Mouse Luni, 28 Septembrie 2015 19:52 79.116.102.*** Link la comentariu
  2
  5

  Cel care le da autorizatie de functionare,adica maria sa Marius Stan si camarila sa de hamesiti, nu sunt prosti ci smecheri. Prosti sunt cei care le accepta golaniile. O marlanie pompos denumita maxi-taxi cu soferi mitocani si patroni evazionisti,multi dintre ei cu functii publice. Evaziune fiscala si marlanie la vedere sub pretextul unui parc auto al transurb insuficient. Bai nene,daca e o afacere atat de rentabila,cum mama masii autoritatile locale ii dau cu piciorul? Adica exista atata clientela dornica sa circule cu un transport in comun civilizat si voi ii trimiteti la niste particulari care castiga mult mai mult cu investitii mult mai mici si personal adunat din galeata cu laturi a societatii? De ce inspectorii ANAF nu urmaresc un microbuz o tura, sa-i filmeze si sa le arate cati s-au urcat si apoi sa-i verifice cate bilete au dat?Fiindca isi iau si ei partea pe langa smecherii din primarie?

  Raportează
 • postat de Marangoci Gheorghe Luni, 28 Septembrie 2015 18:42 46.59.164.*** Link la comentariu
  3
  10

  Am renuntat de ceva vreme la maxi-taxi dupa o "liniuta" intre doi combatanti pe frontul dintre Gheorghe Doja si casa Rosie soldata cu victoria birjarului meu, acum prefer autobuzul asa cu pensionari cum o fi mi se pare mult mai decent si spatios si de cele mai multe ori mai curat.
  Transport in regim maxi-taxi in 2015 am mai vazut doar prin fostele state din URSS si bineinteles in mirifica Braila!

  Raportează
 • postat de gogulea Luni, 28 Septembrie 2015 17:19 82.137.9.*** Link la comentariu
  2
  14

  Sa se desfiinteze naibii jegurile astea de maxi taxi, a caror proprietari sunt politai si procurori! Soferi de 2 lei, toti tzaranii cu covrig in mana se cred regii soselelor! Stai ca o sardea in carutele lor cu ifose, si la fel pute daca lumea e nesimtita!

  Raportează
 • postat de pour toi Luni, 28 Septembrie 2015 14:00 94.176.183.*** Link la comentariu
  27
  10

  Lasati maxi-taxi , altfel inebunim in jegurile transtub . Autobuzele pline de mosi si babe care se plimba toata ziua ca este moka , aceasta sursa de infectie ambulanta . Am circulat si in occident dar este diferenta mare . Acolo transportul in comun parca este din sf . , numai Mercedes , soferi la costum , toti pasagerii pe scaune . Dar la noi cand iti tuseste un mo-s canceros in nas de la 5 cm ... Anulate de urgenta abonamentele moka si vom circula cu mijloacele in comun civilizat .

  Raportează
 • postat de G-Man Luni, 28 Septembrie 2015 13:46 5.2.209.*** Link la comentariu
  3
  20

  Dar de gibonii care stau minute in sir in statii pentru un posibil ratacit menit sa-i umple hardughia, blocand statii si chiar strazi (mai ales pe Oltului) nu ne-ati spus nimic!

  Raportează
 • postat de X Luni, 28 Septembrie 2015 13:33 213.233.104.*** Link la comentariu
  6
  12

  @Vlad - "Asta e cardasia primarelui", la fel cum e vina primarului ca oamenii au datorii la intretinere si nu au apa calda si caldura....
  NU va este rusine!!! in 3 ani si ceva de cand e asta macar a mai miscat ceva in orasul asta, fata de toate fosilele care au fost.
  Ca am avut asteptari mai mari de la primar ...da! am avut si inca mai am ...dar nu poti sa zici ca e vina primariei ca suntem o sleatha de nesimtiti obositi care aruncam, nu ne platim intretinerea si avem pretentii ca vrem utilitati, pachetul de tigari pe jos, scuipam si parcam unde dorim cu toate ca e loc de parcare mai in fata ce-i drept cu plata, dar 1.5 lei e o suma astronomica.
  Nesimtitii preiau controlul ... se iinmultesc intr-o rata mai mare decat ce care au ramas cat de cat oameni....din ce in ce mai putini

  Raportează
 • postat de tradius tunel sman Luni, 28 Septembrie 2015 13:30 51.179.19.*** Link la comentariu
  5
  11

  Toata mizeria asta se intampla cu ajutorul politicienilor tuturor partidelor din Galati. E o mafie tipul asta de transport. Galateanul nu stie sa faca o plangere la ANAF sau la OPC si se lasa calcat in picioare zilnic de indivizii astia.

