Corul bocitoarelor şi chiriaşii ANL

Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

PSD anunţă că pregăteşte un proiect de lege care prevede introducerea celei de-a 13-a pensii, PNL promite salarii duble pentru medici, majorarea cu 22 la sută a salariilor funcţionarilor publici, începând cu anul 2017, şi indemnizaţii mai mari pentru aleşii locali.

O avalanşă de bune intenţii, în ultimele zile, şi planuri măreţe pentru bunăstarea poporului (chit că nici naiba nu pomeneşte de impactul bugetar şi sustenabilitate). Cu doar câteva luni înainte de alegerile parlamentare, votanţilor de bază li se livrează, de la centru, ceea ce vor să audă şi aşteaptă: pensii şi salarii mai mari. O societate bazată practic pe consum şi prea puţin pe productivitate. Cel puţin asta reiese din ceea ce au lansat pe piaţă, până acum, partidele politice. Dacă nu v-aţi dat seama, a început campania electorală. Faptul că Guvernul nu a stabilit încă data alegerilor parlamentare nu are relevanţă. De obicei, „porcul electoral” se îngraşă cu vreo trei-patru luni înainte, nu mai mult, iar asta este perioada cu adevărat favorabilă pentru minciunile ambalate frumos şi promisiunile iluzorii. Asta este bătălia care se poartă în liga mare a politicii, cea profesionistă, să-i spunem.

În cea de la malul Dunării, de provincie, dacă vreţi, s-au inventat bocitoarele electorale. Un fel de subspecie politică, care ştie să „plângă frumos”, la nevoie, şi să transmită îngrijorare şi compasiune. Consilierii locali Nicuşor Ciumacenco (PNL) şi Eugen Găvan (ALDE) par să fie primii care şi-au intrat în acest rol. Ambii au ieşit în conferinţe de presă pentru a le plânge de milă chiriaşilor ANL (mulţi dintre ei angajaţi în instituţii ale statului, cu salarii frumuşele, susţinuţi politic), cărora li se pregăteşte majorarea chiriilor de aproape patru ori (în cazul tinerilor de până în 35 de ani, căci pentru cei de peste 35 de ani, care sunt cu adevărat în număr mare, chiriile nu ajung nici măcar să se dubleze). După ce a anunţat că grupul consilierilor PNL nu va vota o asemenea hotărâre, care totuşi trebuie aplicată ca urmare a unei decizii (corecte, spun eu) a Guvernului, Ciumacenco a mers până într-acolo încât să afirme că, dacă ar fi fost primar, „m-aş fi dus la Guvern, m-aş fi legat cu lanţuri de porţile Guvernului, să obţin lucruri bune pentru Galaţi". Primar nu este, dar are mari şanse să devină deputat şi nimeni nu-l va putea împiedica atunci să se lege cu lanţurile de porţile Palatului Victoria, când cei de la Bucureşti ne vor ignora din nou la direcţionarea în teritoriu a proiectelor majore de investiţii în infrastructură sau sănătate.

Revenind la majorarea chiriilor celor care locuiesc la blocurile ANL, trebuie spus că, în prezent, mulţi dintre tinerii de până în 35 de ani plătesc, pe lună, pentru un apartament cu o cameră (cu suprafeţe cuprinse între aproape 59 şi 62 de metri pătraţi) între 46,61 lei (!) şi 59,28 lei (!). Cea mai mare chirie, după majorarea ce urmează a fi aplicată, ar atinge 208 lei! Asta în condiţiile în care numeroşi tineri ajung să plătească în oraş, pentru apartamente private cu o cameră, până la 200 de euro (nu lei)! Mai trebuie spus că cele mai mari chirii, atât în cazul tinerilor de până în 35 de ani, cât şi al celor de peste 35 de ani, nu vor depăşi, după majorare, 430, respectiv, 445 de lei! Iar acestea vor fi percepute pentru apartamente cu trei camere, cu suprafeţe cuprinse între 107 şi 123 de metri pătraţi!

Are şi populismul limitele lui, domnilor aleşi!

Citit 3664 ori Ultima modificare Luni, 29 August 2016 18:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.