A bubuit şi n-am simţit

Evaluaţi acest articol
(31 voturi)
8 comentarii

Nu că n-am fi simţit la propriu bubuitura care a zguduit din senin urbea şi împrejurimile pe o rază de zeci de kilometri, dar, la figurat, totul este de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic. Ne-am obişnuit ca la fiecare exerciţiu, simulare, alarmare, demonstraţie şi altă aplicaţie să fim bombardaţi cu ştiri anunţătoare prin care autorităţile ne recomandă să nu intrăm în panică. Că se trage cu tunul, puşca sau se porneşte sirena, e dreptul oamenilor să ştie că urmează să se întâmple şi e datoria noastră să îi informăm, să nu stârnim panică. Putem înţelege şi caracterul secret al unor operaţiuni, ţinute ascunse din motive de a nu induce panică sau de a periclita securitatea naţională. Dar, fraţilor, marţi a bubuit în toată regula şi surd-toacă să fi fost ori complet lipsit de uzul raţiunii şi tot te-ai fi întrebat de unde? A explodat butelia? Combinatul? Uzina de Oxigen? Se joacă americanii cu supersonicele sau vin ruşii fără să bată la uşă? Ori extratereştrii? E dreptul oamenilor să se întrebe şi să afle răspunsuri pertinente de la autorităţi, care, desigur, ar trebui întâi să-şi folosească toate pârghiile secrete şi nesecrete ca să afle. Ei bine, cineva, dintr-un motiv anume, tace şi menţine suspansul, lăsând loc de interpretări, şuşoteli pe la colţuri şi concluzii care au mai mult sau mai puţin legătură cu realitatea. Cetăţenii au dreptul să ştie. Nu doar că cutare sau cutare exersează sau se antrenează. Când un fapt s-a produs, incontestabil, nevoia de a informa, se pare, dispare mai ceva ca supersonicul în stratosferă. „Nu ştim” nu e un răspuns acceptabil indiferent dacă vine de la civili sau de la oameni cu grade pe umeri, mai ales în contextul geo-politic şi militar actual. Nu sunt pro-isterizare inutilă şi poate mulţi vor spune că la ce bun să aflăm că oricum, în caz de ceva, suntem zdrobiţi în cinci minute, mai ales noi, ăştia, de pe lângă graniţă. Gălăţean, tulcean sau brăilean, toţi care au trăit la cald bubuitura de marţi nu sunt într-atât de idioţi încât să nu distingă incompetenţa de secretomanie. Orice ar fi fost, subteran, pe pământ sau în aer ne priveşte pe noi toţi, pentru că informaţia e elementul care ne face să nu ajungem nici insultaţi, nici victime fără să ştim de unde ni se trage.

Citit 16166 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Mai 2017 18:07

8 comentarii

 • postat de Sunt cetățean european și am drepturi ! Joi, 18 Mai 2017 17:00 Link la comentariu
  0
  3

  Ne dăm cu toții de ceasul morții, îngroziți de ceea ce s-a întâmplat acum două zile și căutând, dacă nu o explicație, pentru că nu ar exista una, măcar o consolare, un anunț oficial care să ne dea de înțeles că nu doar noi, cei care i-am votat și i-am trimis în posturile în care se află și care le umplem buzunarele cu bani, am fost martori la eveniment ci și ei, acești incompetenți sfidători, care ard gazul degeaba prin toate instituțiile publice, cu nume care mai de care mai sofisticate, pentru care, ceea ce ne-a îngrozit pe noi toți, în urmă cu numai 48 de ore, este doar un alt fapt divers despre care ei se relaxează discutându-l, între încordarile pe care le încearcă între două mârșăvii cu care se ocupă...în sprijinul cetățeanului.

  Raportează
 • postat de Grigore Joi, 18 Mai 2017 16:00 Link la comentariu
  1
  3

  ...e boomul economic care a inceput la Galati prin constructia podului de la Braila!

  Raportează
 • postat de Yoyo Joi, 18 Mai 2017 11:46 Link la comentariu
  0
  4

  Va dati seama de aici, cam cat de singuri sunt oamenii care ne conduc, la posturi?! Angajatii pe care ii "pastoresc" vin si pleaca de la servici linistiti, fara sa-si puna vreo problema, fara sa aiba vreo raspundere pentru ca "ziua trece, leafa merge" oricum, fara dari de seama, fara sa dea socoteala in fata cuiva. Aici s-a ajuns domnilor daca in jur aveti doar pile, prieteni si cunostinte angajate. Cei care isi pierd jobul, painea, sunteti voi, sefii. Subalternii capusa raman mereu acolo. Dar voi, sefilor, cum ati ocupat postul respectiv? Daca e pe bune, prin concurs, atunci ati avut de invatat legislatie ceea ce acum ar fi cazul sa demonstrati ca stiti sa aplicati cu angajatii, daca se impune.

  Raportează
 • postat de viper Joi, 18 Mai 2017 09:51 Link la comentariu
  1
  11

  pt ei nu conteaza sute de mii de cetatenii s-au panicat nestiind ce se intimpla. ce conteaza ca poate muri un om bolnav de inima sau un pensionar care a apucat vremuri grele.secretomania e boala grea si nevindecabila la edilii nostrii.uita ca sintem la granita si stim ce putem pati,la fel cum uita ca avem linga noi tot felul de improvizatii la gaze lumina si alte alea

  Raportează
 • postat de brrr Joi, 18 Mai 2017 08:40 Link la comentariu
  3
  10

  A bubuit prostia de la primarie, sper.

  Raportează
 • postat de Teutonul Joi, 18 Mai 2017 07:49 Link la comentariu
  0
  16

  Întrebați pe cineva calificat!
  A mai bubuit în țară:
  iunie 2016 la Iași,
  aprilie și august 2008, Comănești,
  decembrie 2015, Brăila...
  Mă întreb cât de tare trebuie să fie bubuitura pentru a trezi din letargie pe adormiții îmbuibați din banii publici.

  Raportează
 • postat de N-aș importanță Joi, 18 Mai 2017 07:08 Link la comentariu
  0
  11

  A bubuit și simțim din plin nesimțirea celor pe care autoarea îi numește dulceag autorități. Până când?

  Raportează
 • postat de adrian a. Joi, 18 Mai 2017 01:38 Link la comentariu
  2
  13

  Sigura explicatie plauzibila ar fi un meteorit de gheata, acestea explodand in atmosfera superioara si producand astfel de zgomote puternice, care se pot auzi pana la 50-150km. Diametru probabil intre 2 si 4 metri.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.