Primăria ne cere să ne debranşăm ilegal?

Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

De vineri, de când acţiunea în instanţă a prefectului de Galaţi a ajuns pe masa judecătorilor, hotărârea Consiliului Local prin care s-a decis îngroparea sistemului centralizat de termoficare este suspendată de drept şi nu mai produce efecte.

Primarul Ionuţ Pucheanu s-a grăbit să înfiereze cu mânie social-democrată gestul prefectului, dar nu a oferit o soluţie la haosul declanşat de suspendarea actului administrativ. Pentru că, de fapt, s-a revenit la situaţia dinaintea adoptării acestei hotărâri: avem un sistem de termoficare funcţional (cel puţin teoretic), zone unitare din care fac parte mii de gălăţeni, cărora le este interzis să se debranşeze chiar de către Consiliul Local, dar şi un distribuitor de agent termic în sistem centralizat (Calorgal), de la care ceilalţi consumatori, cel puţin teoretic, trebuie să obţină aviz contra cost pentru a se deconecta legal de la reţea.

Şi, totuşi, Primăria, prin vocea edilului şef, îi îndeamnă pe toţi cetăţenii să fugă din sistem, să îşi depună dosarele pentru obţinerea ajutorului financiar de 3.000 de lei şi să-şi pună centrale sau ce-or vrea ei.

În această situaţie, putem spune că aleşii noştri comit o dublă ilegalitate. În primul rând, îndeamnă cetăţenii să se debranşeze ilegal de la reţea, iar în al doilea rând, plătesc din bugetul oraşului sume consistente pentru un ajutor financiar obţinut… ilegal, dacă ne raportăm la faptul că oamenii se deconectează fără avize sau fără să aibă voie (în cazul celor din zonele unitare).

Până când instanţa va decide dacă anulează sau nu hotărârea atacată de către prefect. reprezentanţii la vârf ai municipalităţii au obligaţia nu doar morală, ci şi legală să pună punct haosului pe care l-au generat adoptând o hotărâre făcută, parcă, pe genunchi.

Un demers mai mult decât util (în condiţiile în care termoficarea devenise o imensă gaură neagră) şi aşteptat de zeci de mii de gălăţeni s-a transformat (din grabă, nepricepere sau incompetenţă?) într-o imensă bulibăşeală, care poate preceda un eşec de proporţii al noii administraţii. Dacă mai punem la socoteală şi că, în ciuda ajutoarelor plătite, la iarnă sistemul ar putea fi repornit, atunci e mai grav.

Ne ajutaţi să ne debranşăm legal sau nu?

Citit 9716 ori Ultima modificare Marți, 16 Mai 2017 18:39

11 comentarii

 • postat de uimit de prostia din jur
  Marți, 23 Mai 2017 15:37
  "orice perete care face legatura intre pardoseala si tavan reprezinta structura de rezistenta" - probabil in viziunea ta de proiectant arhitect structurist si un perete de gipsd carton sau unul de sticla reprezinta structura de rezistenta ... :))) nu mai gandi ca iti faci rau singur!

  De ce primaria cheltuie bani pe proiecte aiurite cu parcari spatii verzi 100 de metri de strada care a lasat multi oameni cu case ce stau sa se darame proiect care chiar nu are nici un rost cel de la potcoava cu prelungirea Traian,se arunca bani pe panselute pe palmieri si pe alte acareturi care nu ne ajuta sa ducem un trai civilizat si cat de cat confortabil cum se intampla un UE. - LOGICA ACESTEI FRAZE SE PIERDE UNDEVA IN MEANDRELE CONCRETULUI - CA SA NU MAI DISCUTAM FAPTUL CA TIE TI SE PARE INUTILA O STRADA CARE STRABATE GALATIUL DE LA UN CAPAT LA ALTUL - STRADA TRAIAN - NU MAI GANDI CA ITI FACI RAU SINGUR

  "macar raposatul era destept si intrerupea curentul pentru economie si pentru a mai reduce din datoriile tarii" - CATE ORGASME AI AVUT DATORITA FAPTULUI CA TARA NU AVEA DATORII??? NU ERA MAI BINE SA AIBA TARA DATORII SI TU SA AI CURENT SI SALAM SI CALDURA SI ULEI FARA CARTELA??? - NU MAI GANDI CA ITI FACI RAU SINGUR

