O firmă de mobilă distribuie merele în şcolile judeţului

O firmă de mobilă distribuie merele în şcolile judeţului
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Firma gălăţeană Mopad Grup SRL, care potrivit datelor de pe portalul Ministerului Finanţelor are ca obiect de activitate fabricarea de mobilă, a câştigat licitaţia organizată de Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi pentru furnizarea fructelor în cadrul implementării Programului de distribuţie a fructelor şi legumelor proaspete pentru anul şcolar 2018-2019.

Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care Galaţiul are producători de fructe care ar putea acoperi fără probleme programul, dar care ajung să trimită fructele în alte ţări sau au contracte cu lanţurile de supermarketuri.

Valoarea totală maximă a acordului-cadru pe care Consiliul Judeţean l-a încheiat cu câştigătorul este de 1.621.468 de lei fără TVA, adică aproape aproximativ 350.000 de euro. Criteriul de atribuire a contractului a fost preţul cel mai scăzut oferit. Trebuie spus că la licitaţia organizată de autorităţile judeţene au fost depuse două oferte, una din partea Logistic Media Pop Art SRL şi alta din partea asocierii SC Mopad Grup & SC Pol Fruct SRL.

Potrivit informaţiilor fiscale şi bilanţurilor publicate pe portalul Ministerului Finanţelor, SC Mopad Grup SRL avea, la finele anului 2017, un număr mediu de doi angajaţi, o cifră de afaceri netă de 80.140 de lei şi o pierdere netă de 70.350 de lei. Am încercat să-i contactăm pe reprezentanţii firmei la numărul de telefon disponibil pe portalul Ministerului de Finanţe, dar nu ne-a răspuns nimeni.

În ceea ce priveşte firma Pol Fruct SRL, conform datelor de pe site-ul Ministerului Finanţelor, are ca obiect de activitate comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun. La finele anului 2017, avea un număr mediu de doi salariaţi, o cifră de afaceri netă de 162.729 de lei şi un profit de net de 6.292 de lei.

6,5 lei kilogramul de mere distribuite în şcoli

Conform informaţiilor primite de la preşedintele CJ, Costel Fotea, anul acesta elevii primesc trei zile pe săptămână lapte sau iaurt şi corn şi două zile mere şi corn. Prin urmare, contractul a fost încheiat pe un număr minim de 2.670.000 de bucăţi, maximum 2.948.000 de bucăţi. Rezultă că un măr costă în jur de 55 de bani fără TVA. Cum prin hotărârea de guvern se prevede ca un măr să aibă minimum 100 de grame, am rugat câţiva directori de instituţii şcolare să ne spună cum sunt fructele livrate de SC Mopad. Aceştia ne-au spus că arată destul de bine, că sunt ambalate individual şi că, într-adevăr, au chiar 100 de grame. Prin urmare, kilogramul de mere livrat şcolilor din Galaţi costă 5,5 lei fără TVA, în condiţiile în care la supermarket găseşti mere şi cu 3 lei.

De ce nu participă producătorii gălăţeni la astfel de licitaţii

Cum licitaţia se face pe SEAP şi se alege firma cu preţul cel mai mic, preşedintele CJ, Costel Fotea, susţine că oricine ar fi putut participa, întrucât anunţul e public. "Eu am mai vorbit cu producătorii gălăţeni, dar nu au condiţii de păstrare şi, în plus, trebuie completate o mulţime de hârtii, avize şi autorizaţii, trebuie să ai pusă la punct o reţea de distribuţie care să ajungă până la ultima şcoală din judeţ. E descurajant. În plus, nu ştim dacă produc cantitatea necesară să acopere toate şcolile", mai spune Costel Fotea.

Am discutat şi noi cu trei dintre producătorii de mere din judeţ. Dragostina Brăilescu de la Lieşti ne-a spus că a recoltat toamna trecută în jur de 400 de tone de mere. Pentru a acoperi cererea din judeţ este nevoie de 267 până în 300 de tone. Aceasta susţine că deţine şi cameră de frig pentru a le păstra proaspete peste iarnă. Dar că a preferat să trimită merele în Germania şi să vândă pe piaţa autohtonă doar o parte. Bineînţeles, nu la preţul de 6,5 lei pe kilogram. "Sunt interese acolo. Nu sunt bineveniţi oameni ca mine", crede Dragostina Brăilescu.

De la George Bălan, producător din Rediu, aflăm că într-adevăr ar fi o problemă la distribuire, dar recunoaşte că ar fi uşor să subcontracteze acest serviciu. "Mi-ar conveni. Preţul e foarte bun. Eu am contract cu supermarketuri, dar nu am câştigat atât. Am şi condiţii de păstrare. Când se ţin licitaţiile?",  a  fost reacţia producătorului din Rediu.

Bogdan Lefter de la Viile a produs, în toamna 2018, 450 tone de mere. Recunoaşte că a avut o discuţie de principiu cu preşedintele CJ în urmă cu ceva timp, dar nu ne-a lămurit de ce, în final, nu a participat la licitaţie.

Citit 5571 ori Ultima modificare Joi, 31 Ianuarie 2019 13:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.