Alde Niculae Moromete nu mai merg la şcoală!

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Peste 40 la sută dintre români sunt „analfabeţi digital”. Şi mai grav, vreo 50.000 de şomeri n-au făcut o zi de şcoală, iar peste 40 la sută dintre elevii de 15 ani sunt analfabeţi funcţionali, deci abia pot să-şi scrie numele şi să citească o parte din etichete: în Europa, doar  Albania stă mai jalnic! Oricum, folosim „cuvinte de bază”, puţine…

Televiziunile şi ziarele au tot scris despre puţinii şomeri care vor să muncească, dar sunt analfabeţi şi n-au parte! În cotidianul „Deşteptarea” din Bacău, Elena Țintaru scria zilele acestea despre un târg de muncă: „Aproximativ 70 la sută dintre şomeri au un nivel de pregătire scăzut, respectiv au absolvit ciclul primar sau gimnazial. Unii nici nu l-au finalizat” – citat din declaraţia directorului AJOFM  Bacău. În mai, din peste 12.000 şomeri (doar cei din evidenţa Agenţiei), nici 8.000 aveau studii primare sau gimnaziale – majoritate copii de ţărani – şi 1.900  terminaseră o şcoală profesională. Doar 1.600 aveau studii liceale sau postliceale şi numai 660 absolviseră facultate. Mulţi şomeri au peste 45 de ani, deci au fost la şcoală obligatoriu în vremea comunismului. Şi de „bătrâni” nu e nevoie pe piaţa muncii şi n-o să-i vedem „la seral”!

Recunoaştem că Şcoala e în cădere. Proştii sunt mai uşor de manipulat. O să mai avem un Haret?

Suntem în anul marilor victorii româneşti de acum în veac, învăţate (de unii…) la şcoală, ne pregătim de Centenar. Dar aflam că şi „Revoluţia din Octombrie” urmează să fie subiect de colocvii. Desigur, „la pachet” cu evocarea crimelor comunismului. Un sistem unde banul centralizat a permis, alături de teroare, şi mari programe naţionale: eradicarea molimelor, electrificare, alfabetizare, cu învăţământ gratuit şi obligatoriu (erau, ca şi acum din nou, milioane de analfabeţi şi semianalfabeţi), drumuri, locuri (obligatorii!) de muncă. Dar nu-i „Politically correct” să aduc vorba… Însă „analiza” unilaterală şi „orientată” e o ipocrizie care nu va aduce nimic bun!  Marile revolte ale omenirii au venit de la ignorarea semnalelor. Şi „Revoluţia roşie” a pornit de la o revoltă democratică, pe fondul cumplitei sărăcii şi ignoranţei. Apoi, bolşevicii au promis pământ şi libertatea cuvântului, iar încrezătorii s-au trezit cu pământ în gură! Ce urmează?

Citit 1676 ori Ultima modificare Marți, 24 Octombrie 2017 19:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.