Telenovela Borcea şi neregulile din sistemul penitenciar

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Triunghiul amoros din jurul lui Cristian Borcea ţine, de câteva zile încoace, prima pagină a tuturor tabloidelor din România. Asta nu e o chestiune de mirare, ci un lucru obişnuit, că, până la urmă, ăsta este rolul tabloidelor. Rol pe care şi l-au luat foarte în serios şi nu a trecut zi să nu apară măcar două sau trei materiale cu subiecte despre Cristian Borcea şi femeile din viaţa lui.

Partea mai puţin obişnuită este că toate posturile de televiziune au preluat modelul tabloidelor şi au făcut, pe lângă ştiri pentru jurnale, emisiuni întregi şi dezbateri televizate despre viaţa amoroasă a lui Borcea.

Când, unde şi cu cine s-a culcat, era sau nu era însurat cu Mihaela sau cu Alina când a intrat în peisaj Valentina Pelinel, este sau nu este Borcea tatăl copilului ce urmează să-l aducă pe lume fosta soţie a lui Boureanu sunt doar câteva dintre subiectele dezbătute de jurnaliştii televiziunilor centrale.

Şi, plecând de la aceste subiecte, s-au atins şi chestiuni mult mai serioase, cum ar fi faptul că nimeni nu ştie dacă a încălcat sau nu Borcea condiţiile impuse de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, atunci când a primit învoire pentru a participa la botezul copilului zămislit după gratii.

Ei şi de aici poate începe o nouă dezbatere, pe care, cel puţin pentru moment, nu o prea bagă nimeni în seamă. Ce se întâmplă, de fapt, după gratii, în penitenciarele din România, care, de ce să nu recunoaştem, în ultimele luni s-au cam aglomerat cu oameni obişnuiţi cu luxul. Fie că vorbim despre parlamentari, foşti sau actuali, primari sau oameni de afaceri, toţi fac notă discordantă cu celelalte persoane private de libertate.

De ce nu a adresat niciun jurnalist, pasionat de telenovela Borcea, o întrebare Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, prin care să ceară lămuriri cu privire la statutul lui Borcea după gratii? Câţi alţi deţinuţi români au primit permisie pentru că aveau un botez sau un eveniment importat în familie? Cu siguranţă nu foarte mulţi şi asta pentru că, până şi după gratii, tratamentul este diferenţiat. De aici ar trebui pornite dezbaterile televizate şi nu de la cine este sau cine nu este tatăl copilului vedetei X sau al vedetei Y. Pentru că pe noi, cetăţenii de rând, nu ne interesează până la urmă cu cine s-au culcat Borcea, Mazăre sau Vanghelie, ci ne interesează că aceştia, acuzaţi de procurori că au furat sute de milioane de euro, bani care ar fi trebuit să ajungă în bugetul statului pentru ca mărirea pensiilor şi salariilor să nu mai fie o problemă, impun legea şi după gratii şi au parte de tratamente preferenţiale. Dar, astfel de ştiri nu se pot face cu zvonuri şi bârfe, ci au nevoie de probe, iar acestea, într-un "stat de drept", cum se pretinde ţara noastră, se obţin foarte greu, când este vorba despre astfel de personaje. Poate nu ar fi fost rău ca ministrul Justiţiei să intervină în tot acest scandal şi să clarifice situaţia. Că până la urmă telenovela Borcea nu face decât să atragă atenţia că şi sistemul penitenciar, ca mai toate celelalte structruri din ţară, are nevoie de un control amănunţit şi de o schimbare radicală. Dar nu una ca în cazul tragediei de la Colectiv…

Citit 1591 ori Ultima modificare Vineri, 08 Ianuarie 2016 19:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.