Evaluaţi acest articol
(16 voturi)
1 comentariu

Tânărul Andrei-Marian Stoian (foto) din comuna Schela, în vârstă de 17 ani, pasionat de astronomie, a mai reuşit o performanţă în acest domeniu, descoperirea a patru noi stele variabile, care vor purta numele comunei din care este originar - Schela (Schela V2, Schela V3, Schela V4 şi Schela V5).

În perioada ianuarie 2017 - ianuarie 2018, Andrei a continuat să facă observaţii cu telescopul principal al observatorului astronomic din Schela, acesta fiind motivul pentru care stelele au fost botezate cu numele comunei gălăţene. Schela V3 şi Schela V5 sunt stele variabile de tipul EW (W Ursae Majoris) numite şi binare în contact. Stelele variabile de tip W Ursae Majoris reprezintă un sistem format din două stele care orbitează în jurul centrului comun de masă. Aceste stele ale sistemului binar au suprafeţele în contact şi se deformează reciproc, având forme elipsoidale datorită atracţiei gravitaţionale şi a rotaţiei rapide. În acelaşi timp, aceste stele se eclipsează reciproc, ceea ce face să existe o variaţie a strălucirii sistemului binar.

Schela V2 şi Schela V4 sunt stele variabile de tipul EA (β Persei/Algol). Stelele variabile de tipul EA sunt sisteme formate din două stelele care orbitează în jurul centrului comun de masă. Aceste stele ale sistemului binar nu au suprafeţele în contact, dar se deformează reciproc, având forme elipsoidale, datorită atracţiei gravitaţionale, dar şi a rotaţiei rapide. În acelaşi timp aceste stele se eclipsează reciproc, ceea ce face să existe o variaţie a strălucirii sistemului binar. Descoperirea stelelor Schela V2 şi Schela V4, de tipul EA, reprezintă o premiera naţională în astronomie.

"Observaţiile astronomice au putut fi realizate şi datorită ajutorului oferit de către Primăria Schela, prin implicarea primarului Maricel Petrea, precum şi a membrilor Consiliului Local Schela, care au facilitat achiziţionarea unei monturi mai performante, ce a îmbunătăţit precizia echipamentului, dar şi calitatea observaţiilor astronomice", ne-a  declarat Andrei Stoian.

Toate datele au fost raportate către Asociaţia Americană a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO - American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse în baza de date internaţională a stelelor variabile, confirmându-se astfel aceste descoperiri. Patru din cele cinci stele variabile descoperite de către elevul Andrei-Marian Stoian se află în zona circumpolară din România şi pot fi observate pe tot parcursul anului.

Andrei-Marian Stoian este elev la Seminarul Teologic "Sf. Apostol Andrei" Galaţi, dar şi membru al Astroclubului "Călin Popovici", care funcţionează pe lângă Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" Galaţi. Încă din luna octombrie a anului 2016, Andrei-Marian Stoian şi Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic Galaţi, au o strânsă colaborare care s-a concretizat prin descoperirea mai multor stele variabile. Adrian Stoian a descoperit steaua variabilă Schela V1 în noaptea de 2 spre 3 ianuarie 2017.

Citit 4818 ori Ultima modificare Duminică, 18 Februarie 2018 14:59

1 comentariu

  • postat de Ce bine că mai avem români inteligenți și mai ales, răbdători, tenaci. Felicitări omule, ești un ET adevărat. Sâmbătă, 17 Februarie 2018 18:01 213.233.109.*** Link la comentariu
    4
    10

    Bravo Andrei, ești un băiat răbdător, cu o memorie bună și perseverent. Felicitări, ești bun, ești tare, mai rar așa om pe aceste plaiuri.

    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.