Teodor Baconschi: Trebuie să ne reinventăm ca naţiune

Teodor Baconschi: Trebuie să ne reinventăm ca naţiune
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

“Suntem purtători unui complex de inferioritate, ne comportăm ca ultimii veniţi la masa bogaţilor”, a spus Teodor Baconschi la Galaţi, arătând cât de importantă este pentru România integrarea în Uniunea Europeană, operaţiune care vine, însă, la pachet cu un set responsabilităţi.

Tot el a precizat că tot ce s-a făcut până acum în ţara noastră e rodul diplomaţiei, că publicul larg are puţine cunoştinţe de politică externă, deşi ar trebui să fie conectat mai mult la aceste informaţii şi că România trebuie să treacă printr-un amplu proces de reinventare. “Trebuie să învăţăm să construim împreună, să vedem cine a răsturnat scara socială a valorilor, să dăm dovadă de flexibilitate socio-culturală şi de luciditate patriotică faţă de o entitate care a suferit suficiente traume şi nu este indestructibilă. Mai avem nevoie de o reţea de şcoli à la française şi de şase universităţi de prestigiu. E fundamental să ne luptăm cu plagiatele, e o responsabilitate care ţine de igiena noastră universitară. Trebuie să facem o corecţie majoră privind corelarea ofertei universitare cu piaţa muncii, să renunţăm la formele fără fond şi la baronate. Foarte mulţi nu-şi găsesc locul aici şi pleacă”, a spus Teodor Baconschi.

Diplomatul român a declarat că România e în climaxul ei istoric. Şi că exodul de care ne plângem e o falsă problemă. “Trebuie să privim plecarea celor mai buni doar ca pe o sursă de îmbogăţire profesională a capitalului uman din România. Nu mai există frontiere fizice care să ne despartă, nu există <<înăuntru>> şi <<afară>>, sunt doar zidurile noastre lăuntrice. E cea mai tristă dovadă că noi nu ne simţim integraţi. Trebuie să fim capabili să pricepem că astăzi toată lumea e într-un dialog şi că există mai degrabă oportunităţi pentru noi, decât oprelişti,” a spus reputatul teolog.

Tot el a subliniat importanţa diplomaţiei în viaţa noastră: “Chiar dacă e un domeniu la care mulţi nu se pricep, trebuie să înţelegem că nimic din ce s-a reuşit după ’89 nu ar fi fost posibil fără operaţiunile întreprinse de reţeaua diplomatică. Iar noi nu trebuie să ne simţim nici superiori, nici inferiori, ci la fel de norocoşi ca generaţia Marii Uniri. Starea de cârcoteală pe care o experimentăm astăzi e nejustificată”.

Teodor Baconschi a vorbit studenţilor gălăţeni despre Centenar, România de astăzi şi viitorul diplomaţiei în era globalizării în cadrul unui eveniment organizat de Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi.  

Citit 1306 ori Ultima modificare Luni, 05 Noiembrie 2018 17:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.