Studenţii gălăţeni pot participa la exerciţiile NATO de la Smârdan

Studenţii gălăţeni pot participa la exerciţiile NATO de la Smârdan
Reprezentanţi ai Armatei, la "Dunărea de Jos"
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

În cazul unui conflict armat, România are capacitatea de a rezista pe cont propriu, în faţa inamicului, doar 48 de ore. Armata Română este într-un amplu proces de modernizare, după ce s-au alocat 2 la sută din PIB pentru dotări (rachete Patriot, corvete şi avioane de luptă).

Asta au aflat studenţii gălăţeni prezenţi vineri la întâlnirea cu reprezentanţi ai Armatei Române, jurnalişti şi diplomaţi care au ţinut, într-o campanie demarată în cele mai importante centre universitare, să apropie tânăra generaţie de Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord. “NATO nu e o abstracţiune, nu e o dogmă, e pentru cei care preţuiesc democraţia şi ţin cont de vocea poporului. NATO are capacitatea de a crea conexiuni şi ne-a dat asigurări, de-a lungul timpului, că nu ne va lăsa singuri în faţa duşmanului”, a declarat col. (r) Ion Petrescu - fost şef al trustului de presă al Armatei Române, prezent la întâlnire.

Proiectul „Youth for Understanding NATO” este implementat la nivel național de Organizația Chamber of Excellence in International Affairs, prin finanțarea directă a NATO şi îşi propune conştientizarea rolului NATO în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16-24 de ani. La Galaţi, proiectul a fost posibil prin implicarea celor de la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie şi Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice. 

Prezent la întâlnire, jurnalistul de război Dragoş Sasu Vulvara le-a povestit tinerilor de conflictul din Ucraina, de la Donbass, care se desfăşoară în prezent la numai o oră şi jumătate de mers cu maşina de graniţa cu România şi despre războiul cibernetic, care ia proporţii şi poate schimba multe în doar câteva secunde. “Spaţiul cibernetic e spaţiu militar. Dacă un stat e atacat cibernetic de un altul, NATO a decis că statul respectiv poate răspunde. Chiar şi în Ucraina au fost atacuri cibernetice. Gândiţi-vă că acum, cu ajutorul internetului, se poate pune la pământ o reţea electrică ce poate afecta cartiere întregi. Războiul viitor va fi hibrid sau purtat exclusiv în spaţiul virtual”, a declarat jurnalistul de război.

La rândul său, Răzvan Munteanu - preşedintele Chamber of Excellence in International Affairs  - a ţinut să precizeze că a fost plăcut mişcat de faptul că tinerii din licee şi facultăţi au un nivel ridicat de patriotism şi i-a informat pe studenţii gălăţeni că, la următoarele exerciţii ale NATO de la Smârdan, ar putea participa şi ei ca observatori, dacă doresc acest lucru. Campania „Youth for Understanding NATO” se va finaliza la sfârşitul lunii noiembrie.

Citit 1235 ori Ultima modificare Marți, 13 Noiembrie 2018 09:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.