Poveste din Samoa

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un stat liniştit şi paşnic, din Pacific. Nici trei mii de kilometri pătraţi şi o populaţie cât jumătate din Galaţi. Samoa. Independent, cu parlament din 49 de aleşi şi un prim ministru căruia, dacă vrei să-i pronunţi numele, trebuie să faci exerciţii de dicţie: Tuilaepa Sailele Malielegaoi.

În numai două săptămâni a intrat în atenţia mapamondului. La sfârşitul lui august, manifestaţii puternice zguduiau capitala Apia din cauza unei probleme de… circulaţie. Abia mediatizaseră agenţiile de presă nemulţumirile şoferilor din Samoa, că a venit, în 30 august, cutremurul peste ei. 6,6 grade pe scara Richter.

Nu s-au înregistrat pagube sau pierderi de vieţi omeneşti, însă ceva trebuie să se fi zguduit bine în mintea guvernanţilor, de-au ieşit la doar o săptămână după aceea cu o hotărâre de guvern minunată şi unică în ultimele patru decenii pe Terra.

Anunţul era scurt şi definitoriu: Pe 7 septembrie, guvernul din Samoa a decis  schimbarea sensului de mers al maşinilor de pe dreapta pe stânga, prima decizie de acest fel care s-a luat în lume în ultimii 40 de ani.

Minunea n-a ţinut decât trei zile, pentru că, pe 10 septembrie, acelaşi guvern a hotărât să suspende transportul public, pentru că uşile autobuzelor se deschideau, surpriză, în mijlocul străzii. Povestea ar fi doar amuzantă, dacă n-ar fi perfect reală şi definitorie pentru decizii politice şi administrative aberante, luate de aleşi sau numiţi în varii colţuri din lume.

Slabă consolare pentru ai noştri gânditori, era să spun marca Hamangia, dar nu vreau să jignesc pe nimeni, dacă am ajuns să-i comparăm cu cei din Samoa. Dar, pentru că Barack Obama nu se interesează, nici ca licurici, de necazurile noastre, cum să avem alt termen de comparaţie?

Istoria belelor din ţara cu 180.000 de locuitori, de Samoa e vorba, nu vă amăgiţi, este simptomatică. Nu contează câţi sunt(em), contează ce fac(em). Revelaţii precum cele ale guvernului pus în faţa urcării prin carosabil în autobuzul public fac zilnic subiectul dezbaterilor de la noi.

Ba că se dă bacalaureatul cum se dădea acum trei decenii, lucru pentru care guvernul trebuie să-şi asume răspunderea urgent, ba că portarul ajunge să ia salariu mai mare ca profesorul şi medicul, ca să nu mai vorbim de câte poduri, şosele suspendate şi aeroporturi s-au decis la ceas de reflecţie politică în campaniile electorale.

Guvernul Boc, care încă mai modifică normele la „prima casă”, pentru că nu s-au potrivit declaraţiile cu realitatea şi posibilităţile cu proiectul,  are revelaţii de tip „samoa” din două în două zile. Fiind însă prea multe, nu mai reuşim să le gustăm suficient savoarea.

Există însă şi o deosebire semnificativă între deciziile guvernamentale din Samoa şi cele de la noi. Pentru că guvernul amintit a decis ca trei zile să fie interzisă vânzarea băuturilor alcoolice, odată cu schimbarea sensului de circulaţie, nu s-au înregistrat accidente. Ăsta poate fi  şi motivul pentru care guvernul din Samoa n-a căzut încă.    

La noi chiolhanurile se ţin lanţ şi, fiind toamnă, ce culegem vom şi consuma. Aşa că se anunţă un accident major pe la sfârşitul lunii noiembrie. Plus căderea guvernului…

Citit 1287 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.