La Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi, dezbatere pe o teză de doctorat despre 11 septembrie

La Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi, dezbatere pe o teză de doctorat despre 11 septembrie
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie împreună cu Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice, în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, a organizat la Galaţi, în Campusul Ştiinţei, dezbaterea "9/11 - The Tragedy of a Nation that changed the World".

Evenimentul i-a avut ca invitaţi pe David A. Schaefer, consilier politic la Ambasada SUA în România, pe Radu Carp, profesor dr. la Universitatea Bucureşti, şi pe Cătălin Buciumeanu, analist la Centrul de Strategii Avansate. Cu această ocazie, Oana Gheorghiu, lect. dr. la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi şi-a prezentat cartea "British and American Representations of  9/11. Literature, Politics and the Media", bazată pe teza de doctorat, sub coordonarea prof. dr. Michaela Praisler, decanul Facultăţii de Litere, publicată în 2018 la prestigioasa editură Palgrave MacMillan.

"Sunt impresionat de faptul că am dezbătut acest subiect sub toate aspectele şi după atâta timp, aici, la Galaţi. E o carte scrisă la nivel academic, din perspectiva criticii literare, jonglând cu nişte concepte postmoderniste sofisticate şi mi s-a părut foarte complexă. Eu am venit cu perspectiva politică şi personală şi cred că evenimentul a fost unul foarte reuşit. Sunt convins că va fi o carte utilă atât pentru studenţii dumneavoastră şi, de ce nu, şi pentru ai noştri. Există deja o literatură vastă pe domeniu, care ne ajută să interpretăm evenimentele din 11 septembrie, dar cartea lectorului gălăţean e o contribuţie fantastică, unică, venită din partea mediului academic. Sper ca Oana să aibă ocazia să-şi prezinte ideile şi lucrarea în Statele Unite", a declarat David A. Schaefer, consilier politic la Ambasada SUA în România.

La rândul ei, Oana Gheorghiu a explicat că a fost o dezbatere cu emoţii foarte mari. Şi că volumul porneşte de la ideea că cele trei tipuri de discurs - politicul, literatura, media - sunt puternic ficţionalizate. "Am analizat câteva romane, o nuvelă şi o piesă de teatru din spaţiul anglo-saxon, care au tratat subiectul 9/11, dar şi discursul instituţiilor media CNN, New York Times şi The Guardian. Mulţumesc coordonatorului meu de doctorat, prof. dr. Michaela Praisler, pentru sprijin şi ghidaj, şi adresez un gând de recunoştinţă colegilor conf. Gabriela Colipcă şi lect. dr. la Universitatea Conventry, Cătălina Neculai. Deja mă gândesc să merg mai departe cu cercetarea în domeniu, ca editor, cu un studiu pe alte evenimente care au marcat secolul XXI", a declarat Oana Gheorghiu.

Citit 4027 ori Ultima modificare Luni, 15 Octombrie 2018 18:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.