Facultatea de Arhitectură Navală și-a OMAGIAT profesorii

Facultatea de Arhitectură Navală și-a OMAGIAT profesorii
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Ceremonia de acordare a titlurilor de profesor emerit, din partea Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, la propunerea Facultăţii de Arhitectură Navală, profesorilor univ. dr. ing. Liviu Dan Stoicescu şi Valeriu Ceangă, este un act de conştientizare a personalităţii lor, dar şi o formă de recunoştinţă din partea discipolilor.

Liviu Dan Stoicescu a crescut împreună cu învăţământul superior navalist gălăţean: este absolventul primei promoţii (1951-1956) a Facultăţii de Construcţii Navale aparținând Institutului Mecano-Naval din Galaţi şi a contribuit la pregătirea a nenumărate generații de specialişti în domeniu, mulți dintre elevii săi fiind astăzi profesori la "Dunărea de Jos". “Prin bogata activitate ştiinţifică şi didactică, profesorul Liviu Stoicescu a participat la dezvoltarea şi modernizarea învăţământului superior de inginerie mecanică şi arhitectură navală. A desfăşurat activităţi de excelenţă în domeniile: rezistenţa materialelor şi mecanică, hidrodinamică navală şi structuri navale, arhitectură navală. A coordonat numeroase contracte şi granturi de cercetare, cu parteneri din industria navală românească. Chiar şi după pensionare, până în prezent, profesorul a participat la activităţi de cercetare ştiinţifică în cadrul Facultăţii de Arhitectură Navală şi al Facultăţii de Inginerie", se arată în Laudatio. A fost şef al Catedrei de Construcţii navale, Mecanică şi Rezistenţa materialelor (1985-1989), decan al Facultăţii de Mecanică (1989-1990), şef al Catedrei de Mecanică şi Rezistenţa Materialelor (1990-2000) şi membru în Senatul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi (1990-2003). Stoicescu este membru al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, a primit Premiul Municipiului Galaţi (în 2002 şi în 2003), Ordinul şi Medalia Meritul pentru Învăţământ, în grad de Mare Ofiţer (prin Decretul 1097 din 2004 al Preşedintelui României) şi titlul de doctor honoris causa al Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" din Constanţa (în 2012).

Şi prof. univ. dr. ing. Valeriu Ceangă, personalitate importantă a învăţământului superior naval din România, a primit, vineri, titlul de profesor emerit. Meritele academice ale profesorului sunt unanim recunoscute: inginer de înaltă clasă, făuritor de şcoală înzestrat cu calităţi didactice şi pedagogice remarcabile, cercetător desăvârşit şi creator al unor colective de cercetare avansată. Cariera didactică a lui Valeriu Ceangă a fost centrată pe domeniul maşinilor şi instalaţiilor navale. A predat: Instalaţii de punte, Instalaţii de bord, Maşini auxiliare, Calculul şi construcţia instalaţiilor de bord şi punte, Tehnologia montării instalaţiilor navale, Sisteme de acţionări navale, Maşini şi acţionări hidropneumatice, Dinamica sistemelor de propulsie. A participat la elaborarea unui număr de 77 de lucrări, una dintre cele mai importante fiind Calculul elicei, Dinamica sistemelor de propulsive, realizată în colaborare cu specialişti în domeniul curgerii fluidelor şi al elicelor. A obţinut cinci brevete de invenții, dintre care unul este aplicabil şi astăzi (e vorba de o lucrare funcţională în laboratorul de Instalaţii navale de bord al Facultăţii de Arhitectură Navală, cu care studenţii de la specializarea Sisteme şi Echipamente Navale determină compoziţia de reziduuri din santina navei). Şi a desfăşurat peste 40 de contracte de cercetare cu beneficiari din mediul industrial naval. La finalul carierei profesionale, a revenit în sfera mediului de cercetare şi proiectare navală, activând la ICEPRONAV Galaţi şi Ship Design Group. La onorabila vârstă de aproape 89 de ani, publică, în colectiv, o carte  intitulată "Instalaţii navale de bord", care lipsea specialiştilor în domeniu. Pentru că starea precară de sănătate nu a permis prezenţa sa, diploma a fost înmânată decanului facultăţii, prof. univ. dr. ing. Costel Mocanu.

Citit 5807 ori Ultima modificare Luni, 11 Decembrie 2017 15:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.