Elevii din Umbrăreşti, martorii unei uniri mici

Elevii din Umbrăreşti, martorii unei uniri mici
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

În Anul Centenar, în zi de mare sărbătoare a neamului românesc, cu mic cu mare am fost părtaşii unei mici uniri dintre România şi Republica Moldova. Pe data de 24 ianuarie, primarul comunei Umbrăreşti, Stoica Paraschiv, şi consilierii locali au hotărât să se înfrăţească pentru totdeauna cu Primăria comunei Roşu, din raionul Cahul, condusă de primarul Nicolaie Savilencu.

Cu toţii ne-am exprimat bucuria de a sărbători împreună cu moldovenii de pretutindeni Centenarul Marii Uniri şi „adeziunea la valorile naţionale şi democratice ale spaţiului cultural românesc”.

La evenimente au luat parte personalităţi importante din comuna Umbrăreşti şi din comuna Roşu, dar şi directoarele de la cele două şcoli înfrăţite, Monica Babeş de la Şcoala Gimnazială „Sf. Stelian” Umbrăreşti-Deal şi Viorica Mladinov de la Gimnaziul „Al. I. Cuza” din Roşu.

Evenimentul a fost găzduit de către Preotul Paroh Căşuneanu Ionuţ de la Biserica „Naşterea Maicii Domnului” avându-i alături de el pe preoţii din comună.

Elevii Şcolii Gimnaziale „Sf. Stelian” au prezentat un moment din activitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, pe moş Ion Roată, cât şi alte personalităţi importante din acea perioadă, Mihail Kogălniceanu şi Vasile Alecsandri, dar şi boierii din Divanul ad-hoc, într-un frumos program artistic. De asemenea, copiii Centrului After school din Umbrăreşti, îmbrăcaţi în costumul tradiţional al zonei, au prezentat cântece ostăşeşti, patriotice,  în timp ce copiii din programul „Hristos împărtăşit copiilor” ne-au încântat cu plăcute cântece tradiţionale populare. Creştinii din biserică au fluturat steagul românesc, participând cu mândrie la acest moment important de înfrăţire în comunitatea lor.

Momentul de glorie al unirii a fost semnarea documentelor de către cei doi primari din comuna Umbrăreşti şi comuna Roşu şi înmânarea steagurilor drept cadou între cele două ţări, România şi Republica Moldova.

Citit 2750 ori Ultima modificare Marți, 30 Ianuarie 2018 19:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.