Universitatea va avea o casă pentru studiul sturionilor

Universitatea va avea o casă pentru studiul sturionilor
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Universitatea “Dunărea de Jos” din Galaţi va achiziţiona o casă în localitatea Sfântu Gheorghe, ce va deveni prima Staţiune de conservare şi cercetare a biodiversităţii speciilor de sturioni de Dunăre din regiune.

Imobilul are 10 camere şi va fi, în timp, sediul Centrului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Sturioni, Habitate Acvatice şi Biodiversitate din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, al cărui conducător este Tudor Ionescu.

“Noi în ultimii cinci ani am tot venit la braţul Sfântu Gheorghe să monitorizăm sturionii, alături de cercetători din Ucraina, Bulgaria, Turcia şi Georgia. Acum ne-am gândit să avem un sediu, pe care să-l transformăm în minilaborator, unde noi ne putem desfăşura campaniile de cercetare şi unde am putea chema şi studenţii în practică de specialitate. Imobilul va fi inaugurat în septembrie cu o conferinţă internaţională pe subiect, la care vor participa cercetători din şapte state (SUA, Rusia, România, Elveţia, Austria, Germania, Franţa) preocupaţi de conservarea sturionilor”, a explicat Tudor Ionescu. Achiziţia din judeţul Tulcea se va face din banii Ministerului Educaţiei, la preţul cel mai mic de pe piaţă. Tudor Ionescu şi echipa sa au populat experimental Dunărea, într-o primă etapă, în 2013, cu 90.000 de exemplare de sturioni (70.000 de moruni, 10.000 de păstrugi şi 10.000 de nisetri), iar în etapa a II-a, din 2015, cu  95.000 de pui de nisetru şi 15.000 de pui de păstrugă. “Am ales Sf. Gheorghe pentru că aici avem şi Dunăre şi mare şi putem creşte şi conserva sturionii într-un mediu cât mai aproape de habitatul lor natural. Pe viitor, vom amenaja o <<fermă>> în care să avem tot timpul un lot de populare cu specii de sturioni”, susţine Tudor Ionescu. Cercetătorul gălăţean mai spune că sediul va putea fi folosit şi de colegii de la alte Facultăţi din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi: cei de la Ingineria Mediului sau cei care studiază energia valurilor. Centrul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Sturioni, Habitate Acvatice şi Biodiversitate, din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, a câştigat, recent, un proiect, în valoare de 17.000 de USD, ce va permite continuarea monitorizării speciilor periclitate de sturioni până în 2019.  

Citit 1660 ori Ultima modificare Luni, 30 Iulie 2018 23:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.