Mircea Modiga - profesor emerit la Dunărea de Jos

Mircea Modiga - profesor emerit la Dunărea de Jos
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

La propunerea Facultăţii de Arhitectură Navală, Mircea Modiga va primi astăzi titlul de profesor emerit. Ceremonia va avea avea loc cu începere de la ora 10,00, în Sala Senatului.

Dascăl remarcabil - cadru universitar, inginer şi om de cercetare teoretică şi aplicativă - prof. univ. dr. Mircea Modiga este una dintre personalităţile academice reprezentative care a participat, aproape 50 de ani, la fundamentarea învăţământului universitar gălăţean. Absolvent al Liceului “Vasile Alecsandri” din Galaţi şi al Specializării Nave şi Instalaţii de bord, Facultatea de Mecanică, Institutul Politehnic Galaţi, profesorul debutează în cariera universitară la vârsta de 21 de ani. Doctoratul îl face la Sankt-Petersburg, iar titlul de profesor îl primeşte în 1990. Activitatea didactică desfăşurată timp de 50 de ani s-a îndreptat către disciplinele: Mecanică, Rezistenţa materialelor, Teoria elasticităţii, Teoria Structurilor de Nave, Mecanica Construcţiilor de Nave, Teoria, Construcţia şi Vitalitatea Navei, Concepte avansate de Inginerie Marină, Complemente de Arhitectură Navală.

Între anii 2005-2009, Mircea Modiga este profesor consultant în cadrul Departamentului de Structuri al Facultăţii de Nave, iar între 2008-2011 este profesor asociat în cadrul Universităţii Maritime din Constanţa, Catedra de navigaţie şi transport naval, Facultatea de Navigaţie şi Transport Naval şi Facultatea de Electromecanică navală. Semnează peste 150 de lucrări ştiinţifice şi 13 cărţi la edituri de prestigiu, coordonează 79 de contracte de cercetare ştiinţifică şi convenţii de colaborare - dintre care, la 41, a avut calitatea de responsabil de contract şi în alte 38 a lucrat în cadrul colectivelor de cercetare cu şantiere navale din ţară, Registrul Naval al RDG, BKR - Registrul Naval Bulgar, OSTC - Organizaţia Registrelor din ţările sud-est europene, întreprinderi de navigaţie/exploatare flotă, Combinatul Siderurgic Galaţi, Regionala Căi Ferate etc.

De asemenea, Mircea Modiga s-a implicat în activitatea administrativă din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi,  în calitate de Prodecan la Facultatea de Mecanică (1977-1978, 1989), Director al Compartimentului de Cercetare Mecanica Mediilor Continue (1994 - 2002), Director Specializarea Inginerie Mecanică (2000-2005).

Prestigiul profesorului este dovedit prin apartenenţa la mai multe Societăţi ştiinţifice: membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România (ASTR); membru fondator al Asociaţiei Române de Tensometrie (ARTENS), al Societăţii de Inginerie Asistată de Calculator (SIAC) şi al Societăţii Române de Mecanică Teoretică şi Aplicată (SRMTA). Cadrul didactic a mai primit Premiul Aurel Vlaicu al Academiei Române, Premiul Municipiului Galaţi (2009) şi Titlul de profesor de onoare al Universității ”Dunărea de Jos” din Galaţi (2016).

Citit 4261 ori Ultima modificare Marți, 24 Aprilie 2018 14:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.