Cât de greu ne construim un acoperiş deasupra capului?

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

"A fost un act de un cinism ieşit din comun atunci când, unor oameni necăjiţi, profitând de necazurile lor, de speranţele lor, le-ai dat nişte chei de la nişte apartamente fără canalizare", declara fostul primar al Galaţiului, Marius Stan, acum patru ani, pe vremea asta. Moştenise de la predecesorul său, fostul primar Dumitru Nicolae, nişte apartamente ANL în cartierul Cantemir, inaugurate şi date în folosinţă pe sistemul "Hei-rup! Las’ că merge şi-aşa!", în campania electorală, taman înainte de alegeri. Oamenii şi-au luat cheile, repartiţiile şi s-au dus care pe unde stătea, că în noile case nu se putea locui. Pe 18 septembrie 2012, însă, administraţia locală a izbutit să rezolve şi canalizarea, şi iluminatul locuinţelor, aşa că oamenii s-au putut muta în casă nouă.

Iată că, la Galaţi, istoria se repetă.

Pe 26 mai 2016, în prag de alegeri, acelaşi Marius Stan, care înfiera cu mânie proletară gestul lui Nicolae, a dat repartiţii în peste 500 de apartamente, care, la acel moment, nu puteau fi locuite. Şi nu pentru că nu aveau canalizare, precum ANL-urile din Cantemir, ci pentru că nu aveau energie electrică. Or acolo utilităţile - apa caldă, încălzirea, prepararea hranei - sunt toate pe bază de curent electric. Care tot întârzie, de la finele anului trecut, când tot trebuia să vină şi nu mai vine...

Din păcate, actualul primar, Ionuţ Pucheanu, care, la rândul său, a moştenit proiectul de la Marius Stan, nu a avut norocul sau poate specialiştii fostului primar pentru a se putea lăuda acum cu electrificarea campusului social şi cu predarea cheilor către chiriaşii nerăbdători să se mute în casă nouă. Dacă aşa li se poate spune conservelor în care, dacă n-ai televizor, te poţi uita din pat pe coridorul blocului! Şi fără să deschizi uşa, direct pe geamul gândit, parcă, de vreun voyeur… scuze pentru pudibonzi! Cine ştie, o fi şi asta o metodă de a mai tempera natalitatea crescută în rândul familiilor care abia au din ce trăi.

Că spaţiul unei locuinţe cu o cameră fără balcon este atât de mic încât locatarul ar putea să gătească, să mănânce, să pună mâncarea rămasă la frigider şi să spele vasele fără a se mai ridica din pat, e deja un fapt demonstrabil! Bine că nu are şi toaletă, ca să facă duş tot în pat...

Lăsând băşcălia la o parte, unii ar spune că, până la urmă, sunt doar nişte locuinţe sociale, pentru oameni care nu-şi permit să plătească o chirie la preţul pieţei! Şi că, decât pe stradă, tot e mai bine într-un spaţiu locativ mai mic decât prevede legea. Că doar legea e o barieră peste care caii sar, pe sub care căţeii se strecoară şi doar… boii se cramponează.

Numai că, dacă avem pretenţia de oraş european şi civilizat, normele ar trebui respectate! Măcar cele de evacuare în caz de incendiu. Ferească-ne Dumnezeu de vreo nenorocire, cum s-a mai întâmplat!

Trecând de la ceea ce s-a construit la ceea ce ar mai trebui construit, sunt gata să pariez că blocurile rămase neconstruite în Micro 17 şi în celălalt campus social vor fi îngropate. Aşa cum îngropată a rămas şi staţia de epurare a cartierului Cantemir, pentru care fostul primar a făcut plângere penală, dar pe care n-a mai construit-o nimeni.

Şi, la urma-urmei, cât de greu e să construieşti în Galaţi? Şi nu vorbim de locuinţe sociale, ci de un banal acoperiş deasupra capului! De pildă în staţiile de transport în comun. Că tot plouă afară...

Citit 2276 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Septembrie 2016 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.