Strategi ai Galaţiului, aţi cam făcut-o de oaie!

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Orice i se poate reproşa Galaţiului, dar nu şi că e sat fără câini. Adică sat ar cam fi, la cum arată nişte drumeaguri cu pretenţii de stradă din buricul târgului - Libertăţii ori Bravilor - dar de câini nu ducem lipsă! Până şi în grădiniţa din faţa Primăriei lenevesc ziua vreo patru, cinci exemplare, iar în spatele clădirii, pe unde-a fost Fondul Locativ, e o haită de care trebuie să te temi, după căderea serii. Şi dacă tot avem atâţia câini fără stăpân, ce ne-ar mai lipsi? Niscaiva oi, vaci şi, eventual, capre!

Nu daţi vina pe mine, aşa propun autorităţile în două documente capitale pentru viitorul oraşului: o Strategie locală de dezvoltare până în 2020 şi un Master Plan asumat deja de aleşii locali. Ce au în comun cele două? Păşunatul, respectiv, ciobănitul urban.

După cum aţi putut citi în ziarul nostru, strategii care au gândit dezvoltarea Galaţiului 2015-2020 propun „înfiinţarea unei ferme pedagogice de către municipiu în zona Cătuşa. Această fermă are un rol pedagogic şi va întreţine peisajele periurbane prin activităţi de "ciobănit urban"", se arată în document. Fireşte, nu se poate ciobănit fără „implementarea unui plan de păşunat care va defini zonele accesibile şi perioadele admise”. Adică ciobănim, dar cu strategie şi planificare zonală, nu aşa, care cum îi vine.

Niciun (be)he-he, că treaba cu păşunatul nu e o noutate! Este deja asumată într-o hotărâre de Consiliu Local, despre care aţi citit anul trecut, în "Viaţa liberă". E vorba de "Master Plan/ Potenţialul natural şi peisager din teritoriul municipiului Galaţi”, care la „Recomandări Tehnice. Elaborarea unor obiective şi măsuri” cuprinde capitolul „Păşunatul urban” ca o metodă ecologică de întreţinere a spaţiilor verzi: „Oile permit păşunilor să arate ca terenurile de golf”. Exceptând, probabil, căcăreaza. Specialiştii propun „organizarea şi gestionarea activităţii de păşunat pe spaţiile publice” precizând că „sunt de preferat rase autohtone şi rustice: Vaca Salers şi Capra Carpatină, foarte rustică şi sociabilă. În general se începe cu oile, apoi caprele, vacile şi în cele din urmă caii”, spun peisagiştii, care stabilesc inclusiv o hartă a păşunatului urban: oi păscând pe Faleza Dunării, cu stâna amplasată în dreptul ANL-urilor din Micro 13B.

Ce au în comun cele două documente? Master Planul nu a fost licitat, ci a fost atribuit direct de Primăria Galaţi firmei Foaie Verde SRL din judeţul Argeş, la preţul de 65.113 lei. Strategia, care e deocamdată un draft, e făcută de Asociaţia Tehnopol şi încă nu ne-am dumerit cât a costat.

Revenind la oile noastre, pardon, la ideea de început, pare curioasă pasiunea strategilor Galaţiului pentru păstorit şi ciobănie. Ai putea să-i bănuieşti că au băut apă după Gigi Becali. Ori poate i-a influenţat faptul că vin de pe meleagurile ciobanului Bucur - Bucureşti.

O fi de vină şi ciobanul mioritic, c-avea oi mai multe, mândre şi cornute, dar drept e că şi noi, cetăţenii, votăm adesea ca oile, chiar pe cei care ştiu bine cum se suge la două oi şi ştiu să ia două piei de pe una bucată oaie. Lăsând băşcălia la o parte, strategii au cam făcut-o de oaie. Iar Galaţiul, blând ca mioara, rămâne de căruţă…

