România, o ţară mai cu moţ

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Ne place nouă să fim întotdeauna mai cu moţ şi să facem lucrurile altfel decât restul lumii. Ce contează că alţii au făcut deja aceste lucruri şi nu le-a ieşit socoteala aşa cum se aşteptau? Sau că respectivii s-au gândit foarte bine înainte de a le face şi au ajuns la concluzia că mai bine nu? Avem noi un talent, aşa, nativ, de a încerca mereu să redescoperim America, numai că America ne iese de fiecare dată în alt loc.

De la începutul anului viitor, România va consemna două premiere pentru Europa: prima o reprezintă "splitarea" TVA, în mod obligatoriu, de către toate firmele plătitoare de TVA, iar a doua, trecerea CAS şi CASS de la angajator de la angajat. O fi bine, o fi rău? Guvernul zice că o să fie raiul pe pământ, dar cert este că nimeni din Uniunea Europeană nu a mai făcut aşa ceva până acum. Oare de ce?

Cel puţin în ceea ce priveşte a doua chestiune, cea a trecerii contribuţiilor la asigurările sociale şi la asigurările sociale de sănătate în sarcina angajatului, există o anumită categorie a salariaţilor care cu siguranţă nu va avea de suferit: bugetarii. Conform ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu, de la 1 ianuarie, vor creşte toate salariile de la buget cu 25 la sută pe brut, ceea ce va compensa fără probleme scăderea salariului net al angajaţilor.

Dar ce te faci când angajatorul tău nu e statul, ci un privat, oricare ar fi el? Dintr-odată, privatul respectiv se va trezi "eliberat" de plata acelor contribuţii la stat şi el nu poate fi obligat să majoreze salariile brute ale angajaţilor săi. Cu alte cuvinte, de la 1 ianuarie, orice salariat din mediul privat din România s-ar putea trezi că venitul net i s-a redus dramatic, cu aproape un sfert, atât cât îl costă contribuţiile pe care statul român i le-a pasat în cârcă. Poate că mulţi dintre angajatori vor înţelege să acopere, prin creşterea salariilor, acest cost suplimentar ce le va reveni angajaţilor, însă nu este obligatoriu ca acest lucru să se întâmple în toate cazurile. În schimb, bugetarii stau, din nou, fără griji. Nu e asta încă o mostră de discriminare între salariaţii la stat şi restul lumii? Dar vorba aia, de ce să măsori de zece ori şi să tai o singură dată, cum ar face nemţii... Nu mai bine nu măsori deloc şi tai de zece ori? Că doar şi industria hârtiilor trebuie să trăiască.

Citit 1642 ori Ultima modificare Duminică, 03 Septembrie 2017 15:57

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.