  PT ZYMM - "cate CT au aprobare de functionare de la mediu/ isu etc !??" TOATE!!!! DACA NU II FACI VERIFICAREA LA DOI ANI FURNIZORUL DE GAZ ITI SISTEAZA FURNIZAREA GAZULUI! DECI INTREBARILE POE CARE TI LE PUI IN MOD RETORIC LE POTI ADRESA LUI GOOGLE SI... PAC! GASESTI RASPUNS!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Nu mai pierdeti timpul, iarna vine cu pasi repezi
  Miercuri, 17 Mai 2017 14:09
  Fratilor, faceti proces verbal de debrasare doar cu asociatia de proprietatri, unica cu care sunteti in legalitate, in care specificati ca o sa mentineti temperatura in apartament de minim 18 gr. C, asa cum impune legea, pentru a nu defavoriza vecinii din condominiu.

  Putem vorbi de ilegalitatea debransarilor partiale ( chipurile numai un calorifer in sufragerie sau dormitor, si pe parcurs nu mai verifica nimeni), unde se fura caldura de la vecinu, care are centrala, sau centralizat, incalzindu-le planseul si peretii.

  Sunt foarte multi marlani de genul asta in oras...

  Nu mai ascultati de balbaielile administratiei ca la iarna o sa crapati de frig!
  5
  3
  Raportează
 • postat de Katalin
  Miercuri, 17 Mai 2017 13:35
  Un articol ce pune paie pe foc mai mult decat sa ne limpezeasca. Chestia cu taxa de debransare si cu zona unitara eu nu o inteleg- in primul rand eu nu am contract direct cu societatea de distributie a agentului termic si nu vad de ce sa ma duc la usa lor cu taxa-in al doilea rand cand sa constituit zona unitara au venit cumva la cetateni sa ii instinteze , si ca deacum nu mai au voie sa se debranseze! Asa ca cine doreste sa se separe ar trebui sa anunte administratia si atat.
  4
  7
  Raportează
 • postat de zymm
  Miercuri, 17 Mai 2017 10:54
  primarul /CL !?? niste (...) sa gestioneze ceva !! niste (...) incapabili sa faca veea ce se face in tari civilizate !! tari care nu au avut vreodata sistem centralizat depun eforturi materiale si manageriale sa puna in functie un astfel de sistem !! (...) astia il au , dar sunt incapabili sa il modernizeze si sa il gestioneze corect ! orase mari din tara au sisteme de acest gen , (...) astia il distrug si impanzesc orasul cu surse de poluare , cu surse de potential pericol de incendii/explozii etc !!?? o intrebare pentru toti (...) astia !! cate CT au aprobare de functionare de la mediu/ isu etc !?? de ce trebuie ca atunci cand vreau sa imi aierisesc casa sa imi intre in casa noxele de la CT !?? ce are de spus mediul/ sanatatea publica/ isu despre toate astea !? cati dintre cei cu CT au asigurari care sa acopere total eventualele pagube produse din cauza unor astfel de surse ;!??
  7
  15
  Raportează
 • postat de Legile sunt facute pentru a fi respectate
  Miercuri, 17 Mai 2017 10:26
  Nenea Pucheanu,vad ca vorbeste,inainte de a gandi, ce trebuie facut din punct de vedere legal.Are impresia ca acest Consiliu Local poate hotari orice,indiferent ca-i legal sau nu.Vad ca isi da si o mare importanta,cum ca ar rezolva problemele orasului.Ne-a adus un mare specialist ,asta toamna, ca director la Calorgal si urmarea a fost ca s-a facut cea mai mare gaura in istoria institutiei astea,de vreo 12 milioane de euro pierderi.Apoi a numit un ambitios director la Gospodarire Urbana,care la ultima vijelie ne-a spus ca majoritatea copacilor din oras sunt batrani(oare teiul lui Eminescu este tanar?).Dupa aia ne-a anuntat un mare audit la Transurb, si ca o sa rezolve problemele si acolo,dar intre timp d-na Genica Totolici se pare ca a sarit in barca PSD,siin acest fel s-a cam desumflat gogoasa ,adica un alt fiasco. Am auzit ceva si despre o anume regandire a traficului rutier,dupa ce ne-a saturat Marius Stan de unda verde.Acum urmeaza asta cu desfiintarea sistemului centralizat si acordarea discriminatorie de ajutoare din buget (adica banii nostri) pentru cine le-a trasnit lor prin cap.Oare aia care si-au montat deja centrale ce vina au? D-le Pucheanu iau mai usor si mai ales legal,ca nu suntem la stana sa faca fiecare legea luii.
