Criminalii de pe strada Traian

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Două noi nume au fost adăugate în odiosul puzzle al torţionarilor din închisorile comuniste. Este vorba de Boştină D. Gheorghe, general-maior de securitate, şi de Petrescu Ventura Marian (Bonaventura), colonel. Cei doi sunt acuzaţi că au provocat moartea a peste 200 de deţinuţi politici. Ambii au fost identificați de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi adăugaţi pe lista potenţialilor torţionari. Institutul a anunţat că a sesizat Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorilor revenindu-le sarcina de a formula acuzaţii penale împotriva celor doi suspecţi.

Odată cu cei doi, însă, numele Penitenciarului Galaţi este şi el inclus pe lista unităţilor de detenţie unde, în perioada tulbure a primelor două decenii de dictatură comunistă, în jur de 100.000 de deţinuţi politici şi-au pierdut viaţa, din totalul celor 540.000 încarceraţi. Boştină s-a născut pe 6 aprilie 1930, în comuna Ciuperceni, judeţul Gorj. A fost locţiitor politic al Penitenciarului Galaţi, în perioada iulie 1957 - ianuarie 1960, şi al Coloniei de muncă Ostrov. În total, potrivit Institutului, 100 de deţinuţi politici au murit în timpul "mandatului" său. La rândul său, colonelul în rezervă Marian Petrescu, fost comandant al Penitenciarului Galaţi între 1959-1966, a fost găsit responsabil de aplicarea unui regim de detenţie care a dus la decesul a 104 deţinuţi politici. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului îi acuză pe cei doi de crime împotriva umanităţii.

La fel ca ceilalţi torţionari comunişti demascaţi până în prezent, Boştină şi Petrescu au acum peste 80 de ani. Dacă instanţa va reuşi în timp util să se pronunţe în privinţa lor rămâne o simplă chestiune de şansă. În toţi cei peste 50 de ani scurşi de la momentul producerii acelor crime, cei doi torţionari au putut trăi bine mersi. Regimul comunist pentru care cei doi au ucis i-a recompensat cu ordine şi medalii. A fost nevoie de 26 de ani pentru ca autorităţile statului să îi acuze în mod oficial. Timp în care acelaşi stat i-a recompensat mai mult ca sigur cu pensii uriaşe, pentru serviciile aduse odinioară. Culmea, poporul român a ajuns astfel să-şi plătească regeşte torţionarii.

Boştină şi Petrescu poartă în totalitate vina pentru crimele politice săvârşite între zidurile Penitenciarului Galaţi, în perioada amintită. Aşa cum argumenta şi teologul Radu Preda, directorul Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, ca şef de penitenciar nu puteai fi străin de practicile din închisoarea pe care o conduceai. "Condiţii care, în mod evident, trebuiau să aibă un efect letal. Nu ne interesează să băgăm la puşcărie bătrâni, pe noi ne interesează să dăm răului un chip concret", a spus Radu Preda, în cadrul conferinţei în care a anunţat numele celor doi torţionari.

Este de bun-simţ să remarcăm faptul că nu putem judeca doar cu instrumentele prezentului fapte petrecute în urmă cu peste 50 de ani. Mii de oameni nevinovaţi au murit însă în condiţii de nedescris atunci, iar acestea sunt fapte ce nu pot fi interpretate. Comandanţii de penitenciare comuniste au acţionat în chip atât de sadic fără a primi ordine scrise în acest sens. Au dat dovadă de exces de zel, fie din oportunism, fie, probabil, dintr-o convingere rezultată din îndoctrinare. Oricare le-ar fi fost însă motivaţia, concluzia nu ar trebui să fie decât una singură: închisoarea.

Citit 3960 ori Ultima modificare Vineri, 01 Iulie 2016 18:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.