Tur pietonal ”Prin Galatz”. Redescoperirea oraşului de altădată

Tur pietonal ”Prin Galatz”. Redescoperirea oraşului de altădată
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

ONG-ul "EastSide Culture" a organizat joi, 20 septembrie, prima ediţie a evenimentului "Prin Galatz", o acţiune de redescoperire a istoriei şi frumuseţilor oraşului vechi. Circa 50 de persoane au venit în zona Portului, în parcarea de la "Panoramic", pentru prima lecţie de istorie prezentată de Marcel Capriş, promotor al valorilor culturale şi istorice.

Gălăţenii pasionaţi de poveştile vechi au aflat astfel, în cadrul turului pietonal care a durat mai bine de o oră şi jumătate, despre familia Papadopol, cea care a deţinut mai multe imobile în zonă, printre care şi Teatrul "Papadopol", despre străduţa care a purtat numele colonelului Boyle, dar şi întâmplări cu primarul liberal al Galaţiului Ştefan H. Ştefan, supranumit şi "primarul celor 100 de case". "Scopul unor astfel de acţiuni este redescoperirea zonelor frumoase din Galaţi, a oamenilor care au scris istoria oraşului şi a poveştilor cu care ar trebui să ne hrănim. Am început cu una dintre cele mai frumoase străzi din Galaţiul interbelic, pentru că are un potenţial fantastic în a deveni un minicentru pietonal. Iar noi lucrăm deja la un proiect în acest sens, pe care îl vom prezenta la momentul potrivit. De altfel, dorim să reedităm evenimentul de joi, care se vrea a fi şi unul cultural, în aer liber. Şi vrem să-i bucurăm pe gălăţeni cu o astfel de acţiune măcar o dată pe lună", a declarat iniţiatorul, Ştefan Baltă, prorectorul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi.

Evenimentul a debutat cu un moment muzical, interpretat la vioară de gălăţeanca Ioana Bîgu, studentă în anul I la Conservator, şi s-a încheiat cu o miniexpoziţie de pictură, cu lucrări ale studenţilor de la Facultatea de Arte a Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, expuse nonconformist, în cadrul natural oferit de clădirile şi vegetaţia din zonă.

Marcel Capriş a dat citire unui fragment din testamentul unuia dintre fraţii Papadopol şi astfel am aflat că pe lângă Teatrul "Papadopol", construit în anul 1898, familia a donat bani pentru Primărie, pentru Clădirea Şcoalei şi pentru construirea Spitalului "Elisabeta Doamna". Reamintim că Teatrul "Papadopol" a fost cel în care Ion Luca Caragiale a conferenţiat la 1900, şi tot aici publicul gălăţean a savurat comediile marelui clasic.

Ştefan H. Ştefan a fost primul dezvoltator imobiliar care a construit blocuri de locuinţe în Galaţi, în perioada interbelică. Era preşedintele Comisiei Interimare a Galaţiului între 5 ianuarie 1925 şi 17 iulie 1926 şi a devenit celebru după ce l-a învins în colegiul Galaţi pe renumitul Nicolae Iorga, la alegerile din 1914. De altfel, o mare parte dintre imobilele cu etaj din zona Portului îi aparţineau.

Citit 1366 ori Ultima modificare Marți, 25 Septembrie 2018 12:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.