Profesorul gălăţean Eugen Rusu - membru corespondent al Academiei Române

Profesorul gălăţean Eugen Rusu - membru corespondent al Academiei Române
Evaluaţi acest articol
(245 voturi)

Profesorul Eugen Rusu de la Departamentul de Inginerie Mecanică al Facultăţii de Inginerie, din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi a fost selectat pentru a deveni membru corespondent al Secţiei de Ştiinţe Tehnice a Academiei Române.

„Concurenţa a fost acerbă, peste 30 de dosare s-au înscris iniţial. Nici nu visam să devin membru corespondent al Academiei Române. Din câte mi s-a spus, sunt singurul din secţia de Ştiinţe Tehnice din toată zona Moldovei”, a declarat profesorul gălăţean. Director al Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat, prorector responsabil cu activitatea doctorală în cadrul UDJG, profesor colaborator al Centrului pentru tehnologie şi inginerie marină (CENTEC) din cadrul Universităţii din Lisabona, Eugen Rusu are o bogată experienţă de lucru în instituţii internaţionale. A fost, printre altele, primul român invitat să lucreze în calitate de consultant ştiinţific la Centrul de cercetări subacvatice NATO - NATO Undersea Research Centre, iar din 2012 este Expert Evaluator Internaţional la Consiliul Europei, pentru domeniul energiei refolosibile în mediul marin. “Calitatea de membru corespondent permite Universităţii gălăţene să aibă acces direct la toate informaţiile care se vehiculează în cadrul Academiei Române. E un lucru bun, pentru instituţie, pentru că înseamnă şi un punctaj mai mare la evaluările viitoare. Un detaliu important: noi nu am mai avut un membru corespondent în cadrul Academiei Române în ultimii 30 de ani! Pentru mine înseamnă un volum mare de muncă, participare la toate evenimentele Academiei şi un imbold în plus să fac cercetare la cel mai înalt nivel. Sunt onorat şi mă bucur, mai ales că am apreciat modul corect şi obiectiv în care s-a evaluat activitatea mea şi a contracandidaţilor”, a declarat Eugen Rusu.

Profesorul gălăţean a absolvit Universitatea „Dunărea de Jos”, specializarea Nave, în anul 1982, ca şef de promoţie. În perioada 1990-1997 a urmat studiile de doctorat în domeniul Inginerie Mecanică la UDJG, în colaborare cu Universitatea Tehnică din Atena. În intervalul 1999-2004 a obţinut burse post doctorale la Institutul Hidrografic al Marinei Portugheze, Lisabona, Portugalia. Din 2015, profesorul gălăţean este Doctor Honoris Causa al Universităţii Maritime din Constanţa.  În adunarea generală a Academiei Române din 28 iunie  au fost aleşi opt noi membri – patru membri corespondenţi, doi membri de onoare din ţară şi doi din străinătate.

Citit 2912 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Iulie 2018 13:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.