Când meseria te face poet

Când meseria te face poet
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Pasiunea pentru profesie te face să devii un creator de frumos. Aşa s-a întâmplat în cazul Anişoarei Goga, educatoare de la Grădiniţa "Voinicelul" din Galaţi, cu o experienţă la catedră de 40 de ani, care a sublimat cele mai frumoase gânduri despre cei mici, în două volume de poezii pentru copii. Primul, "Labirintul copilăriei", a apărut în 2012, însoţit de un CD cu versuri puse pe muzică, iar al doilea, "Să fim mereu copii", patru ani mai târziu.

"Poeziile au venit dintr-o necesitate, dar şi din pasiunea mea pentru scris. Am vrut să îmbunătăţesc programa şcolară: lucram cu material didactic vechi de 30 de ani. Am creionat poezii pentru diverse ocazii, despre jucării, activităţile vârstei, personaje, sărbători, adaptate tuturor grupelor de copii, de la cei mai mici, de 2-3 ani, la cei de vârstă şcolară. Iar surpriza a venit din faptul că toate colegele mele au început să le folosească la clasă, găsindu-le utile şi frumoase", a declarat Anişoara Goga.

Materialul didactic a stârnit şi interesul specialiştilor. "Anişoara Goga vorbeşte despre micul univers al copilăriei, care, de fapt, e un mare univers, căci la grădiniţă, după cum ne convinge ea, nu spui numai basme, glume, poezii, ci vorbeşti despre natură, despre Dumnezeu, despre părinţi, bunici şi oameni buni. Sunt poezii sincere, jucăuşe, frumoase, scrise de un copil care ne îndeamnă să fim mereu copii", a precizat academicianul Mihai Cimpoi.

La rândul său, poetul Viorel Dinescu o numeşte unul dintre cei mai interesanţi autori gălăţeni contemporani de poezie pentru copii.

"Volumele doamnei Goga reprezintă, dincolo de utilitatea lor didactică, o ilustrare inefabilă a viziunii poetice asupra copilăriei, la care ar trebui să ne reîntoarcem, noi, adulţii, în fiecare clipă", a declarat prof. univ. dr. Nicoleta Ifrim, de la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos".

Anişoara Goga lucrează deja la al treilea volum de versuri pentru copii, dar şi la un roman, care va reconstitui povestea vieţii sale. "Literatura pentru copii nu e atât de simplă cum pare la prima vedere, e nevoie de o mare puritate, de ingenuitate şi fantezie să poţi rămâne în lumea celor mici. Dar mă hrănesc, după fiecare volum publicat, cu dragostea copiilor şi aprecierea părinţilor", spune Anişoara Goga.

Citit 2249 ori Ultima modificare Luni, 22 Octombrie 2018 19:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.