Cultura comună a memoriei ultimilor 100 de ani. Colocviu internațional - România și Italia

Cultura comună a memoriei ultimilor 100 de ani. Colocviu internațional - România și Italia
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În anul celebrării Centenarului Marii Uniri, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, prin Centrul de Studii Internaţionale şi Drepturile Omului din cadrul Institutului de Studii Internaţionale şi Justiţie Penală şi Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie, a avut iniţiativa organizării unei serii de evenimente ştiinţifice care să marcheze momentul aniversar nu doar în România, ci şi în străinătate.

Săptămâna trecută, a avut loc la Galaţi al doilea Colocviu Internaţional, după cel de la Roma, la care au participat circa 50 de specialişti din România, Republica Moldova şi Italia. Dorinţa organizatorilor a fost să marcheze Centenarul Marii Uniri prin analiza unor aspecte determinante din evoluția relațiilor româno–italiene, insistând pe două domenii majore de colaborare bilaterală: cel juridic (cele două națiuni împărtășind o milenară istorie comună) și cel istorico–filosofic, vizând interferențele politice, culturale, artistice sau economice italo-române.

Evenimentul academic a fost organizat în colaborare cu prestigioase instituţii de învăţământ superior, de cercetare şi cultură din România şi Italia: Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, Associazione degli Studiosi di Diritto Internazionale ed Europeo din Roma, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia şi Accademia di Romania din Roma.

“Avem românişti italieni, specialişti redutabili care cercetează cultura română din pasiune, de mai bine de 30 de ani şi scriu studii academice în limba română. Avem colegi din centre universitare din ţară care au venit alături de noi şi cărora le mulţumim. O selecţie a lucrărilor prezentate va fi sub tipar la prestigioasa casă editorială italiană Aracne Editrice“, a explicat prof. univ. dr. Florin Tudor, decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice.

Prezent la deschidere, Ion Guceac, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a declarat:”La 100 de ani de la Marea Unire, ar trebui să facem un bilanţ, să ne punem întrebarea ce am făcut noi pentru a cinsti memoria înaintaşilor noştri şi pentru realizarea idealurilor în care aceştia au crezut şi pentru care s-au sacrificat”. La Roma, colocviul a avut loc în zilele de 26–27 octombrie, la sediul „Fundației Ugo Spirito e Renzo de Felice” şi s-a derulat sub înaltul patronaj al Ambasadei României în Republica Italiană.

Citit 1043 ori Ultima modificare Marți, 27 Noiembrie 2018 00:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.