Mai #rezistăm la încă o masă?

Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ouă, cozonac, pască, ciorbă de miel, friptură de miel, răcitură, salată boeuf, vin, bere, ţuică, iar ouă şi, la urmă, de parcă nu ar fi fost suficient, şi puţin tort, ca desert. Mesele îmbelşugate de Paşte ne-au pus, şi anul ăsta, capac multora dintre noi, cei care nu am fost învăţaţi cu cumpătarea. Şi am gustat din toate, câte puţin sau poate mai mult, iar la final am simţit cum ficatul, obosit, vrea să ia o pauză. Dar am luat o pastilă, am spus că #rezistăm şi am mai mâncat o felie de cozonac.

Cât de bine este, însă, să facem exces? Şi anul acesta, la urgenţe au ajuns destui oameni cu indigestie, provocată de multitudinea de feluri de mâncare ingerate. Şi, probabil, unii dintre ei sunt oameni care şi-au propus să nu mănânce foarte mult anul ăsta. Dar ne putem abţine? Când rudele, în speţă mamele şi bunicile, scot de toate pe masă, parcă nu e chiar frumos să refuzi, nu? Şi nici să guşti doar, pentru că la români e frumos să mănânci cu poftă, cu polonicul, nu cu linguriţa. Aşa e când confundăm sărbătoarea cu mâncarea...

Pentru că exact asta s-a întâmplat. Am fost sâmbătă seara la o biserică din centrul oraşului, la care merg an de an şi am rămas surprins, în cel mai neplăcut mod. Dacă la ora 23,57 erau, în faţa bisericii, puţin peste 300 de persoane, la 00,10 nu mai rămăseseră nici 100. Cei mai mulţi au venit, au luat lumină, îmbulzindu-se peste preot la ieşirea din biserică şi au plecat fără să se uite înapoi. Parcă nici predica preotului, care în alţi ani vorbea cel puţin 20 de minute despre însemnătatea sărbătorii, nu a mai fost la fel. Scurtată mult, slujba de Înviere din faţa bisericii s-a redus la aprinderea lumânărilor, rostirea, mai mult de către preot, dascăl şi cei din jurul lor, a versurilor "Hristos a înviat din morţi, cu moartea pre moarte călcând...", şi sărutarea crucii şi a icoanei Învierii. În 40 de minute, întreaga mulţime s-a risipit, fiecare grăbindu-se meargă acasă, pentru a se înfrupta din bucatele alese. Oare nu #rezistam încă un pic, până la o altă masă?

Citit 1822 ori Ultima modificare Marți, 18 Aprilie 2017 14:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.