  3
  20
  Raportează
 • postat de Mihai Samson
  Miercuri, 17 Mai 2017 10:00
  Am pus problema debransarii intr-un comentariu la postarea domnului primar din 28.04 (o distribuire de fapt a articolului din Viata Libera). Dovada ca nici domnul primar si nici alt membru al consiliului nu s-a gandit la problema asta in momentul in care au votat renuntarea la sistemul centralizat e faptul ca dumnealui nu a raspuns (raspunde de altfel destul de selectiv sau prin interpusi). Am intrebat mai ales pentru ca o eventuala "obligativitate" de a face un dosar de debransare la Calorgal ar insemna ca aproape 25% din mult trambitatul (aparent suspendatul) ajutor s-ar intoarce la Calorgal. Poate ca cel mai simplu ar fi fost infiintarea unei noi societati (regii autonome, department de termoficare) care sa se ocupe de mentenanta centralelor din cartierele ANL si a ulterioarelor central montate in institutiile/cladirile proprietate a Primariei, trimitand Calorgal in faliment...Astfel se elimina o cheltuiale inutila si se elimina riscul unor posibile sanctiuni administrative aplicate "contravienentilor". Pe de alta parte, din ceea ce stiu eu, Calorgal NU are contracte cu aproape nici un beneficiar al sistemului centralizat, si am mari dubii in ceea ce priveste legalitatea preluarii automate a contractelor dat fiind ca Apaterm NU s-a "transformat" in Calorgal (cum s-a petrecut la infiintarea Apaterm nascuta din fosta regie de termoficare) ci a fost practic inlocuita cu o alta firma.
  Oare chiar nu mai sunt juristi la Primarie ori dorm in bocanci?
  3
  9
  Raportează
 • postat de Il doare la basca
  Miercuri, 17 Mai 2017 09:14
  Cine vrea sa se debranseze,sa se debranseze....Dar cine nu vrea si e la zi cu plata,primaria sa-i dea caldura la iarna.
  Normal ca ce a facut primarul e ilegal....Dar se pare ca DNAul (...) Si Protectia Consumatorului si asociatiile alea antidiscriminare.!!!!
  6
  18
  Raportează
 • postat de viper
  Miercuri, 17 Mai 2017 08:35
  de la inceput am fost contra hotaririi de a sista distribuirii caldurii si apei calde in sistem centralizat.centralele de apartament sint un pericol in special la blocurile vechi nemaivorbind ca montarea face ca rezistenta peretilor sa scada avind in vedere modificarile ce trebuie facute la montare .in al doilea rind montarea de contoare de gaz separate si casa scarii plina de tvaraie intortocheate care prezinta risc de explozie ,mai ales ca sinte in zona seismica.cine raspunde in caz de nenorocire??cel mai bine ar fi ca fiecare apartament sa aiba exact ca la apa rece teava separata si sa se opreasca apa si caldura doar la cei care nu platesc.spre exemplu eu nu am nici o datorie la intretinere dar nu am apa calda de trei si ceva din cauza celor care nu platesc.in europa se merge pe sistem centralizat de bloc,cartier sau zone mai mari pt ca e mai economic si civilizat .cei de la apaterm trebuie sa modernizeze conductele care transporta apa si caldura nu sa arunce banii pe prostii
  7
  13
  Raportează
 • postat de IC
  Miercuri, 17 Mai 2017 06:55
  Ilegal este sa-l tii pe propietar priponit de sistemul mamuth -comunist de incalzire ,sistem care produce numai paguba. Ilegal este sa-i obligi pe propietarul debransat sa plateasca pierderile din sistemul centralizat de incalzire ( haiducescul ordin ANRSC 343/2010) un adevarat jaf . Ilegal este sa arzi cu 50% mai mult gaz ( si sa poluezi cu 50% mai mult ) in CET ca sa obtii aceiasi caldura in apartamente .Ilegal este sa incurajezi pe unii propietari sa nu plateasca ceea ce consuma . Asa ca titlul editorialului este "ilegal ".
  2
  16
  Raportează
 • postat de Daniela
  Miercuri, 17 Mai 2017 06:39
