Ştiinţa şi cultura au făcut spectacol. Mii de gălăţeni au participat la Noaptea Muzeelor (FOTO şi Video)

Ştiinţa şi cultura au făcut spectacol. Mii de gălăţeni au participat la Noaptea Muzeelor (FOTO şi Video)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Pentru o seară şi o noapte, Galaţiul n-a mai fost „oraş cumplit de negustori”, ci unul al oamenilor curioşi în sensul cel mai bun al cuvântului, dornici să vadă, să admire, să cunoască, să înţeleagă, să-şi umple mintea şi sufletul vizitând muzeele care şi-au deschis larg porţile. Nu doar gratuitatea i-a atras pe gălăţeni la "Noaptea Muzeelor", ci atracţiile şi surprizele inedite oferite de instituţiile muzeale. Vă invităm alături de noi într-un tur al muzeelor gălăţene şi nu numai.

Cu riscul de a părea părtinitori trebuie să vă spunem că sâmbătă, la ora 22,30, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” fremăta de vizitatori de toate vârstele! Peste 4.000 de curioşi păşiseră în muzeu numai până la acea oră. Iar interesul publicului nu viza doar expoziţiile proprii ale instituţiilor şi Muzeul Iluziilor Optice, adică acelea gratuite, cozi erau şi acolo unde se plătea! Nici măcar ploaia nu i-a speriat pe gălăţenii care au continuat să vină la muzeu până la închiderea programului.

Surprize la Universitate

De un viu interes s-a bucurat, în “Noaptea Muzeelor”, şi Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi. Vizitatorii au putut afla istoria uimitoare a acestei monumentale clădiri de patrimoniu, au putut admira Galaţiul altor vremuri, expoziția temporară Octavian Smigelschi, promotor al unității și al artei naționale, şi au avut parte de proiecţii surpriză.

Spectacol la şevalet

Cu nimic mai prejos, Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi i-a introdus pe vizitatori într-o atmosferă cu adevărat specială încă de la intrarea luminată cu torţe. La parter, iubitorii de frumos au putut admira nu doar expoziţia de pictură semnată de Iulia Şchiopu, ci pe însăşi artista Iulia Şchiopu creând o nouă operă de artă. Cu bucurie, plasticiana le-a răspuns gălăţenilor la toate întrebările şi le-a oferit autografe. Şi la etaj arta a făcut spectacol pe viu! Gălăţenii mari şi mici au stat îngrămădiţi în spatele caricaturistului Florian Doru Crihană, sorbind din priviri fiecare trăsătură de penel. Spectatori au avut, în atelierele de creaţie, şi Liliana Tofan şi Cătălin Sebastian Marin, elev la clasa profesorilor Cornel Corcăcel şi David Sava din cadrul Liceului de Artă!

Istorie şi tombolă cu premii

Numeroşii gălăţeni care au trecut pragul Muzeului de Istorie "Paul Păltănea", la Lapidarium, au putut admira interesantele exponate şi artefacte şi au avut şansa de a se întâlni cu însuşi Alexandru Ioan Cuza, interpretat de actorul Vlad Vasiliu! În plus, pasionaţii de istorie au avut ocazia să participe la o tombolă, devenită deja tradiţională, cu 85 de premii care mai de care mai atractive: vouchere pentru cumpărături dulciuri raw-vegan, vouchere pentru o cină romantică la restaurant, vouchere pentru o pizza, cărţi gratuite şi reduceri pentru achiziţionarea unor volume, invitaţii la teatru şi la cinema, statuete, tricouri şi căni personalizate. Extragerea biletelor gratuite câştigătoare va avea loc marţi, 22 mai, anunţă organizatorii.

"Hora-n bătătură"

Şi Centrul Cultural "Dunărea de Jos" şi-a deschis larg uşile în „Noaptea Muzeelor”. Chiar dacă, din cauza vremii capricioase, evenimentul anunţat, "Hora-n bătătură", susţinut de Ansamblul folcloric "Doina Covurluiului", nu a mai avut loc pe esplanada din faţa sediului, ci în sala de la etaj a clădirii, spectatorii nu au lipsit. Dansatorii au jucat cu foc, iar micul artist Andrei Cristian i-a vrăjit pe toţi cu naiul lui fermecat.  

Spiritualitate şi credinţă

De momente artistice oferite de Fanfara „Valurile Dunării”, de elevi ai Liceului de Artă şi de ansamblurile „Cununița Satului” din Liești, şi „Doina Mândrei” din Brătulești au avut parte vizitatorii Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos. Pe lângă colecţia de peste o mie de exponate din domeniile istoriei, culturii, învăţământului şi spiritualităţii creştin ortodoxe din arealul Dunării de Jos, gălăţenii au putut vedea expoziția temporară „100 de ani de la Marea Unire. Jertfa pentru unitate și credință”.

Citit 6282 ori Ultima modificare Luni, 21 Mai 2018 15:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.