Marea cheltuială

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)
3 comentarii

Câteva săptămâni mă mai despart de concediu şi n-am încă nici cea mai vagă idee încotro s-o apuc. Rezervări n-am, că abia m-am hotărât să plec. “Ia pune mâna şi fă-ţi! N-o lua tu aşa, de nebun, pe drumurile patriei, că o să ajungi să te cazezi pe cine-ştie-unde şi să plăteşti cât nu face!”, m-a sfătuit un prieten. Bine, i-am zis. O să-mi rezerv.
Mi-am căutat întâi la mare. O să am un concediu scurt şi nu vreau să pierd o zi întreaga, pe drum, până prin Maramureş şi apoi încă una, la întors. Şi chiar m-aş bucura să înot în mare, să citesc, pe şezlong, să beau cafele şi beri pe plajă, să mă plimb, să mănânc peşte şi fructe de mare la terase şi să simt cum mi se încarcă bateriile. Apoi să ies seara în oraş şi să mă pierd într-o altă mare, cea a oamenilor veseli care vor să prindă răsăritul pe plajă sau pe la terase şi prin cluburi… Asta-i de mine!
Am făcut ochii mari, ca de broască, când am văzut preţurile din Mamaia. Cea mai ieftină cameră – urâtă, sărăcăcioasă şi departe de plajă – costa 200 lei. Cum te apropii de nisip, preţurile se dublează. Iar la hotel, pe unde mai sunt locuri, camera e măcar vreo 500 lei. Pe noapte. Şezlogul ajunge şi el la vreo 30 lei pe zi, deci, într-o săptămână, pentru două persoane, simpla leneveală pe plajă costă cam mult. Când auzeam, de la prieteni, de credite pentru vacanţă la mare, râdeam. Şi uite că acum nici măcar nu ştiu dacă m-aş califica pentru un împrumut suficient de mare încât să-mi permită o săptămână de huzur pe an…
Dar să nu disper înainte să fi căutat prin alte staţiuni, zic. Încerc la Olimp. Ştiam acolo un restaurant bun, pe plajă, lângă care s-a construit şi hotel. E aproape 450 lei pe noapte! Mai caut. Găsesc la 400 lei, vile care te duc cu gândul, mai degrabă, la vacanţe petrecute la Vânători sau Şendreni! Caut şi la Venus. Şi la Neptun. Preţurile, tot exagerate. Ajung cu căutările la Mangalia. La hotel decent, camere sub 400 lei, ioc! Pensiuni ospitaliere cu camere mai ieftine de 350 lei, nici atât!
Măi, măi, pentru ce atâţia bani? Sun un prieten din presa locală constănţeană şi-I întreb ce pot face în staţiunile mici, seara. “Păi, ce să faci acolo… Ai maşină? Te duci la Mamaia! Sau vii în Constanţa şi ne vedem! Nu-i chiar peste drum, dar… asta e!”.
Acum îmi caut la munte. N-am găsit încă, dar măcar ştiu ce vreau. Că şi cu două zile pe drum, şi fără, tot aia e…

Citit 981 ori Ultima modificare Marți, 25 Iulie 2017 19:37

3 comentarii

 • postat de Dacă este de ales la mare, alege o țară cu sezon estival, tot anul. Ai noștri, vor să scoată în trei luni, cât în tot anul, deci prețuri foarte mari. Miercuri, 26 Iulie 2017 12:16 Link la comentariu
  0
  4

  Este clar, din cauza sezonului estival scurt, pe un an, ai noștri compatrioți vor să umfle porcul în sezonul estival scurt, cât pentru un an, deci prețuri ridicate. Logic, dacă tot vrei să mergi la mare, trebuie să alegi o țară, unde sezonul estival este tot anul, deci și prețurile scăzute, pentru că-și pot amortiza investiția și profit, tot anul. Și ce este mai ieftin, mai aproape, Turcia și Grecia, țări cu tradiții în turism, cu obrazul subțire, fără să fie călăriți,pentru a respecta norme de igienă, gen OPC, la noi, pentru simplul fapt, că turcii și grecii au conștiință și tradiție în familie, afacerea lor fiind de familie, în familie. La turci, mai este un avantaj, nu sunt în UE și prețurile sunt în dolari, dolarul fiind mai slab față de euro, deci convertit euro în dolar, prețurile sunt mai ieftine, iar turcii azi, sunt în foame de bani, deci și servicii concurențiale mai bune.

  Raportează
 • postat de tzatziki Miercuri, 26 Iulie 2017 08:30 Link la comentariu
  0
  3

  Cel mai bine, fa un drum la greci Sau in Malta. Cu tot cu avion si (cel putin) demipensiune, piscina, sezlong etc. iesi cam la acelasi pret ca la Mamaia :))

  Raportează
 • postat de tzatziki Miercuri, 26 Iulie 2017 08:30 Link la comentariu
  0
  4

  Cel mai bine, fa un drum la greci Sau in Malta. Cu tot cu avion si (cel putin) demipensiune, piscina, sezlong etc. iesi cam la acelasi pret ca la Mamaia :))

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.