Taxa pe sărăcie şi povara incompetenţei

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Nici bine nu a intrat în vigoare noul Cod fiscal, iar guvernanţii plănuiesc deja modificarea lui. Vizat în principal este Ordinul 3743/2015, care acum îi obligă pe toţi românii fără venituri să meargă în termen de 15 zile la Fisc, pentru a declara că nu au venituri şi a plăti o contribuţie lunară la sănătate de 5,5 la sută din salariul minim brut pe economie, adică echivalentul a 57 de lei. Măsura a fost serios contestată, încă din luna septembrie a anului trecut, atunci când noua variantă a Codului fiscal a fost promulgată de Klaus Iohannis.

Săptămâna trecută, spiritele s-au reîncins, după ce Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, declara că „fantomele” (cei care nu realizează venituri declarate pentru o perioadă mai mare de şase luni - n.r.) nu ar avea cum să trăiască pentru o perioadă atât de lungă fără venituri şi că, în instanţă, nu sunt de crezut. Criticile adresate lui Biriş nu au întârziat să apară, iar Guvernul a venit cu un punct oficial de vedere, potrivit căruia măsura ar putea fi eliminată din luna februarie.

Dincolo de fondul propriu-zis al problemei şi de aspectul justeţii unei astfel de măsuri, ceea ce uimeşte din nou este uşurinţa cu care guvernanţii renunţă la o măsură publicată deja în Monitorul Oficial, la presiunea unuia sau altuia dintre actorii sociali. În situaţia de faţă, Guvernul Cioloş pare că a fost din nou luat pe nepregătite, aşa cum s-a întâmplat, spre exemplu, în momentul numirii unor miniştri pentru noul cabinet, chiar înaintea învestiturii din luna noiembrie. Toată afacerea aruncă asupra Executivului o imagine deloc măgulitoare, de improvizaţie, de cârpeală, de a te apleca după cum bate vântul.

În chestiunea obligării "fantomelor" la plata contribuţiei pentru sănătate, o măsură cel puţin absurdă şi stupidă, şi alte instituţii pot fi arătate cu degetul. Este vorba nu doar despre guvernanţii care au inclus prevederea în textul noului Cod fiscal, ci şi despre Parlament şi Administraţia Prezidenţială, care au adoptat şi, respectiv, promulgat noul Cod fiscal, deşi aveau cunoştinţă despre Ordinul 3743/2015.

Obligarea românilor fără venituri la plata contribuţiei pentru sănătate este însă o problemă care ne priveşte pe fiecare dintre noi. Totul a pornit de la o realitate cât se poate de actuală şi anume că fondurile destinate Sănătăţii, provenite de la bugetul de stat şi din Fondul Unic de Asigurări de Sănătate, sunt, pur şi simplu, asemenea unei cămăşi neîncăpătoare pentru nevoile din sistemul sanitar. Sărăcia de care vorbim este însă o boală pentru care guvernanţii şi parlamentarii au aplicat tratamentul greşit, din moment ce, pentru a scăpa de sărăcie, a lua tot de la cei săraci lipiţi pământului nu pare a fi chiar cea mai înţeleaptă dintre soluţii.

Ar fi fost interesant de văzut dacă Guvernul s-ar fi grăbit să elimine Ordinul 3743/2015 din Codul fiscal şi în situaţia în care 2016 nu ar fi fost an electoral. În situaţia de faţă, însă, este de aşteptat să asistăm la o confiscare politică a acestei modificări, în interesul unuia sau a altuia dintre grupurile politice autohtone.

Citit 1490 ori Ultima modificare Duminică, 10 Ianuarie 2016 14:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.