Doar modificarea legilor ne mai poate apăra

Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Salut iniţiativa gălăţenilor de a ieşi în stradă, alături de cetăţenii din cel puţin şapte mari oraşe din România! La ora la care scriu aceste rânduri, protestul anunţat de internauţi în oraşul nostru încă nu începuse, iar tinerii se mobilizau pe Facebook să le dea o lecţie politicienilor care au abuzat, din nou, de funcţii şi putere cu scopul de a bloca Justiţia şi a-şi apăra aliaţii pătaţi de sânge şi corupţie.

Fac precizarea, încă de la început, că nu instig la revoltă sau la manifestaţii violente în stradă, aşa cum, probabil, unii vor dori să înţeleagă. Consider însă că oamenii au dreptul să reacţioneze, să sancţioneze derapajele clasei politice, să le ceară socoteală celor pe care i-au trimis în Legislativ, ba chiar să-i „pensioneze" forţat, dacă este cazul, şi să spună STOP abuzurilor, ignoranţei şi sfidării. Oamenii au dreptul să-şi exprime liber indignarea, să protesteze atunci când le este încălcată demnitatea, când le sunt înşelate aşteptările, când sunt minţiţi şi batjocoriţi de propriii aleşi, adică tocmai de cei pe care chiar ei, cetăţenii, i-au trimis în consiliile locale, judeţene sau Parlament, pentru a lucra în interesul lor, al oamenilor şi al comunităţilor din care provin.

M-am bucurat să constat că, dincolo de lozincile şi mesajele dure îndreptate împotriva politicienilor, pregătite pentru mitingurile anunţate, oamenii au decis să facă front comun pentru a obliga forţele politice să modifice legea răspunderii ministeriale şi Constituţia, astfel încât politicienii, care deţin sau au deţinut funcţii de ministru, să nu mai fie protejaţi de imunitate, în cazul în care fac obiectul unor dosare penale pentru fapte săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Proteste se pot face la orice oră din zi şi din noapte, cetăţenii pot scanda cât îi ţin rărunchii şi pot măşălui ore întregi pe străzile oraşelor, cheia reuşitei oamenilor o reprezintă însă, în opinia mea, modificarea legii fundamentale şi a celei care reglementează responsabilitatea ministerială! Doar în acest fel românii nu vor mai fi îngenuncheaţi, aşa cum s-a întâmplat, luni, în cazul lui Gabriel Oprea, când Senatul, prin votul a 73 de politicieni, a decis să-l protejeze pe fostul ministru şi premier de ancheta procurorilor anticorupţie.

Cu siguranţă, protestele de amploare (dacă vor fi aşa) îi vor speria pe mulţi dintre cei ce aspiră la (încă) un mandat de parlamentar şi formaţiunile politice din care fac parte, cu atât mai mult cu cât, nu peste mult timp, partidele vor intra în campanie electorală. Politicienii se vor căi, cel puţin la nivel declarativ, pentru votul imoral acordat în cazul Oprea (să nu uităm că nu este un caz izolat, ci sunt mulţi alţi politicieni care au beneficiat de imunitate de-a lungul timpului şi continuă să o facă, ajutaţi bineînţeles de colegii lor), iar populaţia se va întoarce, satisfăcută, la rutina de zi cu zi. Până data viitoare, când un nou membru de partid se va dovedi mai presus de lege şi, ajutat de reglementările în vigoare, dar şi de aliaţi de aceeaşi teapă, vor da o nouă lovitură Justiţiei şi o palmă usturătoare pe obrazul românilor de bună-credinţă, care încă mai cred în valori, principii şi etică. Iar politicienii, cu aceeaşi aroganţă, ne vor râde în nas, ca mai deunăzi: "Lăsaţi-mă cu prostiile astea, credeam că mă întrebaţi despre probleme serioase". Caz în care doar modificarea legii răspunderii ministeriale şi a Constituţiei ne mai poate apăra!

Citit 1650 ori Ultima modificare Vineri, 23 Septembrie 2016 00:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.