Titlu de Profesor Emerit pentru Cristian Nichita

Titlu de Profesor Emerit pentru Cristian Nichita
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

La propunerea Facultăţii de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică, într-un cadru festiv, înconjurat de foşti colegi, colaboratori, studenţi, doctoranzi şi membri ai familiei, profesorul dr. ing. Cristian Nichita a primit titlul de Profesor Emerit din partea Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi.

Diploma recunoaşte astfel o carieră de peste 30 de ani în slujba învăţământului superior, începută în 1987, la Galaţi, atunci când - după absolvirea Institutului Politehnic - profesorul a intrat ca asistent la "Dunărea de Jos", şi continuată în Franţa, la Universitatea Le Havre, unde Nichita activează în prezent. Profesorul a desfăşurat o prestigioasă activitate de pionierat ştiinţific (cercetările sale fiind printre primele în Franţa şi în lume în zona sistemelor hibride regenerabile), dar şi un frumos parteneriat cu foştii colegi de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi. Cu un doctorat în România şi unul în Franţa, început imediat după Revoluţie, în cadrul Laboratorului de Electronică de Putere şi Informatică Industrială (LEPII) la Université du Havre, în 1997, din motive personale, Nichita alege să rămână la Le Havre, unde obţine, prin concurs, un post de Maître de Conférences titular şi îşi desfăşoară activitatea de cercetare în cadrul laboratorului Groupe de Recherche en Electrotechnique et Automatique du Havre (GREAH). Preocupările sale ştiinţifice sunt legate, în principal, de energii regenerabile şi sisteme de conversie (energii eoliene şi hidroliene, utilizarea curenţilor marini şi a resursei eoliene a siturilor offshore pentru producerea electricităţii, atât în marile reţele electrice cât şi pentru situri izolate). De altfel, din octombrie 2002 şi până în decembrie 2007, prof. Nichita a condus echipa de cercetare "Ensemble Convertisseurs Réseaux Electriques" a GREAH. Tot el devine, în 2004, directorul Serviciului de relaţii internaţionale al Universităţii din Le Havre, din această poziţie reuşind să colaboreze excelent cu profesorii gălăţeni. "În calitatea sa de director al Serviciului de Relaţii Internaţionale, dar şi de responsabil al cooperării dintre Universitatea din Le Havre şi Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, prof. Nichita a încurajat nu numai schimburile din domeniul Génie Electrique, ci, în egală măsură, pe cele din domeniile geografie, istorie, economic şi geopolitic, limbi străine, prin schimburi de studenţi şi cadre didactice. Rezultatele au fost remarcabile, chiar responsabilii francezi declarând colaborarea Galaţi - Le Havre ca fiind cea mai benefică în mod reciproc. În plus, pe lângă realizările sale remarcabile de profesor şi cercetător, prof. Cristian Nichita este animat de un profund umanism şi de dorinţa de colaborare şi dezvoltare permanentă, în slujba formării tinerei generaţii şi a creaţiei ştiinţifice", se arată în Laudatio.

În cuvântul său de mulţumire, profesorul Cristian Nichita a promis că va sprijini, şi pe viitor, din punct de vedere ştiinţific, cercetarea la Dunărea de Jos.

Citit 2080 ori Ultima modificare Luni, 19 Martie 2018 17:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.