Universitatea din Galaţi, tot mai căutată de cercetătorii francofoni

Universitatea din Galaţi, tot mai căutată de cercetătorii francofoni
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ca în fiecare an, AUF a deschis apelul de burse „Eugen Ionescu” pentru candidaţii francofoni, la care a aplicat un număr record de cercetători. Astfel, la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi s-au depus 315 dosare, din care au fost acceptate 111, adică aproape o treime.

“Suntem căutaţi de un număr tot mai mare de candidaţi din ţări non-UE, cei mai mulţi vin din Africa de Sud, Vietnam sau Republica Moldova. Anul acesta am primit dosare din partea doctoranzilor şi post-doctoranzilor din Senegal, Algeria, Camerun, Tunisia, Maroc, Egipt, Madagascar, Burkina Faso, Coasta de Fildeş. Cele mai multe solicitări vin pe domeniul tehnic (de exemplu, sunt foarte multe pentru Facultatea de Ştiinţe şi Mediu, dar şi pentru Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor). Practic, pe parcursul stagiului de cercetare, candidaţii se folosesc de laboratoarele Universităţii şi lucrează sub îndrumarea unui cadru didactic de la noi”, a explicat Alina Capăt, şef serviciu Relaţii Internaţionale şi Interinstituţionale din cadrul UDJ, cea care se ocupă de aceste dosare. Stadiul de pregătire al cercetătorilor străini durează între trei şi cinci luni, timp în care aceştia primesc o bursă din partea statului român de aproximativ 800 de euro pentru doctoranzi şi 1.000 de euro pentru studiile postdoctorale. La final, îşi prezintă, sub forma unei lucrări, concluziile cercetării. “Procedura este mai simplă decât în anii precedenţi. Practic, este nevoie doar de semnătura coordonatorului şi a decanului Facultăţii, care permite cercetătorului să vină la Dunărea de Jos. Cei acceptaţi vor ajunge la Galaţi prin luna martie, sunt cazaţi, ca de obicei, la noi în cămine, la IA sau LSG, şi mănâncă alături de studenţii noştri la cantinele Universităţii. Astfel se integrează foarte frumos în viaţa universitară gălăţeană”, a declarat Alina Capăt.

AUF este un program de studii doctorale şi de cercetare post-doctorală, destinat cercetătorilor francofoni înscrişi în universităţi membre ale Agenţiei Universitare a Francofoniei. Candidaturile provenind din ţările din Sud ale Francofoniei sunt luate în considerare cu prioritate, scopul programului fiind contribuirea la dezvoltarea durabilă a acestei regiuni a spaţiului francofon. Bursierii "Eugen Ionescu" beneficiază de un stagiu de trei-cinci luni, în cadrul a mai mult de 30 de instituţii româneşti de învăţământ superior, recunoscute pentru excelenţă în diverse domenii. Bursele sunt axate pe zone disciplinare de interes pentru universităţile româneşti şi sunt, de asemenea, considerate prioritare în ţările de origine ale candidaţilor. Acordarea lor respectă, astfel, un dublu criteriu: calitatea ştiinţifică şi oportunitatea candidaturii pentru dezvoltarea regiunii de origine a candidatului precum şi progresul cercetării în universităţile româneşti. Anul trecut au fost procesate aproximativ 250 de dosare, din care au fost acceptate 74.  

Citit 1784 ori Ultima modificare Luni, 15 Ianuarie 2018 18:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.