Citit 2111 ori Ultima modificare Vineri, 25 Septembrie 2015 18:46

7 comentarii

 • postat de galatean
  Duminică, 27 Septembrie 2015 21:14
  46.165.246.***
  Julien, o nevinovata intrebare.
  Cainii dintre blocuri, de cine sunt hraniti?
  De iubitorii de animale, nu?
  Tu nu iubesti animelele, deci e clar, esti un hater :))))))))))
  0
  2
  Raportează
 • postat de crystal
  Duminică, 27 Septembrie 2015 16:17
  95.76.32.***
  ce dracu ? asta miroase a spalare de bani si abureala de zile mari ! Fac proiecte si studii de fâs-abilităţi ca sa mai spele si sa mai sustraga niste fonduri. Ca oricum nu se face nimic in teren si proiecte au mai fost cu sutele care au inghitit o groaza de bani publici.
  De aia arata orasul cum arata si nimic concret de 25 de ani ca se tot fura bani.
  " Master Planul nu a fost licitat, ci a fost atribuit direct de Primăria Galaţi firmei Foaie Verde SRL din judeţul Argeş" - Pai ia porniti pe firul firmei asteia, frunza verde, si poate gasiti culmea tot un galatean in spatele ei si inca unul care miroase a coruptie de la o posta de la cate fonduri a inghitit.
  0
  5
  Raportează
 • postat de unu
  Sâmbătă, 26 Septembrie 2015 16:52
  89.136.231.***
  concluzia: toti cei cei voteaza au nevoie de-un consult urgent.
  1
  6
  Raportează
 • postat de Observator
  Sâmbătă, 26 Septembrie 2015 12:51
  92.82.217.***
  Concluzia: Toti alesii nostri au nevoie de consult psihiatric urgent!
  1
  12
  Raportează
 • postat de Un dobitoc-Continuare
  Sâmbătă, 26 Septembrie 2015 10:53
  5.13.141.***
  ...Lasa-l ma ca se duce la serviciu! Adica sunt un mare DOBITOC.Imi fac cruce cu limba-n gura si zic in gand,,Cum mama masii?''
  Ajung acasa dau drumul la TV si jos in bara defileaza mesajul,,Salariul mediu NET este de 1.800 ron.Iar zic ,,Cum mama masii?
  Intru pe net si incerc sa ma uit pe net la declaratiile de avere ale alesilor.Saraci lipiti,,Cum mama masii?Avem la C.J un tip(nu este o ofensa) deci un tip,plictisit,cu cearcane mari(asa e gena ) istoric,pamfletar,comic,sugubat ,vesnic invitat la emisiuni cu tenta umoristica.Asa doreste el sa-l tina minte copii mei.Un comic.Sarac da' cinstit.Pentru subdezvoltarea la care este supus Galatiul dau vina pe ALESI.Ei sunt singurii vinovati.EI!Cum indrazneste primarul sa apara cu indemnuri ,,Mai platiti mai oameni buni intretinerea.''E rupt de realitate.Mai apare unu acum care inainte aparea la televizor cu o sticla de cola si cu o duzina de sticle de apa si facea comparatie.
  Chiar trebuie sa fii doctor sa conduci orasul sau judetul?Langa piata din 17 este un paravan care face inscrieri in partidul primarului.Cand am cerut detalii o coana mare batrana dar care nu se sfia sa-si arate un tatuaj fluture deasupra sanului stang m-a luat scurt.Daca este la putere sigur va rezolva vreo problema.Faceti fratilor instructaj cu ei ce sa spuna sau mai bine sa taca,pt ca va reprezinta in teritoriu.
  0
  14
  Raportează
 • postat de julien
  Sâmbătă, 26 Septembrie 2015 09:56
  5.13.151.***
  existenta acestor caini pe strada si printre blocuri dovedeste ca acest oras este administrat de niste idioti.
  0
  16
  Raportează
 • postat de Un dobitoc
  Sâmbătă, 26 Septembrie 2015 04:46
  5.13.141.***
  Am vazut recent un reportaj pe TVR2(un post de elita zic eu) cum un norvegian s-a stabilit undeva intr-un sat in Maramures.Bineinteles toti prietenii l-au considerat nebun.Ei bine la un moment dat a invitat un prieten la el,bineinteles din Norvegia.Dimineata pe ulitele satului trecea o turma de vaci spre pasunat iar in fruntea lor era un vacar cu o traista pe umar si care incerca in zadar cu un toiag sa tina vacile pe drum.Atunci oaspetele l-a intrebat pe amicul lui,,Cat ai platit pentru asta?(adica pt spectacolul rustic) Mi-aduc aminte de o anecdota:-Strabunicul meu s-a speriat de avioane,bunicul meu de radio,tatal de televizor iar copilul meu de vaci.Lasa Anca lucrurile asa pt ca nu-I asa ,,Codrul ii frate cu romanul.
  Plec dimineata la 5.30 la serviciu cu o sacosa de plastic in mana si la distanta de 2 blocuri ma intampina o haita de 7 caini (unii dintre ei crescuti de niste tigani sau rromi ce-or fi) spun asta pt ca probabil unii au fost invatati de mici cu luatul bocancilor in burta fara motiv.Ma invart cu sacosa in cerc de vreo 2 ori,ma prefac ca ma aplec dupa vreo piatra,dar degeaba cainii au invatat de mult smecheria.Colac peste pupaza 2 ,,oameni de afaceri" tineri 20-24 ani vin acasa sa se culce la ora 5.30 au lucrat in tura de noapte.Amandoi sunt tunsi scurt aducandu-mi aminte de Oblio, au cefele late si fruntea ingusta(ceea ce denota ca au cutia craniana destul de mica)Se uita amindoi la showul pe care il fac eu si spun
  1
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.