Au luat 10 la primul lor examen. Cei nouă aşi ai gimnaziştilor gălăţeni

Au luat 10 la primul lor examen. Cei nouă aşi ai gimnaziştilor gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(47 voturi)

Cum nu s-a mai întâmplat de multă vreme, Galaţiul are anul acesta nu mai puţin de nouă elevi care au reuşit şi promoveze Evaluarea Naţională cu medie maximă. Cei mai mulţi dintre ei, trei, sunt de la Şcoala Nr. 29 - Daria Hărăbor, Vlad Radu, Denisa Şmil, iar doi sunt de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" - Adrian Ciobotaru şi Alexia Gheorghe. Lista aşilor gimnazişti e întregită de Iulian Alexa, de la Colegiul Naţional "Spiru Haret" Tecuci, Denisa Comănescu (Şcoala nr. 2), Andrei Aurică (Şcoala Nr. 42), Anamaria Vieru (Şcoala Nr. 7).

Trei "zecişti" dintr-un foc, la Şcoala 29

Despre Daria Hărăbor şi Vlad Radu aţi mai citit în ziarul nostru. Daria Hărăbor ne-a obişnuit încă din clasa a V-a cu performanţele ei la olimpiadele naţionale, având şi câte trei astfel de calificări pe an. Acum, deşi avea în faţă un examen decisiv pentru viitorul ei, a considerat că adevărata provocare pentru ea este calificarea la faza internaţională a Olimpiadei de Astrofizică. Dar a reprezentat Galaţiul şi la Concursul Naţional "Ionel Teodoreanu", şi la Fizică. A terminat clasa a VIII-a cu 10 pe linie şi la şcoală şi, evident, va fi admisă la CNVA. Fiind foarte bună pe toate domeniile, încă  nu s-a decis ce va face mai târziu, dar ştie că va rămâne în România şi va face tot posibilul să schimbe lucrurile în bine.

Colegă de clasă cu Daria este Denisa Şmil, care mi-a declarat că vrea să rămână tot în România, pentru a deveni medic: "Mă  simt mai bine acasă şi mai are şi ţara asta nevoie de noi. Nu-i cazul să plecăm cu toţii!", spune campioana gimnaziştilor. Consideră că a reuşit să obţină medii maxime la ambele discipline deoarece a învăţat constant, în timp, a fost atentă în clasă şi a lucrat foarte multe teste. Pentru ea, emoţiile s-au încheiat, putându-se considera deja admisă la CNVA.

Tot la CNVA va ajunge şi Vlad Radu, un alt elev de excepţie al Şcolii Nr. 29. Şi el a reuşit fără nicio problemă să se se claseze pe primele locuri la trei dintre disciplinele exacte: Chimie, Fizică şi Matematică. Viitorul lui va fi legat de aceste discipline, el fiind bântuit de visul de a pleca la studii în străinătate, acolo considerând el că sunt condiţii mai bune de afirmare.

Un medic crescut pe băncile Şcolii Nr. 2

Pentru Denisa Comănescu de la Şcoala  nr. 2 pregătirea pentru examen s-a făcut cu seriozitatea şi disciplina unui sportiv de performanţă: "Multă muncă, odihnă şi mişcare. Mişcarea ne-a recomandat-o domnul diriginte Valentin Creţu, pentru oxigenarea creierului, ca să avem capacitate mai mare de învăţare", mă lămureşte ea.

Pare deja un om care ştie exact ce vrea de la viaţă şi de ce. Va urma cursurile  liceale la Colegiul Naţional "Mihail Kogălniceanu", pentru că îşi doreşte mai mult timp pentru dezvoltarea pasiunilor sale. Vrea să se reapuce de dans, la care a renunţat pentru a se pregăti pentru examene, dar îşi doreşte să înveţe să cânte la chitară. Se visează medic de familie, pentru că-i place să ajute oamenii, dar n-ar suporta să facă operaţii sau alte lucruri de acest gen.