  Nu mi se pare normal sa platesc taxe pentru debransare si sa cer voie, asa cum era in anii anteriori., Nu mai vreau sa beneficiez de serviciile Calorgal si nu mi se pare normal sa fiu sanctionata pentru asta.
  3
  18
  Raportează
 • postat de saab
  Miercuri, 17 Mai 2017 02:23
  blocuri vechi, blocuri tasate, blocuri cu pereti crapati in urma cutremurelor ce au avut loc dealungul anilor si nimeni nu mentioneaza ca prin montarea bombelor de apartament asazisele centrale vom diminua mult mai mult structurile de rezistenta a blocurilor si oricarui imobil unde se gauresc peretii grinzile de sustinere si chiar stalpi de rezistenta pentru montarea instalatiilor de gaze tevaraie si tot ce trebuie sa mai treaca prin peretii nostri.In momentul de fata peretii grinzile si stalpi de rezistenta sunt gauriti de catre firmele de cablu tv asa cum ia dus capu pe fiecare hai sa mai dam gauri si pentru tevile de gaze si calorifere ca o sa ajungem sa dormim in corturi "orice perete care face legatura intre pardoseala si tavan reprezinta structura de rezistenta" unde mai punem ca multi au daramat pereti prin apartamente.DE ce nu se face o dezbatere publica impreuna cu primaria si un arhitect care poate sa confirme si sa relateze cele mentionate de mine ca populatia galatiului sa stie la ce riscuri se expune cand in imobile se dau gauri cu nemiluita?? E ca la parbrizul masinii,ti-a sarit o pietricica,ti-a fisurat geamul apoi de la fisura aceea se duce mai departe cu timpul in urma vibratiilor si trepidatiilor,asa o sa patim noi cu blocurile de la atatea gauri in pereti.De ce primaria cheltuie bani pe proiecte aiurite cu parcari spatii verzi 100 de metri de strada care a lasat multi oameni cu case ce stau sa se darame proiect care chiar nu are nici un rost cel de la potcoava cu prelungirea Traian,se arunca bani pe panselute pe palmieri si pe alte acareturi care nu ne ajuta sa ducem un trai civilizat si cat de cat confortabil cum se intampla un UE.
  Cum gandesc primarii astia din ultimii ani nu se mai poate intelege "daca la iarna nu o sa am caldura,or sa ma incalzeasca parcarile panselutele sau palmierii??cate blocuri sunt in oras fara gaze si stau pe butelie??acei oameni nu au dreptul la un trai civilizat cu un sistem de incalzire centralizat cum cere si uniunea europeana??Si sa nu zica cineva ca se poate pe energie electrica cu incalzirea ca orisicine stie ca reteaua electrica nu ar face fata la iarna numarului crescut de consumatori si asa avem destule pene de curent in oras ca pe vremea lui Ceausescu,macar raposatul era destept si intrerupea curentul pentru economie si pentru a mai reduce din datoriile tarii.Cu banii dati aiurea pentru centrale de apartament si cu multi alti bani cheltuiti chiar fara rost in proiecte fara viitor,acesti bani ar putea fi investiti in modernizarea si refacerea sistemului de incalzire centralizat,incepand de la izolarea tevilor pana la modernizarea punctelor termice de cartier.Se mai intreaba cineva pe langa cei 3000 de lei acordati ca ajutor cati oameni isi permit sa completeze restul sumei pana la 8500 lei pentru a putea avea montajul finalizat?se intreaba cineva cati oameni sunt imobilizati la pat si traiesc din o amarata de pensie de handicap care reprezinta valoarea de 300 lei??Legea sa fie numai pentru cei care sunt bine restul la cimitir cu ei sau cam asaceva??Va bateti joc de oamenii care au ridicat tara asta si au realizat ceva pentru noi generatiile care am aparut dupa ei.De daramat e usor dar ce construiti dupa??malluri care ne sug baniii din tara si ii scot afara??Ti-e si frica sa mai aduci pe lume un copil cand stii in ce conditii o sa aiba de trait in tara asta plina de rechini.Romania ar cam fi timpul sa te trezesti sau cantam imnul degeaba?
  5
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.