Primăria ne cere să ne debranşăm ilegal?

Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

De vineri, de când acţiunea în instanţă a prefectului de Galaţi a ajuns pe masa judecătorilor, hotărârea Consiliului Local prin care s-a decis îngroparea sistemului centralizat de termoficare este suspendată de drept şi nu mai produce efecte.

Primarul Ionuţ Pucheanu s-a grăbit să înfiereze cu mânie social-democrată gestul prefectului, dar nu a oferit o soluţie la haosul declanşat de suspendarea actului administrativ. Pentru că, de fapt, s-a revenit la situaţia dinaintea adoptării acestei hotărâri: avem un sistem de termoficare funcţional (cel puţin teoretic), zone unitare din care fac parte mii de gălăţeni, cărora le este interzis să se debranşeze chiar de către Consiliul Local, dar şi un distribuitor de agent termic în sistem centralizat (Calorgal), de la care ceilalţi consumatori, cel puţin teoretic, trebuie să obţină aviz contra cost pentru a se deconecta legal de la reţea.

Şi, totuşi, Primăria, prin vocea edilului şef, îi îndeamnă pe toţi cetăţenii să fugă din sistem, să îşi depună dosarele pentru obţinerea ajutorului financiar de 3.000 de lei şi să-şi pună centrale sau ce-or vrea ei.

În această situaţie, putem spune că aleşii noştri comit o dublă ilegalitate. În primul rând, îndeamnă cetăţenii să se debranşeze ilegal de la reţea, iar în al doilea rând, plătesc din bugetul oraşului sume consistente pentru un ajutor financiar obţinut… ilegal, dacă ne raportăm la faptul că oamenii se deconectează fără avize sau fără să aibă voie (în cazul celor din zonele unitare).

Până când instanţa va decide dacă anulează sau nu hotărârea atacată de către prefect. reprezentanţii la vârf ai municipalităţii au obligaţia nu doar morală, ci şi legală să pună punct haosului pe care l-au generat adoptând o hotărâre făcută, parcă, pe genunchi.

Un demers mai mult decât util (în condiţiile în care termoficarea devenise o imensă gaură neagră) şi aşteptat de zeci de mii de gălăţeni s-a transformat (din grabă, nepricepere sau incompetenţă?) într-o imensă bulibăşeală, care poate preceda un eşec de proporţii al noii administraţii. Dacă mai punem la socoteală şi că, în ciuda ajutoarelor plătite, la iarnă sistemul ar putea fi repornit, atunci e mai grav.

Ne ajutaţi să ne debranşăm legal sau nu?

Citit 9805 ori Ultima modificare Marți, 16 Mai 2017 18:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.