Să suflăm în iaurtul fierbinte!

Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Ieri, la începerea anului universitar, preşedintele nostru, un sas, catolic, încă un exemplu că suntem o ţară tolerantă, ortodoxă (cel puţin oficial), unde un partid al etnicilor maghiari a tot fost la guvernare, le-a vorbit studenţilor. Câţi dintre absolvenţi vor pleca oare în Europa, poate chiar în Catalonia?

Ca şi britanicii la Brexit, care reclamau că dădeau mai mult spre UE decât primeau, şi numeroşi (!) catalani consideră că primesc mai puţin decât dau Spaniei. Secesioniştii cer chiar independenţa acestei deja „Comunidad autonoma”. Brutalitatea poliţiştilor (înfruntaţi şi cu pompierii), chiar dacă scurtă, i-a victimizat pe separatişti, iar premierul catalan, Carles Puigdemont, a anunţat că va continua să ceară independenţa.

Măcar, catalanii au o limbă proprie, vorbită prin Spania, Franţa, Italia ori Andorra, zonă neoficial numită „Ţările catalane”… Noi suntem însă singura ţară din Europa în care aceeaşi limbă este vorbită peste tot. Ba mai sunt milioane de români şi în comunităţi din afara statului, în Basarabia, în multinaţionala Ucraina, în Serbia şi în Bulgaria! Unii chiar lipsiţi de drepturile pe care maghiarii de pildă le au în ţara noastră! Românii sunt cuminţi, ori n-au avut vlagă să facă referendumuri pentru a nu li se mai scoate limba maternă din şcoli sau pentru a avea dreptul să se roage în româneşte. Supuşi (sau nepăsători), mai pomenim câteodată despre „fraţi”, uneori bombastic, alteori sinceri - dar puţin informaţi, aproape niciodată oficial.

Pe fondul anunţatului referendum, „bombă” (precedent periculos pentru UE), n-ar fi fost oportună nici vizita de sâmbătă, la Cluj, a premierului ungar Orban, participant, alături o mie de inşi de la noi, la marcarea celor 500 de ani de la apariţia Reformei lui Martin Luther. Numită şi „Revoluţia protestantă”, aceasta a divizat însă apoi cultul, apărând "autonomii", luteranii, calviniştii, anglicanii, baptiştii şi alţii. Normal, nu despre nedivizarea României a vorbit Orban, călcând, înconjurat de sute de persoane (era şi Tokes, bineînţeles), prin buricul Clujului, anunţând mesianic că „viitorul e scris în limba maghiară”, în bazinul Carpatic! Acolo unde Transilvania nu are vreun judeţ de graniţă cu etnici maghiari majoritari! Dar la noi mămăliga a explodat, iar iaurtul cam fierbe.

Citit 2482 ori Ultima modificare Luni, 02 Octombrie 2017 17:46

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.