  Raportează
 • postat de Vlad Luni, 28 Septembrie 2015 12:15 5.13.141.*** Link la comentariu
  7
  16

  Asta e cardasia primarelui,a interlopilor din oras,a politistilor si a consilierilor locali si judeteni,adica a tuturor care au interese asupra acestui transport cu dubele,cuibul de evaziune fiscala nr 1. in Galati.

  Raportează
 • postat de Robert Popescu Luni, 28 Septembrie 2015 12:14 91.208.234.*** Link la comentariu
  4
  11

  Bai sandilăule, articolul este despre maxi taxi !

  Raportează
 • postat de ION CORNEANU Luni, 28 Septembrie 2015 11:55 5.13.214.*** Link la comentariu
  13
  6

  ROG , pe jurnalista TEODORA MIRON, impreuna cu avocatul poporului din Galati sa raspunda la urmatorea problema>
  De ce asociatiile de proprietari nu reduc substantial sau deloc coificientul de calcul a cheltuielilor comune, pentru proprietarii de apartamente, care au instalate centrale si mai sunt si debrasati cu apa rece!!?? practic sa-u redus operatiunile financiar contabile substantial 98%!!!?/ Nu cumva savarsesc un abuz penal?
  Probabil si dv . aveti centrala de apartament si va lasati inselata cu 3o-4o lei lunar?
  Astept o investigatie jurnalistica a ziarului Local " VIATA LIBERA" VA MULTUMESC ANTICIPAT,

  Raportează
 • postat de Vasile Luni, 28 Septembrie 2015 09:54 82.137.13.*** Link la comentariu
  7
  20

  @sofer de maxi-taxi
  Asa-i ca ai scris comentariul ala in timp ce duceai pe traseu niste saci de cartofi catre munca/scoala? Probabil de asta ai uitat sa dai bilete la calatori.
  Ce sfinti sunteti voi... abia astept sa va vad plangand cand or sa va scoata astia de pe trasee si nimeni nu va va duce dorul! Apoi fie vei ingrasa randurile somerilor, fie vei afla si tu ce inseamna sa platesti impozite fara a face evaziune fiscala. Sa te vad atunci cum refuzi sa mergi cu autobuzul si iti vei da toata leafa la taximetristi.

  Raportează
 • postat de unu Luni, 28 Septembrie 2015 07:42 78.96.255.*** Link la comentariu
  6
  28

  ..poate nu ati vazut bataie intre soferii de cascarabete , de fata cu pasagerii , atunci cand asteapta la intersectie la semafor sau se intalnesc in statie , din aceleasi motive ca in articol.
  (exemplu : acum trei saptamani la semaforul de langa Spitalul Judetean , sau statia de langa Facultatea de Mecanica)

  Raportează
 • postat de Sofer de maxi-taxi Luni, 28 Septembrie 2015 05:42 84.117.40.*** Link la comentariu
  51
  9

  Macar maxi taxi astea nu iau foc precum autobuzele de mana a 7-a aduse la Galati pe gratis, in fata la papadie. O sa ne inghesuim in otobuze ca pe vremea lu Ceausescu si o sa mergem pe scara dupa un ceas de asteptare in statie, plus ca vom suporta toate mirosurile, bolile si jegosii, ca prin Bucale.

  Raportează
 • postat de oana Luni, 28 Septembrie 2015 03:00 5.13.146.*** Link la comentariu
  10
  49

  A fost f bine în martie în cele trei zile când au făcut ei așa zisa lor greva...prost e ăla care le da autorizație. ..nu e nevoie de ei s-a circulat minunat în lipsa lor si transurb a făcut fata cu brio...Dacă lumea s-a revolta si ar renunța sa mai circule cu nenorociți astia,poate am reuși sa scăpăm de ei, dar atât timp cât se complace în situația de fata...sa suporte consecințele. ..

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.