Sistem de alarmare inventat de un student gălăţean. Sistemul detectează activităţile suspecte şi actele de violenţă

Sistem de alarmare inventat de un student gălăţean. Sistemul detectează activităţile suspecte şi actele de violenţă
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Un student gălăţean, impresionat de incidentul violent din scara unui bloc din Galaţi, în urma căruia un bătrân a ajuns la spital [mai multe detalii despre acest caz], a creat un sistem, bazat pe vederea artificială, ce detectează orice activităţi suspecte şi acte de violenţă.

Sistemul se poate folosi în scările de bloc sau pe proprietăţile private, dar şi pe străzile marilor oraşe sau în aeroporturi şi poate detecta, înaintea oamenilor, diverse incidente, de la un simplu leşin, până la incendiu, tâlhărie, viol, jaf armat sau act terorist.

"E nevoie de cel puţin o cameră de supraveghere, care, în baza unor algoritmi de calcul, analizează imaginile primite şi le clasifică. Dacă se constată activităţi suspecte, se emite un semnal de avertizare către utilizator. Sistemul se poate folosi pentru supravegherea unei proprietăţi, dar şi, la o scară mai largă, în oraş sau într-un aeroport. Încă mai lucrez la el, vreau ca proprietarul să fie înştiinţat prin SMS dacă la el acasă se întâmplă ceva. Cred că sistemul meu va scurta timpii de reacţie ai autorităţilor în situaţii de risc, unde fiecare secundă contează", spune Marian Leică, student în anul IV la Facultatea de Inginerie din Galaţi, specializarea Informatică Aplicată în Ingineria materialelor.

"Este vorba de un server care, în baza analizei mişcării obiectelor în imagini, transmite în timp real o alertă către un operator uman, care, poate fi, după caz, proprietarul, Poliţia, trupele antiteroriste sau pompierii. Ar fi o soluţie optimă pentru sistemele de supraveghere private şi publice. Din istoria atentatelor, ştim că autorităţile află după minute bune despre incident. Un sistem video dotat cu softul nostru ar putea salva pe viitor nenumărate vieţi", explică şef de lucrări Florin Marin Bogdan, profesorul care l-a îndrumat pe student şi care a lucrat cu el în cadrul Cercului Ştiinţific Studenţesc de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor.

Deocamdată, studentul îşi doreşte să perfecţioneze softul şi speră să găsească finanţare pentru implementarea sa. Costurile încep de la 500 de lei, pentru uz personal, dar pot ajunge la mii de euro pentru servere mari, necesare unui sistem complex de alertare, care să permită vizualizarea a zeci de camere de supraveghere.

Citit 3818 ori Ultima modificare Vineri, 15 Februarie 2019 11:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.