Scriitoarea de la Şcoala Nr. 7

Ana Maria Vieru, "zecista" de la Şcoala Nr. 7, consideră că atuul ei la Evaluare Naţională a fost faptul că i-a plăcut de mică să scrie. A umplut caiete cu eseuri, basme, povestiri, dar şi critică literară. Aşa a ajuns să aibă un vocabular elevat şi a primit notă maximă la Limba română. La Matematică a muncit foarte mult individual, rezolvând nenumărate teste, dar s-a bucurat şi de un profesor bun la clasă. "Secretul este să înveţi treptat, din timp, ca să laşi posibilitatea informaţiilor să se decanteze. Aşa capeţi şi o stăpânire de sine foarte importantă atunci când vine vorba de examene", consideră ea. Pe viitor va alege Medicina, pentru că sunt atâtea secrete ale corpului uman de descoperit. Dar nu va renunţa nici la scris, fiind sigură că va avea capacitatea să le îmbine pe amândouă.

Informaticienii de mai târziu

Andrei Aurică este elev la Şcoala Nr. 42 şi este foarte mândru că a reuşit să o aducă printre unităţile de învăţământ ale Galaţiului prin media sa de 10 la Evaluare. Este pasionat de matematică şi informatică, iar la română a tras tare pentru că-şi dorea să ajungă la CNVA. Nici el nu se aştepta să ia chiar 10. Crede că faţă  de alţi colegi de generaţie, care poate au învăţat la fel de mult, dar n-au obţinut punctaj maxim, el a înţeles că la examen trebuie să te concentrezi foarte mult, să dai ce-i mai bun din tine. Peste ani, se vede un informatician de succes.

Tot în domeniul informaticii visează să lucreze mai târziu şi Iulian Alexa, gimnazistul campion al Colegiului Naţional "Spiru Haret" din Tecuci. Pentru el, secretul rezultatelor frumoase e faptul că a fost foarte atent în clasă, întrucât a avut profesori foarte buni. Bineînţeles că a completat totul cu o muncă susţinută acasă, unde a rezolvat teste după teste. Nu-l atrage o carieră în străinătate, fiind convins că informaticienii găsesc locuri bune de muncă şi în România.

Munca şi concetrarea sunt cheia succesului

Ioana Alexia Gheorghe şi Adrian Ciobotaru sunt cei doi elevi de nota 10 de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", care îşi vor continua drumul la aceeaşi unitate de învăţământ.

"Sunt mai liniştit, înainte eram foarte tensionat. Da, mi-a fost frică, pentru că nu voiam să dezamăgesc pe nimeni, vroiam să ajung tot aici, la CNVA, şi am muncit mult pentru asta", ne-a spus Adrian Ciobotaru. Întrebat care a fost reţeta succesului, Adrian spune că "multă muncă şi foarte multă muncă. Am renunţat la limba engleză, la limba franceză, chiar dacă ele sunt preferatele mele, a trebuit să muncesc doar la limba română şi la matematică, ca să obţin acest rezultat. Nu prea mă joc pe calculator, am renunţat şi la citit pentru a munci ca să intru la CNVA", explică Adrian.

Dacă la Adrian cheia succesului a fost munca, la colega lui, Ioana Alexia Gheorghe, concentrarea şi atenţia au fost cele care au contribuit la frumosul rezultat. "Sunt un copil care face sport, care nu a uitat să iasă cu prietenii şi să facă orice altceva în ultimul timp. Secretul pentru un 10, concentrare, atenţie şi cam atât", ne-a mărturisit Ioana. Chiar dacă îşi ocupă timpul cu diferite asociaţii, la care face voluntariat, cu sportul şi cu prietenii, învăţătura nu a lăsat-o deoparte, iar mărturie stau notele obţinute la Evaluarea Naţională. Acum, că şi-a atins obiectivul, Ioana abia aşteaptă să plece la mare şi la munte. Până atunci însă îşi continuă proiectele de voluntariat.

I-am întrebat pe cei doi elevi de 10 ce vor să facă după terminarea liceului. "Nu ştiu ce va fi după liceu, sunt genul de persoană care trăieşte clipa şi mă voi gândi mai târziu, dar cu siguranţă voi pleca din ţară", ne-a spus Ioana. "Mă văd la Medicină sau la Arhitectură. Voi rămâne în ţară pentru că eu cred că, dacă te-ai născut aici, te-ai născut cu un scop, să schimbi ceva în România", ne-a spus Adrian.

Citit 31114 ori Ultima modificare Joi, 21 Iunie 2018 16:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.